Wij geven onze trainingen volgens de RIVM-richtlijnen. Je kunt er ook voor kiezen om virtueel aanwezig te zijn. Klik hier voor meer informatie

16 april 2020
Vincent

Zelfvertrouwen

2 mins

Zelfvertrouwen

Waarom is zelfvertrouwen zo belangrijk?

Als je zelfvertrouwen hebt, kun je genieten van twee grote voordelen. Ten eerste worden je prestaties beter. Je gaat beter presteren als je dat vanuit een gevoel doet waarbij je weet dat je iets kunt. Je durft hierdoor meer en je maakt hierdoor minder fouten.

Hoe kan zelfvertrouwen van nature bij iemand ontstaan?

Zelfvertrouwen kan echt goed van nature opgebouwd worden in de kindertijd. Daarnaast is het voor volwassenen mogelijk om zelfvertrouwen te verbeteren door een zelfvertrouwen-coach of -cursus in te schakelen.

Bij kinderen kan zelfvertrouwen ontstaan doordat de ouders het kind continu vertellen dat het kind de moeite waard is en dat het kind een waardig mens is. Als het kind dit – dag in, dag uit – hoort, weet het kind dat het altijd in zijn waarde blijft, welk gedrag het kind ook vertoont.

Hierdoor kan het kind met zelfvertrouwen allerlei activiteiten ondernemen. Het kind weet dan dat het continu waardige pogingen blijft doen, en dat die pogingen niks zeggen over de waarde van het kind zelf. Het kind kan hierdoor zijn/haar vaardigheden blijven ontwikkelen omdat het durft te ‘falen.’ Het kind weet dat iedere ‘fout’ een waardig moment is waaruit geleerd kan worden. Hierdoor durft het kind met het grootste gemak van dit soort momenten te creëren. Het kind durft fouten te maken, en dat is een van de fundamenten van zelfvertrouwen!

Wat leer je in een cursus zelfvertrouwen?

In een cursus zelfvertrouwen leer je hoe je door middel van praktijkervaringen en mentale hulpmiddelen je zelfvertrouwen kunt verhogen.

Je krijgt thuisopdrachten waarbij je steeds een mentale techniek op jezelf gaat toepassen alvorens je een spannende situatie ingaat waarbij je normaal gesproken weinig zelfvertrouwen ervaart.

Ook wordt je voortgang bijgehouden door middel van huiswerk. Alle momenten waarop je weinig zelfvertrouwen ervaart, dien je te turven. Door de maanden heen ga je ervaren of het aantal turfjes verlaagd of verhoogd wordt dankzij de mentale technieken die je toepast op de situaties waarbij je meer zelfvertrouwen wilt hebben.