UNLP

Onze opleidingen gaan gewoon door! Uiteraard hanteren wij hierbij de RIVM-richtlijnen. Lees hier onze laatste updates.

21 juli 2021
Tim de Ridder

Onzekerheid in relaties

6 mins

Onzekerheid in een relatie kan een enorm vervelende factor zijn in jouw leven. Je kunt je machteloos voelen en het tegelijkertijd toch willen veranderen. In dit artikel kom je er achter waar die onzekerheid vandaan komt, hoe je om kunt gaan met onzekerheid binnen jouw relatie en hoe je deze onzekerheid kunt overwinnen.

Onzekerheid in relatie

Onzekerheid in een relatie kan een enorme impact hebben op jouw leven. Je wilt de liefde voelen, samen leuke dingen doen, in verbinding zijn en compleet jezelf kunnen zijn. Maar dat lukt niet, er is iets wat je tegenhoudt. Misschien is het de angst om verlaten te worden, de angst of je wel goed genoeg bent of iets anders waar jij nachten wakker van kunt liggen. Dat wil je niet meer. Nee, je wilt kunnen genieten in het hier en nu. Van jouw partner of alleen. Kunnen genieten van alle aspecten in het leven, dus ook jouw relatie.

Waar komt de onzekerheid vandaan?

Onzekerheid in een relatie komt vaak voort uit ervaringen in het verleden. Ervaringen in eerdere relaties kunnen hier een rol in spelen, maar ook ervaringen eerder in jouw huidige relatie of de ervaringen van anderen.

Als kind kijken wij naar de relatie van onze ouders of van de mensen om ons heen, vanuit waar wij een bepaald beeld van een relatie vormen in ons hoofd. Je ziet de mooie dingen in een relatie die jij in jouw relatie terug wilt zien, maar ook de dingen die jij zeker niet wilt. Is iemand in jouw omgeving bijvoorbeeld vreemdgegaan? Dan is de kans aanwezig dat jij dit projecteert op jouw eigen relatie op het moment dat jij je hier onzeker over voelt. “X is toch ook vreemdgegaan, alle mannen/vrouwen zijn ook hetzelfde!”

Naast ervaringen in eerdere relaties speelt ook onzekerheid in jezelf een grote rol. Deze onzekerheid komt net als ervaringen in eerdere relaties voort uit het verleden. Op het moment dat jij altijd aan een hele hoge standaard hebt moeten voldoen, verteld werd dat het nooit goed genoeg was of jij niet aantrekkelijk was kan dit jouw eigen geloofssysteem beïnvloeden. Deze eigen onzekerheid neem je vervolgens mee en projecteer jij op jouw relatie. Vragen als “Vindt mijn partner mij nog wel aantrekkelijk?” of “Ben ik nog wel goed genoeg?” kunnen door je hoofd gaan spoken.

Deze twee dingen gaan een steeds grotere rol spelen in jouw relatie, op het moment dat jij niet in het huidige moment leeft.

Hoe ga je om met onzekerheid binnen je relatie?

Op het moment dat jij te veel in de toekomst bezig bent en verhaaltjes in jouw hoofd gaat verzinnen over wat er eventueel zou kunnen gebeuren, zul jij de mooie dingen in jouw relatie niet zien. De kans is aanwezig dat jouw partner zich niet gelieft voelt en hier vervolgens naar gaat handelen. Onzekerheid in een relatie kan lastig zijn om mee om te gaan, aangezien jij je behoorlijk machteloos kunt voelen. Je wilt tenslotte dat de ander begrijpt hoe jij je voelt.

Onzekerheid kan enorme impact hebben op jouw relatie, zeker als jij dat projecteert op jouw partner. Misschien word jij regelmatig boos op jouw partner, maar weet je diep van binnen dat dit niet terecht is en slechts jouw eigen onzekerheid spreekt. Als jij het idee hebt dat jouw partner wil heel graag naar andere mannen of vrouwen kijkt, kan het een logische reactie lijken om boos te worden. Vind hij jou niet meer goed genoeg? Niet meer mooi? Dit soort vragen zullen door jouw hoofd gaan spoken.

