UNLP

Onze opleidingen gaan gewoon door! Uiteraard hanteren wij hierbij de RIVM-richtlijnen. Lees hier onze laatste updates.

15 september 2021
Tim de Ridder

NLP en filosofie gaan hand in hand met deze 5 uitspraken over overtuigingen

5 mins

Nadenken over het leven en hoe het leven zo leuk mogelijk gemaakt kan worden is van alle tijden. Honderden (en zelfs duizenden) jaren geleden waren er al verschillende filosofen die een bepaalde kijk op de wereld hadden. Inmiddels, vele jaren en onderzoeken later, kunnen wij veel van de inzichten uit de filosofie stoppen in een modern jasje. Dankzij onder andere Neuro Linguïstisch Programmeren, hoef je inmiddels niet meer jarenlang in therapie of eindeloos na te denken over het leven. Er zijn verschillende technieken waarmee jij het leven een stuk leuker en makkelijker kunt maken. In dit artikel nemen wij je mee in 5 filosofische uitspraken uit het verleden, gecombineerd met verschillende NLP-technieken.

1. “Twijfel is het begin van wijsheid” – Aristoteles

Op het moment dat jij in twijfel durft te trekken wat jij eerder altijd als normaal hebt gezien, zullen veel dingen op zijn plaats vallen. Binnen NLP kennen wij de uitspraak “de kaart is niet het gebied”, wat perfect aansluit op de uitspraak van Aristoteles. Hoe we dingen in ons hoofd hebben komt niet altijd overeen met hoe de werkelijkheid is. Het idee dat we hebben (de kaart) van hoe de wereld (het gebied) in elkaar zit, is slechts onze eigen overtuiging. Durf jij de kaart los te laten en het gebied te ontdekken?

2. “De persoon die zegt dat hij iets kan en de persoon die zegt dat hij iets niet kan, hebben vaak beiden gelijk” – Confucius

Op het moment dat jij er van overtuigd bent dat jij iets niet kunt, zal het inderdaad nog niet zo makkelijk zijn. Bij deze uitspraak van Confucius past de “Zie je wel” techniek vanuit NLP. Om het “Zie je wel”-model te begrijpen, is het belangrijk om te snappen dat een overtuiging voor jezelf altijd waar is. Overtuigingen maken zichzelf daarom waar, omdat dat nu eenmaal de manier is waarop jij dingen waarneemt. Dit zorgt voor continue bevestiging. Deze bevestiging zorgt ervoor dat jij jouw hele doen en laten afstemt op deze overtuiging. Op het moment dat je in de gaten krijgt dat jij jezelf tegenhoudt met een bepaalde overtuiging, zal je dit los kunnen laten.

3 “Alleen krankzinnigen nemen zichzelf serieus” – Max Beerbohm

Als jij een bepaalde overtuiging hebt, kan het lastig zijn om deze los te laten aangezien je die overtuiging zelf erg serieus neemt. Om deze overtuiging minder serieus te nemen, kun je gebruik maken van de “sexy-stem” techniek. Op het moment dat jij deze overtuiging uitspreekt in jouw meest overdreven sexy stem (of een andere stem waarmee jij jezelf niet helemaal serieus kunt nemen, een piepstemmetje bijvoorbeeld), zul jij op een heel andere manier naar jouw “probleem” kijken. Probeer maar eens!

4 “Het leven van een mens is wat zijn gedachten ervan maken” – Marcus Aurelius

Hoe zie jij de wereld? Mensen die een NLP Practitioner hebben gedaan, zullen weten dat alle informatie die wij binnenkrijgen door een behoorlijk aantal filters gaat. Filters die wij voor een groot deel in de loop van de jaren zelf hebben opgebouwd. Op het moment dat jij een situatie door jouw filters op een bepaalde manier ervaart, hoeft dit dus niet voor iedereen hetzelfde te zijn. Iedereen heeft tenslotte andere filters. Wil jij weten hoe jij deze filters kunt inzetten om een zo leuk mogelijk leven te hebben? Bekijk dan eens een NLP Opleiding!

5 “Elk nadeel heb z’n voordeel” – Johan Cruijff

Dat ene minder leuke ding waarmee jij continu in jouw hoofd zit, hoeft nog niet zo slecht te zijn… Want hoe weet je dat het slecht is? Voorbeeld: op het moment dat jij jouw baan verliest, is jouw eerste reactie misschien dat je nu niet weet wat jij aan moet met jouw leven. Maar zou het zo kunnen zijn dat het verliezen van die ene baan, de deuren opent voor een andere (veel leukere) baan? Dat zou zomaar kunnen!

Binnen NLP hebben wij daarnaast een techniek om op een andere manier naar de situatie te kijken. Door middel van herkaderen, kun jij een negatieve situatie of overtuiging ombuigen naar een positieve! Heb je eindelijk weekend en regent het? Wow! Nu heb je de kans om lekker met jouw gezin binnen een filmpje te kijken. Moet jij altijd overwerken van jouw leidinggevende? Nice! Blijkbaar zien ze jou als onmisbare kracht! Enfin… Je snapt het idee. Welke situatie in jouw huidige leven, kun jij op een andere manier bekijken?

Aan de slag met jouw overtuigingen?

Wil je meer weten over jouw overtuigingen en misschien wel werken aan het loslaten van jouw beperkende overtuigingen? Tijdens een NLP-opleiding ga je alles leren op het gebied van overtuigingen en ga je aan de slag met jouw eigen overtuigingen. Nieuw op NLP gebied? Bezoek eens een gratis informatieavond om meer te weten te komen over NLP. Al iets bekender? Bekijk dan eens of een NLP Practitioner of een NLP Master Practitioner iets voor jou is.

INSCHRIJVEN VOOR DE INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE INFORMATIEAVOND

Inschrijven voor informatieavond

Met dit formulier schrijf je je in voor een informatieavond van UNLP.

INSCHRIJVEN VOOR DE INFORMATIEAVOND

Inschrijven voor informatieavond

Met dit formulier schrijf je je in voor een informatieavond van UNLP.