Benieuwd naar onze opleidingen, maar nog niet klaar om in te schrijven? Plan nu een gratis adviesgesprek!

17 augustus 2023
Marcel Meijlink

Wat is het Nocebo effect en hoe voorkom je het?

6 mins

Iedereen wordt in het dagelijks leven wel eens geconfronteerd met uitdagingen. Uitdagingen zijn goed, want dat is een teken van groei! Maar zijn er ook dingen in je leven die je in jouw hoofd groter maakt dan dat ze zijn, waardoor ze in het werkelijke leven ook echt een uitdaging worden? Dit wordt het Nocebo effect genoemd! In dit artikel ontdek je wat het Nocebo-effect is en hoe je jouw negatieve verwachtingen kunt omkeren met NLP!

Wat is het Nocebo Effect?

Het Nocebo-effect is de tegenhanger van het Placebo-effect en zorgt ervoor dat je iets negatief ervaart, omdat je het verwacht. De betekenis van het Nocebo Effect komt uit het Latijn en betekent letterlijk “Ik zal schadelijk zijn”.

Er is een continue wisselwerking tussen onze overtuigingen, verwachtingen en ervaringen. Onze ervaringen uit het verleden vormen onze overtuigingen en andersom! Wanneer we geloven dat iets negatief zal uitpakken, kan ons brein deze negatieve overtuiging namelijk versterken en onze perceptie van de werkelijkheid vervormen. Dit kan resulteren in het daadwerkelijk ervaren van negatieve uitkomsten, zelfs wanneer er objectief gezien geen reden is voor deze negatieve ervaringen.

Het Nocebo-effect kan zich in verschillende vormen uiten. Als je een presentatie hebt en je hoort van tevoren wat er allemaal fout kan gaan, kan de angst voor mislukking daadwerkelijk resulteren in een minder succesvolle presentatie. Op dezelfde manier kunnen negatieve verwachtingen (door anderen of zelf gecreëerd) over sociale situaties leiden tot verhoogde angst en spanning, wat de interactie negatief kan beïnvloeden.

Het Nocebo-effect niet alleen wordt beïnvloed door externe communicatie, maar ook door onze eigen interne dialoog. Onze gedachten en overtuigingen zijn nauw verbonden met onze emoties en gedragingen. Ze kunnen een kettingreactie veroorzaken die ons vermogen om te groeien en te bloeien belemmert.

Je brein onder controle

Je brein vormt jouw perceptie en interpretatie van de wereld om je heen. Met NLP krijg je een inzicht in de relatie tussen jouw interne voorstellingen, communicatie en gedrag. Bijvoorbeeld met het NLP Communicatiemodel, waarover je meer leert in de NLP Practitioner.

Het NLP Communicatiemodel

Het NLP communicatiemodel is een belangrijk uitgangspunt binnen NLP. Het is ook een van de eerste modellen die je leert in een NLP Practitioner opleiding. Het model geeft de structuur van de subjectieve waarneming weer. Deze voorstellingen, die onze gedachten en overtuigingen omvatten, beïnvloeden op hun beurt onze emoties en acties.

Op deze pagina lees je alles over het NLP communicatiemodel, wat een groot onderdeel is van de NLP Practitioner.

In de context van het Nocebo-effect kunnen we dit model toepassen om te begrijpen hoe onze negatieve verwachtingen onze ervaringen vormgeven. Onze zintuigen nemen gebeurtenissen waar die vervolgens worden gefilterd door onze interne voorstellingen en overtuigingen. Als we geloven dat iets negatiefs zal gebeuren, creëren we onbewust een bril waardoor we de wereld op een negatieve manier bekijken. Onze overtuigingen geven onze realiteit daadwerkelijk vorm.