Wat in dit soort situaties kan helpen is door te praten met jouw partner. Door aan te geven dat jij onzeker bent, zal jouw partner meer begrip kunnen tonen. Geef aan wat jij nodig hebt. Wil jij zelf met deze onzekerheid omgaan, vind je het fijn als jouw partner jou meer zekerheid geeft (op wat voor manier dan ook) of vind je het fijn om hier regelmatig over praten? Op het moment dat jouw partner niet weet waar jij mee bezig bent, kan hij of zij weinig doen om dit te veranderen.

Uiteraard betekent dit niet dat jij over je heen moet laten lopen of je moet laten manipuleren in jouw relatie. Als jij het sterke vermoeden hebt dat er iets niet helemaal klopt, kun jij jouw partner hier best op aanspreken en jouw zorgen uiten. Communicatie met jezelf en anderen is hierbij het aller belangrijkste.

Onzekerheid in relatie overwinnen

Onzekerheid in een relatie overwinnen is mogelijk door het stemmetje in jouw hoofd onder controle te krijgen. Op het moment dat jouw gedachtes niet behulpzaam zijn, kun je hier het beste afscheid van nemen. Zoals hierboven beschreven ontstaat onzekerheid vaak uit ervaringen uit het verleden. Maar, hoe kun je hier mee omgaan?

Op het moment dat je zelf met deze onzekerheid om wilt gaan, kan het helpen om een stapje terug te nemen en situaties vanuit een ander perspectief te bekijken. Je kun jezelf de volgende vraag stellen: heb ik dit verhaaltje verzonnen in mijn hoofd of is dit wat er in je realiteit gebeurt? Door een stapje terug te nemen zul je minder emotioneel reageren en de situatie vanuit een ander perspectief kunnen waarnemen.

Op het moment dat jij het gevoel hebt dat jouw partner jou niet meer aantrekkelijk vindt, neem dan een stapje naar achter. Heeft hij of zij dit ooit gezegd? Heeft hij of zij dingen gedaan waaruit dit blijkt? Of heb jij misschien zelf jouw eigen onzekerheden geprojecteerd op jouw partner?

Op het moment dat jij het gevoel hebt dat je partner een romantische relatie met iemand anders heeft, neem dan een stapje naar achter. Heb jij berichtjes gezien waaruit dit specifiek blijkt? Heb jij dit zelf waargenomen? Of heb jij misschien een verhaaltje in jouw hoofd verzonnen na het zien van een onschuldig berichtje, waar jouw brein vervolgens mee aan de slag is gegaan?

Daarnaast kan het helpen om meer in het ‘nu’ leven, zodat jouw brein minder de kans heeft om verhaaltjes te verzinnen die jouw onzekerheid versterken. Een methode die hierbij kan helpen is mindfulness. Door middel van mindfulness zou jij beter kunnen waarnemen wat er zich in het hier en nu daadwerkelijk afspeelt. Geen emotionele projecties vanuit het verleden en geen zorgen om de toekomst, maar leven in het moment. Je zult merken dat jouw onzekerheid snel minder zal worden en jij situaties met meer rust kunt bekijken.

Aan de slag gaan?

Met bovenstaande voorbeelden kun jij zelf aan de slag om jouw onzekerheid in relaties te verminderen. Wil jij verder aan de slag gaan met het overwinnen van jouw onzekerheid in relaties en meer technieken leren? Tijdens een NLP Practitioner leer jij niet alleen omgaan met het stemmetje in jouw hoofd, maar je komt er ook achter hoe jij jouw ideale leven vol in verbinding kunt leven. Vol zelfvertrouwen, liefde en geluk. Wil jij meer over NLP weten of kennismaken met een opleiding? Misschien is één van onze informatieavonden dan wel wat voor jou!

INSCHRIJVEN VOOR DE INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE INFORMATIEAVOND

Inschrijven voor informatieavond

Met dit formulier schrijf je je in voor een informatieavond van UNLP.

INSCHRIJVEN VOOR DE INFORMATIEAVOND

Inschrijven voor informatieavond

Met dit formulier schrijf je je in voor een informatieavond van UNLP.