NLP OP het WERK
Ontdek de kracht van NLP, systemisch werk en coaching op de werkvloer
Wil je jezelf ontwikkelen in je werk? Of wil je als organisatie de potentie van jouw medewerkers ten volle benutten? Bij UNLP bieden we onder andere opleidingen in NLP (Neuro-Linguïstisch Programmeren), coaching en systemisch werk, speciaal gericht op persoonlijke én professionele groei.
Onze methoden helpen je om effectiever te communiceren, jezelf beter te begrijpen en daarmee jouw impact binnen je werk te vergroten. Het mooie is dat je dit vaak kunt bekostigen via jouw opleidingsbudget of werkgeversbudget, inclusief mogelijke fiscale voordelen!
Wat is het werkgeversbudget?
Veel bedrijven hebben een jaarlijks opleidingsbudget beschikbaar voor hun medewerkers. Dit budget is bedoeld om de persoonlijke en professionele ontwikkeling van medewerkers te stimuleren. Door het volgen van een opleiding bij UNLP, zoals NLP Practitioner, Systemisch Werk in Organisaties of de PostHBO Coach, kun je dit budget gebruiken om jezelf verder te ontwikkelen. Werkgevers kunnen deze uitgaven vaak fiscaal aftrekken, wat het ook financieel aantrekkelijk maakt om te investeren in de groei van hun medewerkers.
Toepassingen van NLP in het werkveld
Met NLP leer je onder andere om beter te communiceren, effectiever doelen te stellen en jouw persoonlijke kracht te benutten. Systemisch werk helpt je inzicht te krijgen in complexe relaties en dynamieken binnen teams en organisaties. Dit biedt voordelen op verschillende niveaus:
Voor de werknemer:
- Groei en zelfontwikkeling: leer om beperkende overtuigingen los te laten en zelfverzekerder op de werkvloer te staan. Bijvoorbeeld: een HR-manager die effectiever gesprekken kan voeren en beter kan omgaan met weerstand.
- Betere communicatievaardigheden: versterk je communicatie met collega’s en cliënten, zoals in de zorg, waar een verpleegkundige leert om zich beter af te stemmen op de behoeften van patiënten.
- Stressreductie: beheers technieken om stress en werkdruk te verlagen, wat leidt tot een betere werk-privé balans, bijvoorbeeld voor leerkrachten in het onderwijs.
Om je een stapje op weg te helpen download hier de templatebrief om een verzoek in te dienen bij je werkgever tot vergoeding van je (NLP) opleiding.
Download hier een uitgebreid overzicht van de persoonlijke en professionele voordelen van UNLP.
Meer lezen? https://unlp.nl/kennisbank/5x-tips-voor-duurzaam-geluk-op-de-werkvloer/
Voor de leidinggevende:
- Verbeterde teamdynamiek: leer hoe je met systemisch werk de onderliggende dynamieken in een team kunt herkennen en bijsturen. Dit kan bijvoorbeeld in sales zorgen voor een beter functionerende afdeling.
- Coaching van medewerkers: zet NLP- of coachtechnieken in om medewerkers te coachen naar betere prestaties en meer motivatie.
- Verhoogde productiviteit: door in te spelen op de behoeftes en drijfveren van je team, creëer je een werkomgeving waarin mensen zich gewaardeerd en gehoord voelen.
Meer lezen? https://unlp.nl/kennisbank/hoe-jouw-team-je-eeuwig-dankbaar-is-wanneer-je-jouw-opleiding-tot-coach-start/
en NLP en Leiderschap
Voor de organisatie:
- Versterkte bedrijfscultuur: zorg voor een positieve en open werksfeer waarin medewerkers zich veilig voelen om zich uit te spreken en ideeën te delen, zoals binnen HRM-afdelingen of naar de leidinggevende.
- Lagere ziekteverzuimkosten: door medewerkers te helpen omgaan met werkdruk en stress, kan het ziekteverzuim aanzienlijk dalen.
- Meer klanttevredenheid: in sectoren als coaching of sales kan betere communicatie direct leiden tot hogere klanttevredenheid en meer succes in klantgesprekken.
Download hier een overzicht van de fiscale voordelen
Waarom kiezen voor UNLP?
