Benieuwd naar onze opleidingen, maar nog niet klaar om in te schrijven? Plan nu een gratis adviesgesprek!

8 oktober 2020
Marcel Meijlink

De kracht en invloed van taal op jezelf & anderen

13 mins

De manier waarop wij tegen onszelf en anderen spreken heeft meer invloed dan dat jij in eerste instantie misschien wel denkt. De kracht van taal is dan ook niet te onderschatten. Heb jij ook wel eens gehad dat iemand iets tegen je zei en die uitspraak de complete dag door je hoofd spookte? En misschien wel invloed had op jouw stemming die hele dag? Als één woord of zin de kracht heeft om jouw hele dag te veranderen, hoe krachtig zou het dan zijn als je de impact van taal onder controle hebt. Bij jezelf of bij anderen? In deze blog ga je erachter komen hoe het kan dat taal zo’n enorme impact op ons heeft en leer je hoe je taal in jouw voordeel kunt gaan gebruiken.

Je bent een product van jouw gedachten

Wie jij op dit moment bent is een resultaat van jouw ervaringen uit het verleden. Alle dingen die jij ooit hebt gezien en gehoord van anderen over (en van) jezelf, hebben hier invloed op gehad. Jouw identiteit en overtuigingen zijn een bijproduct van alles wat jij hebt meegemaakt. Of dit echter de realiteit is van wie jij daadwerkelijk bent, is een ander verhaal. In ons leven laten wij vaak – bewust of onbewust – anderen toe te bepalen wie wij zijn door middel van woorden, in plaats van dit zelf te bepalen. Dit heeft alles te maken met de verschillende fases die wij in onze ontwikkeling meemaken: de imprintperiode (0-7), de modelleerperiode (7-14), socialisatieperiode (14-21) en de werksocialisatieperiode.

NLP Commmunicatie UNLP

Je omgeving speelt een belangrijke rol in het vormen van waarden en overtuigingen en dat begint al zodra je als baby ter wereld komt. Je vader en moeder (of je directe opvoeders) spelen de grootste rol in de programmering van je eerste waarden en overtuigingen. Je ouders drukten voortdurend hun waarden uit op jou door je te vertellen wat je wel en niet mocht doen, zeggen of geloven. En wat nou als jij van kinds af aan hebt gehoord dat jij verlegen, dom, lui en ongeorganiseerd bent… Hoe denk jij dan dat je nu over jezelf denkt? Deze woorden hebben een enorme invloed op hoe wij denken te zijn als volwassenen en op de persoon die wij op dit moment zijn. De impact kan zelfs zo groot zijn dat gebeurtenissen en woorden uit het verleden jouw keuzes bepalen die je vandaag de dag als volwassenen maakt.

Ons onderbewustzijn vindt het namelijk lastig om onderscheid te maken tussen een gedachte gebaseerd op feiten en een gedachte die wij onszelf hebben aangepraat. Als jij continu op een negatieve manier tegen jezelf praat, zal dit direct invloed op jouw stemming en gedrag hebben. Maar ook als wij het hebben over identiteit, hebben de woorden die wij uitspreken een bepaalde lading. Als jij zegt “Ik ben niet zelfverzekerd”, “Ik ben verlegen” of “Ik ben iemand die niet goed is in presentaties”, hoe zal jij je dan gaan gedragen? Juist! Op die manier.

Door jouw woordgebruik praat jij jezelf een bepaalde persoonlijkheid aan. En misschien klopt het ook wel, dat jij je verlegen voelt. Maar wat nou als die verlegenheid wegvalt? Besta jij dan niet meer als persoon? Of ben jij een 5% minder jij? Nee toch? Of als we het hebben over zelfverzekerdheid. Als jij in je hoofd hebt dat jij iemand bent die niet zelfverzekerd is.. Er zullen vast wel momenten zijn dat jij wel die zelfverzekerdheid voelt. Ben jij op die momenten een ander persoon? Nee, je bent nog steeds diezelfde persoon.

