Je geaard voelen. Het klinkt als iets dat je moet doen: een actie die je onderneemt om je weer verbonden te voelen met de wereld om je heen. Maar wat als we je vertellen dat het eigenlijk veel meer gaat om gewoon zijn en misschien zelfs loslaten? In onze maatschappij, waar ‘druk druk druk’ de norm is en we bezig zijn met presteren, lijkt het idee van ‘zijn’ eerder een luxe dan een noodzaak. Het druk hebben lijkt haast een medaille van eer, een bevestiging dat je ertoe doet. Maar terwijl we zo druk bezig zijn met ‘doen’, verliezen we misschien juist datgene wat we zoeken: een gevoel van geaard zijn.
Thuis is niet altijd een plek
Denk maar eens aan nomaden. Deze mensen, die geen vaste woonplaats hebben, maar van plek naar plek trekken, belichamen een levensstijl die haaks staat op het moderne idee van vastigheid en een zekere basis. Voor hen is “thuis” niet een fysieke plek, maar eerder een gevoel, een ervaring. Al eeuwenlang laten nomaden ons zien dat je je thuis kunt voelen zonder een vast adres, zonder een stenen huis met een dak erop. Er zijn vandaag de dag genoeg mensen die deze filosofie delen. Voor hen is thuis waar hun hart is, waar hun familie is, waar ze zichzelf kunnen zijn. Het is een weerspiegeling van dat ‘geaard zijn’ niet per se betekent dat je ergens wortels moet schieten. Thuis, zo blijkt, kan zich overal bevinden zolang jij je maar verbonden voelt.
Wat is ‘geaard zijn’ eigenlijk?
Maar wat bedoelen we eigenlijk met geaard zijn? Het klinkt bijna spiritueel, maar het is ook heel aards en concreet. Geaard zijn betekent in essentie dat je stevig in je schoenen staat, dat je je bewust bent van jezelf en je omgeving. Het gaat over in het moment zijn, over een diepe verbinding voelen met de wereld om je heen én met jezelf. Het is het gevoel dat je hebt wanneer je in stilte een kop thee drinkt (of van mij part, een goed glas bier) en je bewust bent van de warmte van de mok of dus de frisheid van het glas in je handen. Het is die staat van zijn waarin je volledig aanwezig bent, zonder afleiding of zorgen over morgen.
De verbinding met de aarde
Als we het hebben over ‘geaard zijn’, kunnen we niet om de connectie met de aarde heen. Het woord zelf suggereert een soort worteling, een diepere band met de planeet waarop we leven. In veel spirituele tradities wordt aarden gezien als een manier om energieën in balans te brengen en een gevoel van stabiliteit te vinden. Dit kan fysiek zijn, zoals letterlijk contact maken met de aarde door bijvoorbeeld met je blote voeten in het gras te staan, of het kan mentaal zijn, door jezelf te aarden in het hier en nu: je gedachten en emoties te kalmeren en je te focussen op wat werkelijk belangrijk is.
Geaard zijn is in feite een symbiose tussen lichaam en geest, tussen mens en natuur. – Dr. Vincent van der Burg
Aarden door voeding
En wist je dat je je ook letterlijk kunt aarden door wat je eet? Voeding heeft een direct effect op hoe we ons voelen, zowel fysiek als mentaal. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan mineralen zoals magnesium en ijzer, zoals noten, zaden, groenten en pure chocolade, kunnen helpen om ons lichaam te aarden en te kalmeren. Het gaat niet alleen om wat je eet, maar ook hoe je eet. Neem de tijd om van je maaltijden te genieten, kauw langzaam en wees je bewust van de smaken en texturen. Door met aandacht te eten, kun je je lichaam en geest beter aarden, en creëer je een moment van rust en verbinding met jezelf. Vaker dinertjes met jezelf doen dus!
Innerlijke rust: een zeldzaam goed
Innerlijke rust is tegenwoordig een soort zeldzaam goed. Ieder van ons heeft zo’n druk bestaan dat nooit lijkt te stoppen. Veel mensen kennen hun eigen lichaam eigenlijk niet goed in een staat van rust zonder stress. Voor sommigen is onrust zelfs hun ‘comfortzone’; ze weten niet hoe het voelt om echt tot rust te komen en geaard te zijn. Toch is het juist in deze staat van innerlijke rust dat je jezelf kunt herontdekken en goed kunt (bege)leiden. Maar hoe bereik je dat? Het begint met het leren kennen van je eigen grenzen en behoeften. Wat heb jij nodig om je geaard te voelen? Is het een moment van stilte, een wandeling in de natuur, of misschien een goed gesprek met een vriend? Door te luisteren naar jezelf en te ontdekken wat je nodig hebt, creëer je je eigen persoonlijke basis, je eigen thuis.
Vind jouw thuis in jezelf
Het besef dat thuis niets te maken heeft met een locatie maar alles met jezelf, is misschien wel de belangrijkste les die we kunnen leren over geaard zijn. Je kunt je overal geaard voelen als je weet wat voor jou belangrijk is, waar jij van houdt en wat jou gelukkig maakt. In een wereld vol afleidingen en verwachtingen is het vinden van deze innerlijke rust een kunst op zich. Het vergt oefening, geduld en zelfreflectie. Maar als je eenmaal je eigen thuis hebt gevonden, je eigen innerlijke plek van rust en stabiliteit, dan heb je iets dat niemand je ooit kan afnemen. Dat is jouw plek om op te laden, om te aarden, om simpelweg tevreden te zijn.
Je geaard voelen is geen bestemming, maar een reis: een die je op elk moment van de dag kunt maken, waar je ook bent. – Marcel MeijlinkÂ