Bij UNLP bieden we al meer dan 10 jaar hoogwaardige opleidingen op het gebied van NLP, coaching en systemisch werk. Onze ervaren trainers begeleiden je met passie en persoonlijke aandacht, zodat jij het beste uit jezelf en jouw werk kunt halen.
Benieuwd naar de mogelijkheden? Ontdek hoe jij jouw opleidingsbudget kunt inzetten voor een training bij UNLP en vraag vandaag nog een vrijblijvend adviesgesprek aan!
Download onze checklist voor werknemers om je te helpen het gesprek aan te gaan met jouw leidinggevende over NLP en persoonlijke ontwikkeling
Download onze checklist voor leidinggevenden en werkgevers om je te helpen het gesprek aan te gaan met jouw werknemers over NLP en persoonlijke ontwikkeling
Persoonlijk advies nodig?
We helpen je graag verder met gericht opleiding en training advies.
Werkgevers en werknemers aan het woord
Jolene Blom, senior people lead
”De kracht en de impact van wat je kunt doen met taal maakte op mij zo’n indruk, dat ik besloot een NLP Practitioner te gaan volgen.
NLP leerde mij om op een totaal nieuwe manier naarmezelf en naar de wereld te kijken.”
Hans Veltman, eigenaar en coach bij deverkeerscoach.nl
Bij onzekerheid helpt NLP de cliënt te laten groeien en zich sterk en vol vertrouwen te laten voelen.
Soms zit de innerlijke dialoog de cliënt in de weg. NLP helpt, om te leren dat die innerlijke stem die jou tegen houdt om je doel te bereiken het beste met jou voor heeft. Zo helpt NLP om je innerlijke dialoog als beste vriend te zien..”
Marleen de Jonge-Jobse, agile coach
”Met een agile team heb ik onder andere de drie waarnemingsposities gedaan.
In het team was er een sterke mening over het gedrag van een leidinggevende.
Bij elke positie heb ik open vragen gesteld en dat geeft veel mooie inzichten!”
Robert de Jong, basisschooldirecteur
”Als directeur van een basisschool raadt Robert het alle leerkrachten van die school aan: “Je zou wel kunnen zeggen dat ik ze allemaal die hoek heb ingemasseerd, haha!
Ik merk dat leerkrachten geïnspireerd raken door hun collega’s en hetzelfde willen. Ik zie ook collega’s die echt gelukkiger zijn nu.”
Heb je nog vragen? Boek een gratis adviesgesprek in, waar jij al jouw vragen kunt stellen.
Veelgestelde vragen
Wordt mijn certificaat erkend?
UNLP is een –door de Nederlandse regering- erkende onderwijsinstelling. Daarnaast wordt jouw NLP Practitioner certificaat erkend door zowel de Nederlandse Vereniging voor NLP (NVNLP) als de wereldwijde vereniging (ABNLP) . Daarnaast zijn er tal van beroepsverenigingen die onze opleidingen erkennen.
Is een 15-daagse NLP opleiding verspreid over langere tijd beter dan een intensieve 8-daagse opleiding?
NLP Practitioner opleidingen worden in diverse varianten gegeven, waaronder een intensieve 15-daagse en een verspreide 15-daagse opleiding. De 15-daagse opleiding wordt meestal verspreid over ½ – 1 jaar, verdeeld over blokken van 2 of 3 dagen en met tijden van 10.00 tot 17.00.
Een intensieve 8-daagse opleiding is – het woord zegt het al – intensief. Vooraf is er een “pre-study” pakket, waarbij gevraagd wordt om één of meerdere NLP boeken te lezen ter voorbereiding op de opleiding. De tijden tijdens de opleiding zijn veelal van ’s morgens 9.30 tot 18.00, met kortere pauzes en een hoger tempo. Welke opleiding je kiest – een reguliere of een intensieve – is afhankelijk van jouw voorkeur.
Vind je het fijn om een langere periode bezig te zijn met je opleiding, zodat je volop tijd hebt om te oefenen en het maximaal kan toepassen in je dagelijkse leven? Of wil je er 15 dagen flink tegenaan gaan en een intensieve transformatie ervaren? Vind je het fijn om de tijd te nemen of wil je snelheid maken? Het ene is niet beter dan het ander, maar vooral een verschil in voorkeur en gewoonte. En deze voorkeur en gewoonte kan veranderen, waarbij je besluit om bijvoorbeeld de Practitioner in een intensieve (zomer)variant te doen en de Master Practitioner in een 15-daagse weekend variant. Of andersom.