3 Manieren om taal in je eigen voordeel te gebruiken

Als gedachten en woorden ervoor kunnen zorgen dat je een ander persoon wordt in de negatieve zin, kan dit dan ook gebruikt worden om een positieve mindset te creëren? Zeker! NLP Master trainer Alex Vaassen heeft laten zien hoe jij dit het beste aan kunt pakken tijdens het webinar ‘De Kracht van Taal’, waarvan de replay via onderstaande link te bekijken is:

https://unlp-nl.webinargeek.com/nlp-inspiratiewebinar-10-september-19-00-uur/payment_required/8SzaCJXXzNw

Zodra je het besef hebt dat jij jouw hele realiteit kunt veranderen door middel van woorden en gedachten, heb je de kans om jouw leven een positieve boost te geven. Er zijn natuurlijk verschillende manieren waarop jij taal in jouw voordeel kunt laten werken en daarom wil ik graag drie krachtige manieren hieronder met jou delen.

Manier 1: De kracht van positieve herhalingen

Een goed voorbeeld is het herhalen van positieve gedachtes, in de wereld van de zelfontwikkeling ook wel positieve affirmaties genoemd. Als jij snakt naar verandering in jouw leven, is het slim om te beginnen bij jouw gedachtes. Als jij een bepaalde gedachte continu herhaalt (hardop of in gedachten), train jij jouw hersenen om deze gedachten als waarheid te zien. En als jij iets als waarheid ziet, wordt het realiteit.

“It’s the repetition of affirmations that leads to belief. And once that belief becomes a deep conviction, things begin to happen.” – Muhammad Ali

Maar is dat niet een beetje zweverig? Positieve en opzwepende woorden herhalen en dan maar verwachten dat je een beter leven creëert? Volgens diverse studies gedaan binnen de neuropsychologie heeft het herhalen van deze positieve woorden verschillende voordelen. Zo laat onderzoek zien dat als jij gevoelens van stress hebt, jij jouw oplossingsgerichtheid kunt verbeteren door middel van affirmaties. Je kunt dus beter presteren onder druk. Daarnaast vergoot het jouw gevoel van overvloed, maakt het je meer bewust van (interne) processen, heeft het invloed op de gezondheid van jouw hart en word je aantoonbaar gelukkiger en dankbaarder. Samenvattend: het is goed voor zowel je lichaam als geest.

UNLP Quote: Verwarring is slechts de doorgang naar een nieuwe realiteit

Manier 2: Zeg maar vaarwel tegen oude overtuigingen die niet van jou zijn

Het kan zijn dat je heel erg je best doet met het herhalen van positieve affirmaties en toch het gevoel hebt dat je ergens tegenaan loopt. Grote kans dat je op onbewust niveau overtuigingen hebt meegekregen uit de imprintfase. Overtuigingen die niet per se van jou zijn, maar wel diepgeworteld zitten in jouw systeem.

De oplossing? Een familieopstelling! Tijdens een familieopstelling krijg je de kans om overtuigingen terug te geven aan de persoon van wie die overtuiging eigenlijk is geweest. Hierdoor ontstaat er ruimte. Ruimte om na te denken en te voelen over de overtuigingen die wél passen bij de persoon die je wilt zijn. En geloof ons, dat kan best een beetje spannend zijn zo zonder die ene overtuiging die je al jáááren met je hebt meegedragen. Sommige mensen ervaren de ruimte dan ook als een staat van verwarring of leegte. Terwijl juist die staat de potentie biedt als doorgang naar een nieuwe realiteit.

Manier 3: Dankbaarheid oefenen

Een andere bekende manier om positiever tegen jezelf te spreken, is het oefenen van dankbaarheid. Door het oefenen en uitspreken van dankbaarheid, laat je negatieve gedachtes los en laat je positieve gedachten toe in jouw leven. Je kunt namelijk niet dankbaar en ongelukkig zijn op hetzelfde moment. Probeer het maar eens. Probeer maar eens dankbaar te zijn voor iets en daarnaast aan een slechte gebeurtenis te denken… Waarschijnlijk switch je snel tussen de twee, maar het echt tegelijkertijd voelen? Dat is heel lastig.

De voordelen van dankbaarheid oefenen zijn dan ook eindeloos. Mensen die regelmatig de tijd nemen om te reflecteren en op te merken waar zij dankbaar voor zijn; ervaren positievere emoties, hebben meer energie, slapen beter, vinden het makkelijk om compassie te tonen en hebben een beter immuunsysteem.

