Benieuwd naar onze opleidingen, maar nog niet klaar om in te schrijven? Plan nu een gratis adviesgesprek!

19 augustus 2024
Vincent

Wat is de échte reden dat je niet kiest? Zo wordt kiezen leuker

7 mins
Kiezen

‘Kies en je zult gekozen worden’, zeggen ze in de wereld van reclame en marketing. Deze uitspraak moedigt merken aan om te staan voor hun boodschap zodat de klant natuurlijkerwijs zijn weg naar het merk zal vinden. Zo werkt het ook bij ons mensen. Kiezen bevrijdt en al helemaal als je deze keuze met hoofd én hart weet te maken. Toch ligt besluiteloosheid op de loer want, wat als je de verkeerde keuze maakt? Kiezen zul je echter je hele leven moeten blijven doen. Lees in dit artikel hoe je het proces van kiezen lichter en leuker laat zijn.

Zo maak jij kiezen leuker en gemakkelijker

Ben jij een eindeloze niet-beslisser? Daadwerkelijk de beslissing maken is niet moeilijk, maar het twijfelproces ernaartoe maakt het zwaar. Je kan niet kiezen om verschillende redenen: je bent bang om de verkeerde keuze te maken en later spijt te krijgen, je denkt iemand anders nodig te hebben bij het maken van een beslissing, je houdt krampachtig vast aan dat ene plaatje in je hoofd, je slaat door in perfectionisme of ervaart druk van buitenaf. Maar in de meeste gevallen ben jij zelf degene die jouw keuze in de weg zit. Eigenlijk is dit vooral goed nieuws! Want het betekent dat je jouw mind flink kan shiften zodat jij binnen de kortste keren meer keuzevrijheid ervaart. Kortom, NLP to the rescue!

Wat is de échte reden dat je niet kiest? 

De vreemdste scenario’s schieten ons hoofd binnen. Misschien ben je bang dat je het perfecte moment zult missen om te kiezen en dat je voor altijd gevangen zult zitten in de eindeloze klok van mogelijkheden, zoals Alice in Wonderland die nooit het juiste moment vond om door het konijnenhol te springen. Of heb je het gevoel dat je je keuze moet rechtvaardigen aan iedereen om je heen, alsof het kiezen van een kapsel een politieke verklaring is die diepgaande gevolgen zal hebben voor de wereldorde. Het is tijd om jezelf een spiegel voor te houden en welke illusie dan ook door te prikken die ons van het kiezen afhoudt.

Niet kiezen is een schijnvrijheid 

Zoals de illusie dat niet kiezen, een slag om de arm houden, een vorm van vrijheid is. En nog belangrijker: de illusie dat er goede en slechte keuzes zijn. Want ga maar na: van de meest spijtige of ‘slechte’ keuzes heb je vaak het meest geleerd. ‘Kiezen is een kunst’, hoor je mensen soms zeggen. Bij het maken van grote, belangrijke keuzes moet je als het ware twee tegenovergestelde dingen tegelijkertijd doen. Het gaat over het kunnen relativeren en beseffen hoe nietig je bent in het grote geheel, want dat haalt de lading van je keuze af. En daarbij beseffen dat alles wat je doet en beslist ontzettend belangrijk is.

Bang voor de beweging 

Je weet inmiddels, een keuze maken creëert beweging. En dat is precies wat je ervan weerhoudt om te kiezen. Een beweging betekent namelijk dat er een verandering gaat plaatsvinden en dit is eng en onbekend want er hangen altijd consequenties, verantwoordelijkheden en nieuwe uitdagingen aan vast. Toch is de beweging zelf vaak het enige wat je nodig hebt. Door in beweging te komen, kom je vaak in contact met nieuwe informatie, ervaringen en perspectieven die je niet zou hebben gekregen als je stil was blijven zitten. Wat nou als je ‘een keuze maken’ eens vervangt door beweging creëren? Is de keuze die je te maken hebt dan nog steeds zo moeilijk, lastig of groots?

Begin klein

Het werkt simpel: begin met een kleine beweging. De allerkleinste stappen in de richting van een beslissing kunnen leiden tot een gevoel van vooruitgang en daadkracht. Binnen de chaostheorie kennen we een principe dat het ‘vlindereffect’ heet. Het stelt dat ogenschijnlijk kleine acties over veranderingen in complexe systemen, zoals het weer, de economie, de ecologie of sociale systemen, grote impact kunnen hebben. De term ‘vlindereffect’ is afgeleid van de analogie dat het fladderen van de vleugels van een vlinder in bijvoorbeeld Brazilië uiteindelijk een kettingreactie van gebeurtenissen zou kunnen veroorzaken die leidt tot een tornado aan de andere kant van de wereld. 

