UNLP

Onze opleidingen gaan gewoon door! Uiteraard hanteren wij hierbij de RIVM-richtlijnen. Lees hier onze laatste updates.

3 juni 2021
Tim de Ridder

Trauma verwerken

4 mins

Het verwerken van een trauma kan een onmogelijke opdracht lijken. Het lijkt steeds terug te komen, hoe hard je ook probeert om er niet meer mee te hoeven dealen. Toch zijn er manieren om een trauma te verwerken. Daarvoor is het echter in eerste instantie belangrijk om te weten wat een trauma is en waar het vandaan komt. Vervolgens kun je er aan werken om het wat minder zwaar te laten zijn.

Wat zijn traumatische ervaringen?

Een traumatische ervaring is een negatieve (of zo geïnterpreteerde) gebeurtenis in jouw leven, met een enorme impact. De gebeurtenis kan vaak niet goed worden verwerkt, wat als gevolg heeft op hoe je situaties na deze traumatische gebeurtenis interpreteert.

Traumatische ervaringen komen onder andere voor als mensen een ongeluk hebben gehad, getuige zijn geweest van een inbraak of overval, een geliefde overlijdt of slachtoffer zijn van seksueel misbruik. Een ervaring is echter subjectief, wat voor één persoon traumatisch is, hoeft dat voor de ander niet te zijn.

Jeugdtrauma’s

Jeugdtrauma’s kunnen enorme impact hebben op het leven van iemand, zelf ver tot in volwassenheid. Op het moment dat jij als kind leert dat iets “niet goed” is, zal je dit (onbewust) de rest van je leven meenemen. Als dit een enorme impact op een kind heeft, kan dit gezien worden als jeugdtrauma.

Vaak wordt gedacht dat jeugdtrauma’s altijd super heftige gebeurtenissen zijn, dit hoeft echter niet altijd zo te zijn. Het gaat om de interpetatie er van. Als jij als jong kind jouw ouders kwijtraakt in de supermarkt, kan dat voor jou als kind een heftige gebeurtenis zijn. Een ander voorbeeld van een trauma is als jij een liedje aan het zingen bent in de bus en vervolgens te horen krijgt dat je stil moet zijn. Dit kan als gevolg hebben dat jij je in de toekomst niet meer uit durft te spreken. Als wij als volwassen persoon kijken naar deze gebeurtenissen, zien wij in dat het niet erg is. Als kind komt dit echter hard aan en deze geleerde “les”

Uiteraard kunnen er ook heftige gebeurtenissen (dingen die wij ook als volwassenen zo ervaren) plaatsvinden. Deze dingen hebben uiteraard een enorme impact, aangezien kinderen minder in staat zijn om dingen van een afstand te bekijken. Hierdoor zal het dus een nog grotere impact hebben op het verdere leven.

Traumaverwerking met EMDR

Emdr staat voor Eye Movement Desensitization & Reprocessing en is een therapie traumaverwerking voor mensen die schokkende ervaring hebben gehad. Het is voor het eerst beschreven voor de Amerikaans psychologe Francine Shapiro, zo’n 25 jaar geleden.

Tijdens een EDMR procedure wordt er eerst gevraagt om aan een bepaalde gebeurtenis terrug te denken (inclusie gedachten en gevoelens). Hierna wordt vervolgens het verwerkingsproces opgestart. De therapeut zal vragen de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen in combinatie met een afleidende stimulus. Dit wordt vervolgens regelmatig herhaalt, met als effect dat de herinnering langzaam haar kracht en emotionele lading verliest.

Traumaverwerking met zelfhulp

Zelf kun je ook genoeg doen om goed met trauma’s om te gaan. Je kunt jouw jeugdtrauma verwerken op latere leeftijd, als jij hier de juiste tools voor in handen hebt. Door goed te kijken naar waar een trauma vandaan komt, terug naar de oorzaak te gaan en hier vervolgens een NLP techniek uit te voeren kun jij deze trauma’s in het nu op een andere manier bekijken. De gebeurtenis blijft hetzelfde, de lading die je aan de gebeurtenis geeft wordt anders.

Aan de slag met jouw trauma’s

Zoals je in dit artikel hebt gelezen is het mogelijk om op een andere manier met jouw trauma’s te kijken. Wil jij zelf aan de slag met technieken vanuit de NLP? Kom dan eens langs op een NLP informatieavond of lees hier wat NLP allemaal voor je kan doen.

INSCHRIJVEN VOOR DE INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE INFORMATIEAVOND

Inschrijven voor informatieavond

Met dit formulier schrijf je je in voor een informatieavond van UNLP.

INSCHRIJVEN VOOR DE INFORMATIEAVOND

Inschrijven voor informatieavond

Met dit formulier schrijf je je in voor een informatieavond van UNLP.