De organisatie van een bedrijf is net een grote (kleine) familie. Op professionele schaal maar van dezelfde aard heerst er een voortdurende dans tussen wat we zien en wat verborgen blijft, tussen wat gezegd wordt en wat onuitgesproken blijft. Dit subtiele samenspel van dynamieken en onderstromen vormt vaak de kern van de uitdagingen waarmee alle betrokkenen worden geconfronteerd. Het is binnen deze context van verborgen patronen en soms onuitgesproken spanningen dat systemisch werk in organisaties zijn waarde bewijst. Enorm waardevol als systemisch werker om deze inzichten te kunnen overdragen. Lees in dit artikel meer over wat een organisatieopstelling kan brengen.
Een bedrijf is net een grote (kleine) familie
Een bedrijf is net een grote (kleine) familie. Toch hebben organisaties wezenlijk andere kenmerken vanuit systemisch perspectief dan een familie. In een familie is de ordening vrij simpel: degene die eerder is geboren, komt eerder dan degene daarna. In het werkleven werkt dit anders. Werknemers kunnen bij de ene organisatie hun volle potentieel kwijt en hun plek innemen en bij de andere organisatie of in een andere functie totaal niet functioneren en floreren. Dan heb je dus iets te zoeken in het organisatiesysteem wat deze verstoring zal verklaren.
Maken of breken
Binnen een familieopstelling is er nooit iemand die zegt: “Ik wil mijn doel gaan verkennen binnen mijn familie.” Organisaties hebben doelen en bestemmingen en dus ook een bepaalde eindigheid. In feite zijn mensen binnen een organisatie allemaal representant. Of juist allemaal Subject (de ondergaande), het is maar net hoe je het bekijkt. Organisatieopstellingen zijn in elk geval fascinerend en staan klaar om een sleutelrol te spelen in het ontrafelen van de onderliggende dynamieken die organisaties maken óf breken.
Waarom gebeurt er wat er gebeurt?
Ons menselijk gedrag, vooral binnen organisaties, ontvouwt zich grotendeels in de onderstroom. Het zijn niet alleen de expliciete acties en beslissingen die de koers van een organisatie bepalen, maar ook de verborgen dynamieken en onbewuste patronen die onder de oppervlakte sluimeren. Wanneer we streven naar verandering binnen een organisatie of team, is het van cruciaal belang om deze onderstroom mee te nemen in de analyse: Waarom gebeurt er wat er gebeurt?
Wanneer vraag je als organisatie een organisatieopstelling aan?
Vaak komen organisatieopstellingen in beeld wanneer organisaties te maken hebben met uitdagingen zoals: stroeve communicatie, ingrijpende veranderingen zoals reorganisaties of fusies of kleine of grote terugkerende problemen binnen teams of op individueel niveau bij collega’s als gevolg van vastgeroeste patronen. Om momenten van spanning en onzekerheid te verminderen, kan een opstelling verhelderend zijn. Een levenslang cadeau van de werkgever aan zijn werknemers. En je kunt je voorstellen, voor de opsteller ook erg dankbaar werk. Er is niets fijner dan lekker in je vel zitten op je werk zodat werken moeiteloos gaat.
Als we de uitdagingen van morgen willen aangaan, moeten we bereid zijn om dieper te duiken en om de verborgen lagen van organisatiedynamiek zichtbaar te maken. Alleen dan kunnen we met vertrouwen koersen naar een toekomst waarin organisaties gedijen, teams bloeien en individuen floreren – Dr Vincent van den Burg
Dit zijn de effecten op de werkvloer
Onzichtbare dynamieken worden zichtbaar
Organisatieopstellingen bieden een diepgaand inzicht in de verborgen dynamiek van organisaties, teams en systemen. Door de onderliggende relaties en (bedrijfs)structuren zichtbaar te maken, helpen ze bij het identificeren van knelpunten, conflicten en tevens kansen voor groei.
Betere besluitvorming
Acties en beslissingen hebben altijd gevolgen en deze worden – voordat deze beslissingen genomen worden – blootgelegd in een organisatieopstelling. Zodat in de toekomst besluitvorming eerlijker en effectiever verloopt.
Teams worden hechter en samenwerkingen steviger
Teams hebben baat bij een organisatieopstelling door hun onderlinge dynamiek beter te begrijpen. Als je namelijk lid bent van een team (en dus onderdeel van een systeem) kan uitzoomen lastig zijn. Hoe kan er nog effectiever en prettiger worden samengewerkt? Door inzicht te krijgen in onderliggende communicatiepatronen en rollen, kunnen teams hun prestaties optimaliseren. Teambuilding vindt plaats.
Naast professionele ook persoonlijke groei
Organisatieopstellingen dragen ook bij aan persoonlijke groei en ontwikkeling. Individuen kunnen hun eigen rol binnen organisaties beter begrijpen, hun persoonlijke blokkades identificeren en werken aan het verbeteren van hun professionele effectiviteit. Zodoende komen organisatieopstellingen misschien nog wel het meeste goud brengen in het dagelijks leven van werknemers.
Verandering wordt leuk
Systemisch werk in organisaties vormt een krachtige tool voor change management. Zo kunnen opstellingen helpen bij het visualiseren van gewenste toekomstige scenario’s, het identificeren van obstakels voor verandering. Ja, verandering is eng – op de werkvloer werkt dit nou eenmaal hetzelfde als bij ieder normaal functionerend mens. En dus helpt een organisatieopstelling bij het ontwikkelen van strategieën om succesvolle verandering te faciliteren.
De Workshop Organisatieopstellingen als onderdeel van ons Summer School Programma is interessant voor iedereen die te maken heeft met het functioneren van (groepen) mensen in organisaties. Of je nu een HR-professional bent die teams wil optimaliseren, een manager die de bedrijfscultuur wil verbeteren of een trainer of consultant die op zoek is naar nieuwe invalshoeken, in deze workshop leer je meer over het versterken van teams, het optimaliseren van processen en het creëren van een positieve impact binnen organisaties. Schrijf je direct in.