Benieuwd naar onze opleidingen, maar nog niet klaar om in te schrijven? Plan nu een gratis adviesgesprek!

Jezelf of een ander vergeven: hoe doe je dat?

Jezelf of een ander vergeven: hoe doe je dat?

Zit jij met een issue dat al heel wat jaren met je meegaat en af en toe de kop opsteekt? Dit heeft waarschijnlijk te maken met (het onvermogen van) vergeven. Je ervaart niet één keer pijn; het voorval van deze situatie kan andere nog schone relaties of situaties ook vergiftigen. Je zakt dan dieper en dieper de eenzaamheid in. Hoe zorg je ervoor dat je de ander vergeeft? Of is er misschien iets anders nodig? 

Vergeven doe je voor jezelf

Je bent waarschijnlijk bekend met het gezegde: vergeven is vergeten. Maar bij vergeving draait het niet om het vergeten van het verleden. Wil vergeving zeggen dat we het goedkeuren als mensen over ons heen walsen? Dus dat we geen persoonlijke grenzen hebben? Wil het zeggen dat we diefstal en moord goedkeuren? Nee! Dit is niet wat vergeving betekent. Integendeel, het gaat om het erkennen van wat er in het verleden is gebeurd en in het reine komen met jezelf. De les die je hieruit haalt is voor niemand anders dan voor jou. Het is jouw win(st). zie het maar zo.

De klassieke manier van vergeven

De klassieke manier van vergeven is het vergeven van wat de ander in het verleden heeft gedaan. Daarmee bijtel je dus als het ware in steen vast: deze persoon is de dader. Hij of zij heeft iets fout gedaan. Als het ware claim je dus dat jij nu de macht hebt om de ander te vergeven, waardoor je verder kan. Jullie staan zogezegd 1-1. 

Hetzelfde riedeltje opnieuw

Als het voor je werkt: doen. Het is een machtsspel van korte duur. Deze route heb je vast al eens geprobeerd, maar in realiteit werkt het vaak heel slecht. De situatie hoeft maar in een andere vorm terug te keren en hetzelfde riedeltje gebeurt opnieuw. Dezelfde pijn wordt weer ervaren. Waarom? Omdat je de illusie in stand houdt. Je bevestigt: er is mij ooit wat aan gedaan en het klopt nog ook.

Waar zit de pijn?

De klassieke manier van vergeven is vanuit een duale vorm: eigenlijk is er meer een conflict. Je denkt in ‘jij en hij’. Je laat een niveauverschil ontstaan. Op het moment dat je het non-duaal bekijkt, dan bestaat zoiets als ‘de ander’ helemaal niet. Dan is er gewoon ‘een gebeurtenis’. Bij een pijnlijke gebeurtenis die je maar niet kunt vergeten kun je je afvragen: wie is eigenlijk de waarnemer of de eigenaar van deze pijn? Waar zit de pijn? De pijn zit altijd bij degene die lijdt.

De meeste vingers wijzen naar jezelf

Je kent het kinderspelletje toch wel: wanneer iemand een wijsvinger iemands kant op richt, dat één vinger naar de ander wijst, maar de andere drie gebogen vingers naar jezelf. Er zit een behoorlijke kern van waarheid in: de meeste vingers wijzen naar jezelf. Je doet jezelf dit aan. Als je de ander de schuld geeft, geef je eigenlijk jezelf de schuld. De terugkerende pijn is een zogenaamde ‘aanvalsgedachte’. Je denkt aan deze herinnering en daarmee val jij jezelf aan. Hoelang geleden het voorval ook is, je wordt dus nog steeds bedrogen, opgelicht of behandeld op dezelfde manier als waarvoor je diegene niet hebt kunnen vergeven.