Leer je echt wat er wordt beloofd?
We leven in een tijd waarin er veel mogelijk is. Heel veel. 100 jaar geleden moest je nog zeker 3-5 jaar in psychoanalyse om van een spinnenfobie af te komen. Tegenwoordig hoef je niet meer met een fobie te blijven rondlopen.
Elke dag worden er in NLP opleidingen keer op keer mensen in 10 minuten van hun fobie afgeholpen. Een beperkende overtuiging als “Ik ben het niet waard” is tegenwoordig met geavanceerde mentale technieken om te zetten in een overtuiging “Ik mag mezelf zijn. Ik ben het waard.”
De impact van traumatische ervaringen uit het verleden kun je significant verminderen en zelfs wegnemen met NLP technieken als de Trauma Techniek of NLP Tijdlijnen. Langzaam maar zeker komen meer en meer mensen tot de ontdekking dat ze niet overgeleverd zijn aan hun gedachten en gevoelens, maar dat je deze zelf kunt beïnvloeden. In de NLP practitioner leer je hoe.
Hoe ziet een NLP-dag eruit?
De opleidingsdagen zijn erg divers, aangezien iedere deelnemer weer anders is. We starten in de ochtend veelal met de uitleg van een stuk theorie, welke gekoppeld wordt aan verschillende praktijkvoorbeelden. Vervolgens demonstreren we een NLP techniek of NLP-vaardigheid die past bij de theorie.
Daarna gaan we in subgroepen werken aan deze vaardigheid of techniek. Dit doe je onder begeleiding van de trainer of één van de opleidingscoaches. Zo kun je veilig leren en experimenteren!
Wat als de door mij gekozen variant mij niet past? Omdat de opleiding NLP practitioner bijvoorbeeld te snel voor me gaat?
Merk je tijdens de opleiding dat de gekozen frequentie je toch niet past? Bijvoorbeeld omdat je de stof toch sneller tot je wilt nemen? Dan is het altijd mogelijk om na een paar opleidingsdagen te switchen naar bijvoorbeeld de weekend opleiding. Net zo makkelijk! Dat is het voordeel dat UNLP meerdere opleidingsvarianten kent.
Wat is de minimale erkenning die een NLP-certificaat moet hebben?
Er zijn veel erkenningen qua NLP certificaten. Sowieso is het handig dat er een erkenning is, het gebeurt nog steeds met veel regelmaat dat een instituut geen enkele erkenning heeft. Je certificaat is dan ook niets waard als je wilt instromen bij een ander instituut of bij een beroepsvereniging.
Een erkenning die je vaak ziet is die van de ABNLP (American Board of NLP). Interessant aangezien het een wereldwijde erkenning is.
In Nederland kennen we de NVNLP (Nederlandse Vereniging voor NLP). Als het instituut hun certificaat uitgeeft onder toezicht van de NVNLP kun je ervan uitgaan dat het in orde is met de inhoud van deze erkende NLP opleiding.
Het is dan ook aan te raden om in ieder geval naar een NVNLP-instituut te gaan, en als het kan het liefst naar een instituut dat zowel NVNLP alswel ABNLP-erkend is.
Krijg ik ook lunch tijdens de training?
Er is bij de NLP practitioner opleiding lunch inbegrepen. Dagelijks dekken we de tafel, zetten het heerlijkste brood neer, maken een fijne soep en je kunt je boterhammen beleggen.
Wil je iets anders eten? Neem het gerust mee (er is een koelkast en magnetron aanwezig) of je kunt iets halen in de directe omgeving.
Kan ik subsidie krijgen voor de opleiding?
Onze missie is om persoonlijke ontwikkeling praktisch en toegankelijk te maken voor ieder individu. Meer informatie vind hier.
Ik ben maatschappelijk werker. Kan ik PE punten krijgen via het Registerplein?
