WAT IS SYSTEMISCH COACHEN?
Systemisch coachen richt zich met name op de omgeving en de (familiaire) achtergrond van de cliënt. De cliënt wordt hierbij niet alleen als individu gezien, maar als iemand die onderdeel uitmaakt van verschillende systemen. De aandacht is erop gericht om de cliënt naar zijn of haar problemen te laten kijken in relatie tot de systemen, het grotere geheel, waar hij of zij deel van uitmaakt. Hoe groter iemands systeem wordt, hoe groter het bewustzijn groeit en inziet dat alles en iedereen onderdeel uitmaakt van elkaar.
Coach en cliënt gaan samen op onderzoek uit om verborgen patronen en dynamieken uit de familie van herkomst, partnerrelatie(s), of werkomgeving aan het licht te brengen en hanteerbaar te maken. Systemisch coachen is een diepwerkende vorm van coaching. Het effect is vergelijkbaar met dat van een opstelling. Systemisch coachen levert niet alleen veel mogelijkheden op voor de cliënt, het geeft ook een andere, diepere invulling aan de beleving van het systemisch werken als coach.
HET DOEL VAN SYSTEMISCH COACHEN
Het doel van de opleiding systemisch coachen is om zicht te krijgen op de interacties van de cliënt met zijn of haar systemen en de samenhang met de coachvraag. Er wordt gekeken welke positie de cliënt heeft ingenomen en welke belangrijke patronen er vanuit het verleden zijn ‘ingesleten’. Vervolgens wordt gekeken hoe de cliënt weer meer in de eigen kracht kan komen. Door het erkennen en integreren van herkomst en verbinding openen zich nieuwe wegen voor veranderingen.
DE HOUDING VAN HET VOLGEN
Systemisch coachen is de houding van het volgen, de houding om te horen wat er onder de oppervlakte zit, de houding van oordeelloosheid, van het niet- weten en het niet-doen. Daarbij gaat het om het stellen van de juiste systemische vragen, kennis hebben van het persoonlijk geweten en het collectief geweten en het herkennen van patronen. De systemisch coach heeft veel vragen. Het gaat dan niet zozeer om de antwoorden, als wel om: welke vragen leiden tot nieuwe gedachten, nieuwe inzichten bij de cliënt? Welke vragen zetten innerlijk iets in beweging?
JEZELF WEER LIEFHEBBEN
Door inzicht te krijgen in de diepgewortelde familiepatronen en verstrikkingen die ons gedrag en zelfbeeld beïnvloeden, kunnen we emotionele blokkades en zelfkritiek loslaten. Het verkennen van onze plek binnen het familiesysteem en het begrijpen van de dynamieken van geven en nemen, helpt ons om meer compassie te hebben voor onszelf en anderen. Dit proces van zelfreflectie en acceptatie opent de deur naar innerlijke groei, zelfvertrouwen en een diepere verbinding met onze eigen essentie. Uiteindelijk stelt het ons in staat om onszelf te omarmen, met al onze imperfecties en unieke kwaliteiten, en vanuit die liefdevolle basis een vervuld leven te leiden.
HET DOEL VAN SYSTEMISCH WERK
Waar iemand keer op keer tegen obstakels, belemmerende patronen of problemen aanloopt kan het heel nuttig zijn om dit vanuit de systemische principes te bekijken. Het doel van systemisch werk is om de onderliggende dynamieken en patronen binnen een systeem te weerspiegelen, begrijpen en te transformeren – zodat individuen, teams en organisaties optimaal kunnen functioneren. De coach speelt een cruciale rol bij het begeleiden van de coachee en het bieden van een veilige en ondersteunende omgeving. Door middel van gerichte vragen, observaties en systemische interventies helpt de coach de coachee om de verborgen dynamieken binnen het systeem te ontrafelen en constructieve veranderingen te faciliteren. De coach fungeert als een kompas en gids in dit verkenningsproces en maakt ‘de weg vrij’ om stappen te zetten richting groei en ontwikkeling.
WAT IS HET VERSCHIL MET ANDERE VORMEN VAN COACHING?
In een familieopstelling lossen we niet het probleem op waar de cliënt voor komt. Althans, niet in directe zin. Het probleem waar de cliënt mee komt wordt irrelevant en is slechts een oppervlakkig symptoom. Dat is slechts het verhaal. Een voorbeeld van een probleem waar een cliënt mee komt, zou stress op het werk kunnen zijn. Traditionele coaching zou zich kunnen richten op het identificeren van stressoren, het ontwikkelen van coping-strategieën en het stellen van doelen om stress te verminderen. Systemisch coachen zou daarentegen dieper ingaan op de onderliggende dynamieken die bijdragen aan de stress, zoals teamdynamiek, organisatiecultuur en onuitgesproken verwachtingen.
Binding, balans en ordening: waar zit de verstoring?
Opstellingen gaan verder dan het individu en kijkt naar de bredere context waarin het probleem zich voordoet, en gaat op dit niveau duurzame veranderingen aanbrengen. We brengen de cliënt in contact met het leven door te onderzoeken hoe het probleem verband houdt met het grotere geheel. Wat we willen ontdekken is hoe en waar er een verstoring is opgetreden in de systemische basiswetten van binding, balans en ordening. Deze vorm van systemisch coachen is geschikt voor cliënten die er de voorkeur aan geven om individueel te werken in plaats van in een groep. Systemisch coachen kan een aanvulling zijn op andere coachmethodieken. Systemisch coachen kan ook heel goed per telefoon of via Skype. Wil je weten hoe familieopstellingen ontstaan zijn? Lees het hier.
Een familieopstelling is een krachtige wijze om onbewuste patronen en processen boven tafel te krijgen. Lees hier meer over de opleiding familieopstellingen.
SOORTEN FAMILIEOPSTELLINGEN
Er zijn verschillende soorten familieopstellingen die worden gebruikt om diverse aspecten van relaties en dynamieken binnen families en organisaties te verkennen. Elk type familieopstelling heeft zijn eigen benadering en focus:
- Traditionele familieopstellingen: Hierbij worden deelnemers fysiek opgesteld als representanten van familieleden binnen het systeem van de cliënt. Dit kan worden gebruikt om familiedynamieken, loyaliteiten, en verstrikkingen te onderzoeken.
- Tafelopstellingen: In plaats van fysieke representanten te gebruiken, worden objecten zoals poppetjes, stenen, of symbolen op een tafel geplaatst om de familieleden en hun onderlinge relaties te representeren. Dit biedt een meer gestileerde benadering van familieopstellingen.
- Organisatieopstellingen: Deze opstellingen richten zich op dynamieken binnen organisaties, zoals teams, afdelingen, of het bedrijf als geheel. Deelnemers worden opgesteld als vertegenwoordigers van organisatie-elementen, zoals medewerkers, leiders, of afdelingen, om inzicht te krijgen in de organisatiestructuur, communicatiepatronen, en verborgen problemen.
- Loopbaanopstellingen: Deze opstellingen worden gebruikt om loopbaanvraagstukken en professionele ontwikkeling te verkennen. Deelnemers kunnen worden opgesteld als representanten van aspecten zoals carrièredoelen, competenties, of obstakels, om inzicht te krijgen in loopbaan dynamieken en mogelijkheden voor groei.
De Systemisch Coachen Opleiding bestaat uit totaal vier opleidingsdagen en is ontwikkeld om jezelf en anderen op een hoger plan te krijgen en het maximale potentieel te bereiken. De opleiding is bij uitstek geschikt voor coaches, trainers, hulpverleners, leiders en managers. Aan het einde van de opleiding ontvang je het certificaat Systemisch Coachen.