En het voelen van dankbaarheid hoeft niet beperkt te blijven tot momenten dat jij iets fantastisch mee maakt. Tuurlijk, als jij die promotie op werk krijgt of jouw liefde beantwoord wordt, voel jij je goed. Maar je kunt ook dankbaarheid voelen als jij met een lekker kopje thee en een koekje op de bank zit. Of als in de lente de eerste zonnestraaltjes weer tevoorschijn komen. Uit onderzoek van psycholoog Robert Emmons, schrijver van het boek ‘Thanks!’, kan het simpelweg bijhouden van een dankbaarheidsdagboek – een regelmatige reflectie op de dingen waar wij dankbaar voor zijn – ons geluk en welzijn flink vergroten.

Hoe gebruik jij taal naar anderen?

Nu je weet hoe je op een positievere manier jouw eigen stemming en gedrag kunt beïnvloeden, kunnen wij gaan kijken naar hoe jij een positievere invloed op anderen kunt hebben. Want de woorden die we uitspreken, kunnen zoals wij eerder hebben besproken een grote invloed hebben op hoe iemand zich voelt of denkt. Tuurlijk, de ander kan de woorden interpreteren zoals diegene wilt. Maar dat woorden kunnen sturen in gedachten of emoties is duidelijk.

Vlindereffecten

Een voorbeeld van wat het effect van woorden kan zijn, zonder dat jij het misschien direct in de gaten hebt, zijn de zogenaamde vlindereffecten. Een vlindereffect is een kleine actie in het universum, die uiteindelijk een veel grotere gebeurtenis veroorzaakt waar de eerste actie weinig mee te maken heeft. Nog een beetje vaag? Misschien is het goed om het uitleggen aan de hand van een voorbeeld:

Je gaat zoals elke zondag boodschappen doen en vraagt waar het wasmiddel ligt aan iemand die de vakken aan het vullen is. De medewerker helpt je goed, dus je geeft haar een complimentje. Het complimentje maakt haar dag, want tot nu toe was het geen leuke werkdag voor haar. Door jouw compliment gaat ze op een vrolijke manier en vol positieve energie naar huis, waar het duidelijk invloed heeft op haar vriend. Aangezien ze beide in een goede stemming zijn, hebben zij die avond seks. Iets dat er de laatste tijd iets minder van was gekomen. Op die avond raakt het meisje zwanger. Ze besluit het kind te houden en er is een nieuw mens op deze wereld. En was dat gebeurd als jij haar geen complimentje had gegeven? Waarschijnlijk niet.

Is het duidelijk wat voor een grote invloed taal kan hebben? Zonder dat je het misschien in eerste instantie zo bedoeld hebt? Ik zeg niet dat door jouw complimentje het meisje direct zwanger is geraakt (dat zou ik heel knap vinden ;)), maar het heeft zeker invloed gehad op dat er een nieuw mens op de wereld is gekomen.

Op een andere manier met de mensen om je heen communiceren d.m.v. taal

Nu je voor jezelf helder hebt wat taal voor invloed op anderen kan hebben, is het belangrijk om het op de juiste manier in te zetten. Of het nou op je werk, familieverjaardagen of tijdens een romantisch diner met jouw partner is… De woorden die wij uitspreken hebben een bepaalde waarde en brengen een lading met zich mee. Om te laten zien hoe één woord je in een bepaalde emotie kan brengen, wil ik je meenemen in dit principe door middel van een aantal voorbeelden.

  1. Maar / En

Het eerste voorbeeld van een woord dat een bepaalde lading heeft, is het woord ‘maar’. Door het gebruik van het woord ‘maar’, breek jij namelijk alles af van wat jij daarvoor zegt. Denk er eens over na… Als iemand tegen jou zegt: “Goed gewerkt vandaag, maar volgende keer mag het wel iets sneller.” Hoe voel jij je hier dan bij? Het is leuk dat jij een compliment ontvangt, maar waarschijnlijk blijft het “iets sneller werken”-gedeelte meer hangen. Probeer het woordje ‘maar’ eens te vervangen met ‘en’, de positieve variant van ‘maar’. Als jij namelijk ‘en’ gebruikt, dan voeg je iets toe in plaats van iets af te breken.

Je kan, om het eerdere voorbeeld erbij te pakken, dan bijvoorbeeld zeggen: “Goed gewerkt vandaag! En als wij volgende keer iets sneller werken, dan kunnen wij nog meer gedaan krijgen.”

Zie je hoeveel positiever je iemand hiermee kan laten voelen?