Je kunt 162 PE punten krijgen via het Registerplein wanneer je een van de volgende beroepen uitoefent:
- Cliëntondersteuner
- Gezinshuisouder
- GGZ-agoog
- Kinderwerker / Jongerenwerker
- Maatschappelijk werk
- Sociaal Agoog
- Sociaal Werker
Geef bij je aanmelding voor de NLP Practitioner aan dat je op gaat voor PE punten van het Registerplein zodat we jouw punten aan het einde van de opleiding kunnen toekennen.
Hoe werkt de betaling?
Normaal gesproken betaal je direct bij inschrijving via iDEAL.
Daarnaast zijn er 2 andere betalingsopties.
1. Betaling per factuur. De betaling dient binnen 14 dagen na inschrijving te zijn overgemaakt.
2. Betaling in 4 termijnen. 25% van het totaalbedrag dient binnen 5 dagen na inschrijving te zijn betaald. Je betaalt daarnaast per termijn 25 euro administratiekosten.
Kun je een voorbeeld geven van een NLP techniek?
Het kunnen volgen en interpreteren van oogbewegingen is een typische NLP techniek. Onze officiële NLP practitioner opleiding geeft je bekwaamheid in het observeren van anderen.
Oogbewegingen vertellen je of iemand tegen zichzelf aan het praten is, terugdenkt aan gebeurtenissen in het verleden of juist niet. Op deze manier kun je goed aansluiten bij de leefwereld van de ander.
Ook kun je er bijvoorbeeld achter komen of iemand liegt of niet: zie je iemand naar linksboven kijken (vanuit jezelf gezien), dan weet je dat ‘ie aan het verzinnen is.
Mag ik de opleiding écht gratis opnieuw doen, zo vaak ik wil?
Ja! Wij vinden het belangrijk dat je alles uit de NLP practitioner opleiding weet te halen wat mogelijk is. Je leven kan er over een paar jaar weer heel anders uitzien dan vandaag de dag. Misschien een ander werk, nieuwe hobby’s, gezinssituatie, nieuwe doelen.
Vandaar dat je altijd de mogelijkheid hebt om de NLP practitioner opleiding nogmaals te volgen. In iedere opleidingsgroep hebben we speciaal review-plaatsen gereserveerd. Je betaalt alleen de arrangementskosten (lunch, koffie, thee).
Kan ik mijn geld terug krijgen als de opleiding niet voldoet aan mijn verwachtingen?
Wij zijn er van overtuigd dat deze opleiding fantastisch is voor jouw ontwikkeling en daarom geven we jou een 100% niet goed geld terug garantie. Hoe maak je aanspraak op de 100% niet goed geld terug garantie:
1. Vraag een gesprek aan bij je trainer. In dit verplichte restitutiegesprek horen wij graag jouw feedback waarom je denkt dat de opleiding toch niet de juiste keuze is voor jou.
2. Na dit gesprek kun je de opleiding opzeggen door een e-mail te sturen naar info@unlp.nl. Vermeld hierbij duidelijk dat je aanspraak wilt maken op de 100% niet goed geld terug garantie.
3. We storten de betaling binnen 28 dagen na de bevestiging terug. Je hebt direct na bevestiging geen toegang meer tot de online omgeving.
Let wel: Om aanspraak te maken op de 100% niet goed geld terug garantie dien je dag 1 en 2 van je opleiding actief te hebben deelgenomen. Er kan alleen tussen de 2e en de 3e dag van de opleiding aanspraak worden gemaakt op de 100% niet goed geld terug garantie.
Ik vind examens heel eng.... moet ik ook examen doen voor de NLP Practitioner?
Als je het spannend vindt om examens te doen, ben je eigenlijk direct aan het juiste adres bij een NLP opleiding. Immers, je leert in een NLP opleiding hoe je van specifieke angsten af kunt komen!
Toch hebben we geen formeel examen aan het einde van de opleiding. Wel is er een evaluatie tijdens de laatste twee dagen van de opleiding. Echter, je kunt niet zakken én niet slagen op basis van je prestaties tijdens deze laatste dagen. Het is meer een persoonlijke reflectie. Dus voor jezelf!
Hoe groot is de ideale groep?
