Wij geven onze trainingen volgens de RIVM-richtlijnen. Je kunt er ook voor kiezen om virtueel aanwezig te zijn. Klik hier voor meer informatie

19 mei 2020
Nikky

Wat is angst en hoe kom je er vanaf?

3 mins

Wat zou het voor jou betekenen als je niet meer bang zou zijn? Als je zou kunnen doen wat je wilt, écht wilt, zonder dat angstige gedachten je daarbij in de weg staan en alles veel moeilijker maken? Waarschijnlijk zou je je oneindig vrij voelen. Alsof de hemel opentrekt en je eindelijk opgelucht kunt ademhalen.

Angsten zijn donkere wolken aan een strakblauwe lucht. Ze bepalen je route. Ze beperken je uitzicht. Ze zorgen voor een bedrukt, bedreigend gevoel. Toch is angst een nuttige emotie. Het is maar goed dat je bang wordt als er gevaar dreigt! Want het brengt je lichaam ogenblikkelijk in een staat van paraatheid. Zo gaat je ademhaling omhoog en je hartslag versnelt, zodat je á tempo kunt vechten of vluchten.

Angst is superhandig. Soms.

Superhandig als er een wilde tijger op je afkomt. Alleen is de kans op een loslopende tijger in onze westerse wereld tegenwoordig niet zo groot. Natuurlijk zijn er andere reële gevaren. Maar vaker, veel vaker, zijn we bang in situaties die in wezen helemaal niet bedreigend zijn. We worden enkel bang van de gedachten over de situatie. En als er nog angst voor de angst bijkomt, raak je in een vicieuze cirkel.

Een bekende angst is spinnenfobie, aranchonofobie. Het is een prachtig voorbeeld van hoe angst in elkaar zit. Want spinnen zijn nuttige dieren die – op enkele uitzondering na, in verre, vreemde landen – ongevaarlijk zijn voor de mens. In Nederland is er dus geen enkele reden om er een straatje voor om te gaan. Toch zijn er veel mensen die in paniek raken als ze een spin spotten. Dat kan zo ver gaan dat ze elke mogelijke confrontatie met een spin, hoe klein ook, uit de weg gaan.

Je kent (of bent) vast iemand met angst

Ook spreken in het openbaar is absoluut ongevaarlijk. De meeste mensen die een podium beklimmen, komen daar levend weer vanaf, dat weten we allemaal, nietwaar? Toch zeggen veel mensen dat ze liever doodgaan dan dat ze voor een groep een verhaal vertellen. Het zweet breekt ze al bij voorbaat uit. Ze laten liever carrièrekansen glippen, dan de confrontatie aan te gaan.

Andere wijdverspreide angsten zijn vliegangst, braakangst, claustrofobie, pleinvrees, hoogtevrees en sociale angst. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Je kent vast wel iemand die er last van heeft. Sterker nog: wellicht ben je iemand die er last van heeft. Niets menselijker dan angst, tenslotte. Bij liefst 20% van de Nederlanders groeit dat uit tot een heuse angststoornis, die je leven bepaalt.

Er wordt vaak gedacht dat je nooit af kunt komen van een angst of fobie

Doodzonde! Want angsten zijn heel goed te overwinnen. Door je mouwen op te stropen en je angst in de ogen te kijken. Door de confrontatie aan te gaan. Met mindfullness kun je al grote stappen zetten om je angst de baas te worden. Door het er te laten zijn, je niet langer te verzetten, zul je merken dat de angst je lang niet zal verstikken als je vreest. En dan is er NLP. Met uiteenlopende NLP technieken, die supergeschikt zijn om je angst te laten oplossen. Om meer zelfvertrouwen te krijgen. En sterker, krachtiger in het leven te staan. 

Heb jij er ook genoeg van om bang te zijn? Neem dan een beslissing en laat je niet langer regeren door angst. Kies ervoor om zélf je route te bepalen. Zonder donkere wolken aan jouw hemel. Dat maakt het leven zoveel leuker!

Lydia van der Weide