  1. Moeten / Willen, kunnen, mogen

Een ander voorbeeld is het gebruik van het woordje ‘moeten’. Door het gebruik van het woord ‘moeten’ lijkt het alsof jij hier zelf geen keuze (en geen zin) in hebt. Probeer het ‘moeten’ dan bijvoorbeeld ook eens te vervangen door ‘willen’, ‘kunnen’ of ‘mogen’. Stel je even voor dat jij midden in een gesprek zit en jij wilt graag het gesprek stoppen, aangezien jij naar je werk moet. Hoe zeg jij dit zonder het woordje ‘moet’ te gebruiken?

Zeg niet: “Ik moet nu gaan, want ik moet naar mijn werk.”

Zeg wel: “Ik wil graag op tijd zijn op mijn werk, dus ik ga er nu vandoor.”

3 Moeilijk / Nu nog niet zo makkelijk

Vermijd woorden als ‘moeilijk’ en ‘onmogelijk’. Deze woorden hebben namelijk een “negatieve” en “zware” lading. Als jij zegt dat iets moeilijk is, is de kans groot dat je begint met een gevoel van tegenzin en weinig motivatie. Als je er vanuit gaat dat iets “nu nog niet zo makkelijk” is, dan spreekt daar positiviteit richting de toekomst uit.

Zeg niet: “Pianospelen? Dat kan ik niet, dat is veel te moeilijk.”

Zeg wel: “Pianospelen? Daar heb ik nog niet zoveel ervaring in, dus is op dit moment misschien nog niet zo gemakkelijk”

  1. Proberen / Ga, doen.

Als laatste voorbeeld wil ik het woord ‘proberen’ met jullie bespreken. In plaats van het woord ‘proberen’ te gebruiken, kun je gebruik maken van een variant van ‘gaan’ of ‘doen’. Als iemand zegt: “Ik probeer morgen op tijd te zijn”, dan kun je er waarschijnlijk wel vanuit gaan dat diegene niet op tijd gaat zijn. Je bouwt jezelf al een beetje in en geeft jezelf de mogelijkheid om te kiezen voor het gemak/ongemak van de ander.

Als jij ‘proberen’ vervangt door ‘gaan’, krijg je meteen een veel actievere houding. Om het voorbeeld hiervoor te gebruiken, kun jij dan bijvoorbeeld zeggen: “Ik ga morgen vroeg opstaan, zodat ik op tijd ben!”

Het is voor de duidelijkheid niet de bedoeling om woorden als ‘maar’, ‘moeten’, ‘moeilijk’ of ‘proberen’ helemaal niet meer te gebruiken. Het zijn tenslotte gewoon Nederlandse woorden. Wees je echter wel bewust van de lading dat een bepaald woord met zich meebrengt. In het bewuste of in het onderbewuste…

Echt krachtig met taal worden doe je zo…

We hebben het in deze blog gehad over de kracht van taal en welke invloed het kan hebben op onder andere jouw overtuigingen en gedachtepatronen. Daarnaast ben je meegenomen in de drie manieren om taal in je voordeel te laten werken en hoe groot effect van taal kan hebben op jouw communicatie met anderen.

Ik wil jullie uitdagen om er mee aan de slag te gaan en te ontdekken hoe jij anders naar taal kunt gaan kijken. Je zult waarschijnlijk voelen dat het nog niet zo makkelijk is in het begin, maar dit heeft alles te maken met de natuurlijke leerfases waarin mensen zich ontwikkelen… Waarschijnlijk ben jij je na het lezen van dit artikel al erg bewust van het feit dat je sommige dingen nog niet zo goed beheerst (leerfase 2: bewust onbekwaam), iets dat je hiervoor misschien nog wel helemaal niet doorhad (leerfase 1: onbewust onbekwaam). Hoe meer je echter gaat oefenen, hoe bekwamer je zult worden (leerfase 3: bewust bekwaam). En op een gegeven moment gaat het je steeds makkelijker af en zal het bijna als vanzelf gaan (leerfase 4: onbewust bekwaam).

Dus wees er bewust van welke woorden jij gebruikt. De woorden die jij gebruikt hebben invloed op jouw emoties, stemming en gedrag. En op dat van anderen…Wil je meer weten over de kracht van taal? Neem eens een kijkje bij één van onze informatieavonden of schrijf je in voor de NLP Practitioner en kom erachter hoe taal jouw leven kan veranderen!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Inschrijven nieuwsbrief

NLP PRACTITIONER INFORMATIEOCHTEND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE provocatief coachen INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE provocatief coachen INFORMATIEAVOND