Doe deze oefening voor vergeven

Geloof me, de pijn gaat nooit over de details van de situaties. Het gaat altijd over iets diepers. Op het moment dat je het volgende kunt herkennen: “Ik ben de waarnemer van de pijn. Kan ik hier met zachte ogen naar kijken? Ik wil mijzelf niet langer aanvallen en dus belasten met deze situatie.” De volgende zinnen is een soort vergevingsoefening. Zeg hardop:

Lieve …,

Ik had zo graag gewild dat je eerlijk (vul in) was geweest.

Wat ik zo van je nodig heb gehad is…

Vervolgens neem je een flinke hap lucht en zeg je

En zo heeft het niet mogen zijn.

Zo sluit je vrede met deze gebeurtenis. Je erkent dat je iets zo nodig hebt gehad. Je erkent je eigen behoefte of verlangen. Je erkent de realiteit.

Vergeven gaat altijd over het erkennen van de situatie

“Ik had zo graag gewild dat het zo en zo was gegaan”. Hieraan zie je dat jij aan ‘afscheiding’ hebt gedaan. Je creëert een verdeling van het geheel, en dus een verdeeldheid in en buiten jezelf. En dit is waarom de situaties steeds blijven terugkomen: het is een reflectie van je binnenwereld.

Vergeef op diep niveau en je leven zal veranderen 

Vergeving is een keuze die niet altijd gemakkelijk is, maar het is een keuze die je leven drastisch kan verbeteren. Het gaat niet alleen om het loslaten van de pijn die een ander je heeft aangedaan, maar ook om het bevrijden van jezelf. Wanneer je ervoor kiest om te vergeven, kies je ervoor om niet langer vast te zitten in het verleden en de macht over je leven terug te nemen. Dit betekent echter niet dat je de pijn en het verdriet negeert. Integendeel, het erkennen van je gevoelens is een cruciale stap in het vergevingsproces.

Stop met anderen de macht te geven over jouw leven

Iemand die in je allergie zit is een spiegel voor je eigen gedrag. Door vast te houden aan wat iemand gezegd of gedaan heeft, geef je de ander macht over jouw leven. Het is nooit de ander die jou teleurstelt. Het is jouw verwachting van de ander die niet overeenkomt met de realiteit. Wijzen naar wat iemand anders niet goed doet, ook al heb je gelijk, verandert niets aan de situatie. 

Doe moeite

Als je keer op keer ‘gepijnigd’ bent en het moeilijk vindt om te vergeven, dan kun je (vanuit pijn) ervoor kiezen om maar gewoon geen relaties met mensen aan te gaan. Je gelooft dan: relaties zijn gedoe. Logisch dat je dan kiest voor iets dat minder moeite kost. Maar het probleem met steeds minder moeite moeten doen, is dat je niets meer overhoudt dat de moeite waard is. 

Waarom je mag kiezen voor vergeving en de kracht van moeite doen

De kracht van vergeving ligt in de bereidheid om moeite te doen. Het vraagt om innerlijk werk, zelfreflectie en het doorbreken van oude patronen. Het is niet altijd een gemakkelijke weg, maar wel een die uiteindelijk leidt tot innerlijke rust en vrijheid. Door vergeving te kiezen, geef je jezelf de kans om te groeien, te helen en sterker uit de strijd te komen. Het vergt moed en vastberadenheid om de confrontatie met je emoties aan te gaan en actief te werken aan vergeving.

Maak van vergeving een krachtige tool die je vaker kunt gebruiken in jouw leven en kies ervoor om jezelf verder te ontwikkelen met een NLP-opleiding. Deze stap kan je helpen om niet alleen jezelf, maar ook anderen te bevrijden en een leven te leiden met mogelijkheden en innerlijke rust. Een overzicht van onze UNLP opleidingen waarmee je jouw vaardigheden in persoonlijke ontwikkeling naar het allerhoogste niveau kunt brengen, vind je hier.

4 juli 2024
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Inschrijven nieuwsbrief

NLP PRACTITIONER INFORMATIEOCHTEND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE provocatief coachen INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE provocatief coachen INFORMATIEAVOND