14 juni 2017
Benjamin

Gregory Bateson

2 mins

Op deze pagina leer je alles over Gregory Bateson. Met name zijn reflectiemodel en zijn theorie over de ‘double bind’ worden hier toegelicht. Lees verder om hier meer over te weten te komen.

Wie was Gregory Bateson?

Gregory Bateson (1904-1980) was een antropoloog, linguïst en bioloog. Zijn bekendste werken zijn Steps to an Ecology of Mind (1972) en Mind and Nature (1979). Belangrijke NLP-modellen die gebaseerd zijn op het werk van Bateson zijn onder andere Neurologische niveaus (later uitgewerkt door Robert Dilts) en Double Binds.

Wat zijn de ‘double binds’ van Bateson?

Een double bind is een emotioneel dilemma in communicatie waarbij een of meerdere boodschappen van een persoon of groep in conflict zijn. Het is een situatie waarin een individu of groep boodschappen ontvangt waarbij de ene boodschap de andere ontkent. Met andere woorden, het adequaat reageren op de ene boodschap, betekent het in gebreke blijven van de andere boodschap en omgekeerd. Het gevolg van een double bind is dat de betrokkene die in een double bind verwikkeld is, automatisch fout zit. Eenvoudig gezegd: wat je ook doet, je doet het fout. Als je X doet, verlies je. Als je X niet doet, verlies je ook. 

Voorbeelden double bind

De man die het altijd fout doet. “Of ie nu wel een bloemetje meeneemt of niet. Het is nooit goed. Als hij wel een cadeautje meeneem, voelt hij zich niet goed genoeg omdat zij denkt dat hij iets goed te maken heeft. Als hij geen cadeautje meeneemt, voelt hij zich niet goed genoeg omdat zij dan zegt dat hij niet om haar geeft.”

Een vrouw die niets goed lijkt te kunnen doen bij haar man. Ze wordt emotioneel en fysiek mishandeld. Zo heeft ze als taak om zijn spullen op te ruimen. Als ze dit niet snel genoeg doet, dan wordt ze fysiek en mentaal vernederd en neergezet als “nietsnut”. Doet ze het wel snel genoeg, dan wordt ze ook fysiek en mentaal vernederd en ook neergezet als “nietsnut”.

Vrouw zit altijd te zeuren over de sokken van de man. En als het niet de sokken zijn, dan zijn het wel de onderbroeken. En ruimt ‘ie wel op, dan is ‘ie geen echte man.