Zeg ‘ja’ tegen je brein

Hoe werkt dat in ons brein? Onze hersenen bestaan uit complexe neurale netwerken waarin informatie wordt verwerkt en signalen worden overgedragen. Kleine veranderingen in de activiteit van neuronen of de connectiviteit tussen neurale netwerken kunnen uiteindelijk leiden tot grote veranderingen in ons denken, gedrag en emoties. Een enkel gesprek, een ontmoeting, en één keuze kan dus een kettingreactie van veranderingen in onze hersenen teweeg brengen die ons denken, onze perceptie en onze keuzes beïnvloeden.

Vertrouwen kweken gebeurt overnight

Om het vlindereffect van jouw keuzes zijn werk te laten doen, is diep vertrouwen nodig. Iedereen loopt zijn eigen levenspad. Vertrouwen in jouw pad betekent acceptatie van waar je nu bent en geloof in de richting waar je naartoe gaat. Kies intuïtief, wordt tegenwoordig vaak gezegd, oftewel gevoelsmatig. Je intuïtie is jouw krachtige innerlijke kompas dat jou de weg wijst. Maar hoe kom je bij dat intuïtieve diepere stuk van jezelf? Daarvoor geldt in de allereerste plaats het ouderwetse advies: slaap er een nachtje over. En als het even kan, helpt het universum met haar eigen ritme en intelligentie om ons op de juiste plaatsen te brengen op het juiste moment, zelfs als het niet altijd logisch lijkt. 

Laat het probleem helemaal los

Je kunt in plaats van een nachtje slapen natuurlijk ook iets heel anders doen, iets wat je gedachten van je keuze afhaalt. Ga sporten, ga uit, ontspan je, laat het probleem helemaal los. Vroeg of laat komt er uit die dieptes van jezelf, op de meest onverwachte momenten, een antwoord. Wat is jouw favoriete activiteit om even helemaal los te komen van alles wat je te veel in de greep houdt?

Integreren van delen: zo doe je dat

Af en toe komen we met ons denken in een tweestrijd terecht: een ‘deel’ van ons wil links en een ander ‘deel’ blijft maar steeds rechtsaf slaan. Wat je dan kan doen is om niet te kiezen. In feite is dit ook een vorm van kiezen, namelijk om te blijven waar je bent. Dan is dát de keuze. Als dan vroeg of laat de pijn van de twijfel weer aanklopt, kan het helpen om de delen te (re)integreren met de visual squash. Heb jij al eens met deze NLP-techniek gewerkt? De twee delen hebben allebei dezelfde allerhoogste intentie. Ooit waren ze namelijk onderdeel van een groter geheel, maar nu ervaar je ze als tegenstrijdig.

De visual squash NLP-techniek

De visual squash of ook wel ‘parts integration’ is een NLP-techniek om interne conflicten op te lossen door verschillende delen van jezelf met elkaar te integreren. Het is prachtig en werkt bevrijdend, voor jezelf en in coachingsessies. Als je bijvoorbeeld merkt dat je twijfelt tussen twee opties, kun je deze techniek gebruiken om de belangen en overtuigingen achter elke optie in evenwicht te brengen. Je zal hierna zonder te forceren de juiste beslissing kunnen maken. Lees hier hoe je deze techniek stap voor stap uitvoert.

Niet twijfelen, gewoon doen 

Eeuwig zonde is om te lang in besluiteloosheid te blijven hangen. In het ‘doen’ kom je erachter of je ergens enthousiast van wordt of niet. Probeer niet alles van tevoren helemaal uitgedacht te krijgen, want dat lukt toch niet. Zeg vaker: ‘Dit heb ik besloten en ik vertrouw erop dat m’n beslissing dan gewoon prima was.’ Beslis en laat los. Zonder te wikken en te wegen. Dit gaat je ongetwijfeld veel ruimte geven en die ruimte kun je weer benutten om zinvolle dingen mee te doen en je energie ergens op te richten waar die harder nodig is.

Uiteindelijk vergt het moed om te kiezen maar het leidt ons altijd naar een bepaalde groei en ontwikkeling. Met onze opleidingen krijgt ‘kies en je zult gekozen worden’ een heel andere betekenis. Je zult merken dat je niet alleen door anderen wordt gekozen, maar vooral ook door jezelf. Onze NLP-opleidingen bieden een mooie basis om jouw levenskeuzes opnieuw onder ogen te komen en te verstevigen. Bekijk hier het overzicht van onze NLP Practitioner en Master opleidingen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Inschrijven nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

NLP PRACTITIONER INFORMATIEOCHTEND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE provocatief coachen INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE provocatief coachen INFORMATIEAVOND