Definitie provocatief coachen
Provocatief coachen is dé manier om vastzittende patronen te doorbreken, door middel van humor, verbinding en verwondering. Niet door conventioneel coachen, maar door middel van omgekeerde psychologie. Altijd met humor, verbinding en en uitdaging beweeg je de ander tot inzichten en ander gedrag. Het is een intuïtieve, speelse en vooral inlevende manier van mensen begeleiden.
Ontstaan provocatief coachen
Het ontstaan van provocatief coachen is terug te leiden naar therapeut Frank Farelly. Farelly was onderdeel van de Rogeriaanse school, waarbij er vooral naar de client geluisterd wordt. Hij ontdekte dat er manieren zijn waarbij je effectiever de dieper liggende niveaus van de client kunt raken, waarbij hij uitging van een nieuwe set vooronderstellingen die later de principes van provocatief coachen zouden worden.
Provocatief coachen principes
Peter Dalmeijer heeft zes principes van provocatief coachen geformuleerd:
- De kwetsbaarheid van cliënten wordt zo vaak overdreven. Ze kunnen best wel wat hebben!
- Het kan erg effectief zijn om ‘liefdevolle/therapeutische wreedheid’, ‘blijmoedig sadisme’, ‘hardhandige liefde’ en ‘genezende humor’ te gebruiken. Om steeds maar serieus met de klant mee te gaan, noemt Farrelly ‘misplaatste vriendelijkheid.’
- Mensen hebben een uitdaging nodig om vervolgens, als antwoord daarop, te veranderen en te groeien.
- Als je ervoor kiest, kun je veranderen.
- Hoe erg of lang de situatie er al is, cliënten hebben veel grotere mogelijkheden om iets te veranderen dan therapeuten aannemen.
- Hoe de cliënt zich vergeleken met de therapeut gedraagt, is een vrij nauwkeurige afspiegeling van hoe hij zich in andere relaties gedraagt.
Effecten van provocatief coachen
Onder andere Milton Erickson maakt vaak provocatieve technieken. De provocatieve technieken zijn perfect te gebruiken als patroononderbreking. Aangezien je het negatieve gedrag bevestigt, wordt het negatieve patroon dat van iedereen van de client doorbroken en laat je de client terugvechten naar het positieve.
Ook maak je bij provocatief coachen gebruik van omgekeerde psychologie. De client is zo “een” geworden met het probleem, dat het werkt om het probleem minder spannend te maken. Op die manier kunnen mensen zich nog wel vinden in hun probleem, maar zullen ze er niet van genieten.
Ook kun je met provocatief coachen er voor zorgen dat jij indirecte suggesties in jouw bemoedigingen plaatst. Een eenvoudig voorbeeld hiervan is: “Dat hoeft toch helemaal niet: je leukste leven leiden!”
Leren provocatief coachen?
Provocatief coachen is een uitstekende manier om jouw toolbox met coaching- en trainingstechnieken bij te vullen. Het is een extra manier om jouw cliënt te helpen, een manier die verder gaat dan conventioneel coachen.
Lijkt provocatief coachen jou ook wel wat? Neem dan zeker eens een kijkje bij een van onze provocatieve trainingen. Bijvoorbeeld Masterclass Provocatief, Provocatief Coachen opleiding en provocatieve teamtraining.