Als je het leven op jouw manier wil leven, zul je grenzen moeten hebben. Want hoe vervelend is het als je drukker bent met anderen te ‘pleasen’, in plaats van voor jezelf te kiezen? Eén van de aspecten in het leven waar grenzen stellen belangrijk is, is in jouw relatie met anderen. Je ziet het terug in liefdesrelaties, maar ook in jouw band met bijvoorbeeld collega’s of familie. In dit artikel leer je meer over hoe gezonde grenzen er uit zien, wat de balans is tussen jouw grenzen en die van de ander en natuurlijk hoe je grenzen stellen doet.
Waarom is het belangrijk jouw grenzen aan te geven?
Grenzen stellen is belangrijk omdat het zorgt dat jij je leven naar jouw waarden kunt leven. Je zult meer zelfvertrouwen krijgen om keuzes te maken en beter begrijpen wie je bent. Daarnaast maken grenzen het leven ook een stuk leuker! Want juist binnen de grenzen van wat voor jou comfortabel is, kun jij vol vrijheid leven. Want hoe beter je jouw grenzen kent en bewaakt, hoe minder energie het kost als iemand jouw grens over lijkt te gaan.
Door je grenzen aan te geven, kun je duidelijk communiceren over wat je wel en niet comfortabel vindt en wat je verwacht van anderen. Dit kan helpen om onduidelijkheid en misverstanden te voorkomen. Het zou natuurlijk zo kunnen zijn dat de ander helemaal niet in de gaten heeft dat hij een grens van jou overgaat. Daarvoor is het echter wel van belang om te weten wat jouw eigen behoeften en wensen zijn.
Grenzen helpen je om voor jezelf op te komen. Het helpt je om aan anderen te communiceren wat je wel en niet accepteert in een relatie of situatie. Kortom: je kunt beter de balans vinden tussen jouw eigen welzijn en het vervullen van de verwachtingen van anderen. Dit leidt tot een gelukkiger en tevreden leven!
“Het belangrijkste is om te weten wie je bent en waar je comfortabel mee bent, in plaats van mensen je alle kanten op te laten trekken. Want als je dat toe laat, zullen mensen willen dat je van alles doet. Maar het moet logisch voor jou zijn.” – Jay Z
Wat is de balans tussen jouw eigen grenzen en die van een ander?
Iets wat vaak nog niet zo makkelijk is aan het stellen van grenzen, is het vinden van de balans tussen jouw eigen grenzen en rekening houden met de ander. Het heeft namelijk allemaal met perspectief te maken. Soms zul je misschien wel iets willen doen voor iemand van wie je houdt of iets waarvan je vindt dat het belangrijk is, terwijl het eigenlijk tegen jouw grenzen aan schuurt. Als je jouw eigen grenzen aan de kant wil schuiven voor iemand, is het belangrijk dat je dit doet omdat jij het wil. Niet omdat jij je verplicht voelt of bang bent voor de consequenties. Als je iets doet voor een ander, heeft het meer waarde als het gedaan wordt zonder verwachtingen terug.
Als je goed jouw grenzen aan kunt geven, zul je begrijpen dat je het nooit met iemand altijd 100% eens zult zijn. Je hoeft echter niet altijd elke behoefte van een ander in te lossen, soms ligt dat gewoon bij de ander. Misschien zul je de ander kwetsen als je niet bereid bent om over jouw eigen grenzen heen te gaan, maar jij bent niet degene die bepaalt hoe de ander zich voelt. Een gezonde relatie gaat niet over het willen bepalen van de emoties van de ander. Het gaat om begrijpen en elkaar ondersteunen in de groei.
Grenzen stellen is dan ook niet een passieve streep trekken tussen jezelf en de ander. Het is het actief kunnen afbakenen van jezelf en je tegelijkertijd kunnen verbinden met de ander. In die flexibiliteit voelen wij ons goed. Er is een ruimte waar je elkaar kan ontmoeten en beide jezelf kan zijn. Waarin je respect kan hebben voor het wereldmodel van de ander en waar liefde kan stromen. Maar wanneer deze balans niet goed is, kun je de ander niet bereiken of kun je niet jezelf zijn. Dan kan het twee kanten opgaan:
1: Je bent grenzeloos. Je wilt je zo graag verbinden met de ander, dat je jezelf in de ander verliest en niet zo goed weet wat je zelf wil. Je maakt jezelf kleiner.