Ons brein speelt een cruciale rol in het Nocebo-effect. Het verbindt de punten tussen onze interne voorstellingen en de reacties op externe gebeurtenissen. Onze hersenen hebben een ongelooflijk vermogen om onze interne voorstellingen te internaliseren en vervolgens te weerspiegelen in onze emoties en gedragingen. Wanneer we negatieve verwachtingen hebben, zoals het geloof dat iets fout zal gaan, beïnvloedt dit ons brein op een biochemisch niveau. Onze hersenen reageren op deze verwachtingen door stresshormonen zoals cortisol vrij te geven, die fysieke en emotionele reacties veroorzaken die in lijn zijn met onze negatieve overtuigingen. Dit kan zelfs leiden tot het ervaren van lichamelijke symptomen die we verwachten, zelfs als er geen objectieve oorzaak is.

Hoe kun je met het Nocebo Effect omgaan?

In het licht van het Nocebo-effect en het NLP Communicatiemodel biedt NLP ons een krachtig arsenaal aan technieken om de manier waarop we denken en communiceren te transformeren. Gelukkig weten wij vanuit de neurowetenschap dat je invloed hebt over hoe je met deze gedachten om kunt gaan! Hierboven hebben we het theoretische gedeelte besproken, maar hoe ziet dit er in de praktijk uit? Met deze 5 tips zorg je dat je vanaf vandaag niet meer in de valkuil van het Nocebo Effect valt!

Wees bewust en herkader!

Door onze interne voorstellingen bewust te beïnvloeden en onze negatieve overtuigingen te herformuleren, kunnen we onze perceptie van de werkelijkheid veranderen. Dit kan ons vermogen om met negatieve verwachtingen om te gaan versterken en ons helpen positievere resultaten te bereiken. Gebruik positieve taalpatronen in je interne dialoog en communicatie met anderen. Vermijd negatieve woorden en focus op positieve uitkomsten en mogelijkheden. Gebruik positieve formuleringen! Bijvoorbeeld, in plaats van te zeggen “Dit kan bijwerkingen veroorzaken”, kun je zeggen “Dit zal bijdragen aan mijn herstel”. Dit kan je helpen om een optimistischere kijk te krijgen op de situatie.

Zet Hypnotische suggesties in

Hypnotische suggesties kunnen een krachtige strategie zijn om het Nocebo-effect te omzeilen. Hypnose is een stuk laagdrempeliger dan dat je in eerste instantie misschien denkt! Dit is iets wat je onder andere leert in de driedaagse Hypnose opleiding. Door positieve en bemoedigende taal te gebruiken, kunnen je jouw onderbewustzijn beïnvloeden en nieuwe overtuigingen inprenten. Door bijvoorbeeld door herhaaldelijk te benadrukken dat we ons krachtig en kalm zullen voelen in uitdagende situaties, kunnen we onze negatieve verwachtingen transformeren. Deze suggesties kunnen onze geestelijke houding veranderen, waardoor we met meer vertrouwen en positiviteit de situaties tegemoet treden. Hierdoor verminderen we de kans op het manifesteren van de negatieve resultaten die we vreesden.

Jouw interne bioscoop

Zoals eerder in dit artikel besproken kunnen eerdere ervaringen een invloed hebben op jouw verwachtingen van een bepaalde situatie. Deze overtuigingen komen ergens vandaan! Maar hoe weet je dat deze overtuigingen kloppen? “De waarheid” bestaat niet en “feiten” kunnen van alles betekenen afhankelijk van de bril waardoor we naar deze feiten kijken. Die bril “kleurt” onze gedachten en ook onze overtuigingen. Kenmerken van deze bril noemen we ook wel submodaliteiten. Speel met jouw interne bioscoop en ga aan de slag met submodaliteiten om je anders te voelen over jouw overtuigingen. Op deze pagina vind je daar een eenvoudig stappenplan voor!

Vind je dit artikel interessant en wil je jouw leven inrichten op jouw manier? Misschien is een van onze opleidingen dan wel wat voor je! Wil je starten met een NLP Practitioner, ben je toe aan de NLP Master Practitioner of wil je je specialiseren in hypnose?

Vind je het lastig om een keuze te maken? Boek dan een gratis adviesgesprek met onze studieadviseurs via deze pagina!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Inschrijven nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

NLP PRACTITIONER INFORMATIEOCHTEND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE provocatief coachen INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE provocatief coachen INFORMATIEAVOND