Bij sommige instituten – vooral in het buitenland – zit je veelal met enkele honderden mensen in een NLP Practitioner opleiding. Veel, vooral kleinere en beginnende instituten, zijn er trots op dat ze kleine groepen van maximaal 6 of 8 deelnemers hebben. Zowel een groep van 100 als van 8 is verre van ideaal.
Het nadeel van zo’n kleine groep is dat je met veelal dezelfde mensen aan het oefenen bent en je vaardigheden op een bepaald moment afvlakken en niet meer verder ontwikkelen. In een groep van 100 of meer is er nauwelijks persoonlijk contact mogelijk met de trainers, wat bij een NLP Practitioner opleiding wel een must is.
Een ideale groepsgrootte voor NLP (Master) Practitioner opleidingen is vanaf 12 tot maximaal 40 deelnemers. Er is in zo’n groepsgrootte voldoende interactie, variatie en groepsdynamica. Een vuistregel: Let er op dat voor elke 7 deelnemers er 1 begeleidende NLP coach of assistent-trainer aanwezig is. Voor 20 deelnemers dus 3 coaches, voor 30 deelnemers 4 coaches, etc.
Een NLP Practitioner bij UNLP kent tenminste 12 deelnemers. Gemiddeld genomen zijn de opleidingsgroepen bij UNLP tussen de 16 en 26 deelnemers.
Ik ben directeur in het primair onderwijs. Wanneer krijg ik mijn PE punten voor de heraccreditatie voor het Schoolleidersregister?
Wanneer je schoolleider bent en je wilt de NLP Practitioner gebruiken voor jouw heraccreditatie (90 punten), dan komen er bij de opleiding extra opdrachten. Je geeft bij inschrijving van de opleiding op het inschrijfformulier aan dat je opgaat voor de heraccreditatie van het register.
Boekenlijst Schoolleidersregister:
- Dilts, R. (2008), Coachen vanuit een veelzijdig perspectief.
- Covey, S.R. (2010), Zeven eigenschappen van effectief leiderschap
- Van Delft, F. (2004), Overdracht en tegenoverdracht – Fee van Delft
- Teggelaar, J. (2018), Oplossingsgericht werken met leerlingen.
- Lingsma, M. & De Brabander, R. (2018), Praktijkboek Teamcoaching, aan de slag.
Hoe toetsen we:
- Als schoolleider krijg je voorafgaand aan de opleiding een intakegesprek met je mentor. Bij deze intake formuleer je voor jezelf een uitdagende opdracht waarvoor je persoonlijke leiderschap en de relevante competenties ingezet kunnen ingezet worden. Om je te helpen jouw doel(en) te formuleren, vul je een competentieprofiel in. Gedurende de opleiding hou je een POP-verslag bij als onderdeel van jouw portfolio.
- Van iedere opleidingsdag hou je een kort en bondig reflectieverslag bij. In dit verslag verwerk je de ontvangen feedback en jouw persoonlijke notities.
- Gedurende de opleidingsdagen wordt van je gevraagd om actief kennis en inzicht in te zetten en met collega-deelnemers coachingsgesprekken te voeren. Hier krijg je van de trainer persoonlijke feedback op. Aan het einde van ieder opleidingsblok geef je een 1-minuut-presentatie waarin je de kern van het geleerde weet te vatten.
- De relatie tussen je praktijkervaring en de bestudeerde literatuur is een van de onderdelen van je portfolio. Je schrijft een artikel naar aanleiding van de bestudeerde literatuur. Voorafgaand aan het laatste opleidingsblok lever je jouw portfolio in. Je portfolio wordt besproken met – en beoordeeld door – jouw mentor. In de ochtend van de laatste opleidingsdag presenteer je jouw portfolio in de opleiding.
- Aan het einde van de opleiding wordt jouw kennis van de geleerde stof uit de Practitioner en de boeken doormiddel van een meerkeuze vragenlijst (30 vragen) getoetst.
Als ik een dag mis, kan ik deze dan inhalen?
We gaan er vanuit dat je alle dagen aanwezig bent. Uiteraard kun je onverhoopt een keer missen. Je bespreekt vervolgens met jouw hoofdtrainer hoe je de gemiste stof kunt inhalen.
Staat jouw vraag er niet tussen?
Bel dan gerust met onze Student Support: tel: 020-2610707 of stuur ons een email: info@unlp.nl