2: Je trekt muren op. Want dat is veilig en onaantastbaar, maar het kan ook eenzaam voelen. Je hebt geen verbinding meer met de ander. Je maakt jezelf groter.
Op deze manieren kun je elkaar niet gelijkwaardig ontmoeten. In dat geval is het belangrijk dat je leert de overeenkomsten en verschillen te erkennen. Bij de overeenkomsten voelen we ons over het algemeen best goed, maar hoe ga je om met de verschillen? Wat is er nodig om de relatie in stand te houden om gelijkwaardige verbinding te behouden? Het is belangrijk dat je hierbij goed naar je lichaam luistert. Wat gebeurt er op het moment dat er over mijn grenzen wordt gegaan? Kun jij verantwoordelijkheid nemen voor wat jij zelf belangrijk vindt? Kun jij opmerken dat anderen misschien iets anders belangrijk vinden? En kan je voelen wat het met je doet in je lichaam?
Hoe stel je grenzen met NLP?
Jouw grenzen aangeven kun je op verschillende manieren doen. Voordat je jouw grenzen aangeeft bij de ander, is het belangrijk om een goed beeld te krijgen van jouw grenzen. Hoe zien jouw grenzen er uit en hoe beïnvloed het alle verschillende gebieden in jouw leren?
Je kunt jezelf de volgende vragen stellen:
- Wat is de grens die ik wil stellen?
- Hoe ziet mijn leven er uit als ik de grens niet stel?
- Hoe ziet mijn leven er uit als ik de grens wel stel?
Door bovenstaande vragen te beantwoorden krijg je een duidelijker beeld van de situatie en wat het belang is van jouw grenzen aangeven. Vervolgens is het tijd om de grens te stellen en dit te communiceren. Als je jouw grenzen bij de ander aangeeft, kun je dit op verschillende manieren doen. Bijvoorbeeld door gebruik maken van de neurologische niveaus van Bateson en Dilts, waarmee je kennis gaat maken tijdens de NLP Practitioner.
Op gedragsniveau kun je grenzen stellen door duidelijk te communiceren wat je wel en niet accepteert. Dit kan bijvoorbeeld door duidelijke “ja” en “nee” te antwoorden. Als dit echter niet aansluit bij het wereldbeeld van de ander, kan dit nog wel eens voor verwarring en misverstanden zorgen. Je kunt jouw grenzen bijvoorbeeld ook aangeven op het niveau van ‘waarden’ door te communiceren wat (en waarom iets) voor jou belangrijk is. Dit kan bijvoorbeeld door te zeggen dat je respectvol behandeld wilt worden, of dat je privacy belangrijk vindt. Door op een hoger neurologisch niveau te communiceren, kun je de andere persoon helpen om je beter te begrijpen en je grenzen beter te respecteren.
Maar uiteindelijk is grenzen stellen ook iets dat je praktisch doet. Het is onder te verdelen in vier praktische stappen:
Stel grenzen
Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar bepaal jouw grenzen. Wat accepteer je wel en niet in jouw leven? Verschilt dit per persoon? Hoe doe jij grenzen stellen?
Bepaal de consequenties
Het gaat ongetwijfeld een keer gebeuren dat iemand over jouw grenzen heen gaat. Hoe ga je hier mee om? Bedenk dit van tevoren. Als je dit op het moment zelf wil besluiten, is jouw blik namelijk niet geheel objectief meer.
Spreek je uit
Mensen kunnen beter rekening houden met jouw grenzen, als je deze aangeeft. Soms is een grens voor jou misschien heel logisch, maar heeft iemand anders andere waarden. Probeer dit op verschillende neurologische niveaus te doen.
Doe het.
Als iemand jouw grens niet respecteert, doe dan wat jij jezelf beloofd had. Klinkt simpel, maar je moet het toch maar doen.
Beter met grenzen om leren gaan?
Wil je beter met jouw grenzen leren om gaan of ben je nog op zoek naar hoe jouw grenzen er uit zien? In welke situatie jij ook zit, met grenzen omgaan is één van de onderdelen van wat wij behandelen in de NLP Practitioner. Wil je meer informatie? Bekijk dan deze pagina, bezoek een informatieavond of maak jouw eerste stap in de wereld van NLP met NLP in 2 dagen!