“Waar zijn we elkaar kwijtgeraakt en hoe vinden we elkaar weer terug?” Zei eens een koppel dat ontzettend van elkaar hield en tegelijkertijd gevangen zat in stilstand. Een comfortabele stilstand, zoals ze het zelf noemden, die er met de jaren was ingeslopen. Tot dit veiligheidsnet begon te wiebelen en ze elkaar verloren in een oceaan van frustraties en teleurstellingen. Bang om eerlijk te zijn over hun diepste verlangens en behoeftes, uit angst om de ander te verliezen. Alsof de tijd had besloten om het koppel bij elkaar te houden met ‘wat ooit was’, maar zonder enig perspectief op een gedeelde toekomst.
Laat dat ‘delen’ nu net de heilige graal zijn om betekenis en richting te geven aan een relatie. Of je nu aan het begin van een liefdesavontuur staat óf al een lange tijd met dezelfde persoon samen bent en misschien wel tegen een kleine existentiële crisis aan het opboksen bent: een gedeelde visie versterkt, verrijkt en verdiept. Lees in dit artikel hoe.
Een gedeelde visie voor de toekomst
In de betekenis hoe NLP dit woord gebruikt, is een visie een positief, motiverend beeld van een ideale wereld. Een gedeelde visie fungeert voor een koppel als richtingwijzer, als stevig kompas. Een duurzaam fundament waarop beide partners hun leven kunnen inrichten en waaruit alle individuele en gemeenschappelijke doelen worden afgeleid. Lijkt het je wat, zo’n visionaire liefde?
Van ‘houden van’ naar visionair
Visionaire liefde gaat verder dan alleen maar houden van je partner. Het draait dus om het delen van een gezamenlijke visie, dromen en doelen. Het is de kracht die liefdesrelaties (letterlijk) naar een hoger niveau tilt en zorgt voor een diepere verbinding tussen twee mensen. Natuurlijk is een botsing of conflict op zijn tijd in een gezonde relatie met twee verschillende personen onvermijdelijk. Maar je kan als koppel een beslissing nemen om een team te vormen en elkaar te ondersteunen als een ‘veilige eenheid’.
Begin met de keuze
Visionaire liefde met elkaar opbouwen begint met een persoonlijke keuze van beide partners. Deze ‘ja’ creëert een liefdesbubbel of relatiebubbel. In een gezonde relatiebubbel zijn beide partners bereid om diepgewortelde, individuele gewoonten los te laten om het perspectief van hun partner goed te kunnen zien en emotioneel ondersteunend te zijn, in plaats van te escaleren in meningsverschillen.
De relatiebubbel is de ruimte die je samen creëert en waarin je elkaar veiligheid en zekerheid beloofd. Dit zijn onderlinge afspraken van een stel, de gedeelde visie op de huidige relatie en de manier waarop ze samen door het leven navigeren. Het vormt de basis voor een veilige, intieme relatie.
Het model van neurologische niveaus
Wat blijkt, de positieve effecten die een gedeelde visie met zich meebrengt, kun je herleiden door middel Het NLP Model van Neurologische Niveaus. Het is een model (Robert Dilts en Gregory Bateson) dat inzicht geeft in de niveaus van communicatie en gedragsverandering. Iedere laag van dit model wordt met een gedeelde visie ‘bevredigd’. En op elk neurologisch niveau in ons systeem heeft het een transformerende functie:
Het positieve effect van een gedeelde visie op iedere laag
Een gedeelde visie laat je…
- Thuis voelen op de plek of tijdslijn waar je je samen bevindt
Op de laag van omgeving - Zowel individueel als samen betere en snellere keuzes maken
Op de laag van gedrag - Een natuurlijke verdeling en sterk teamgevoel creëren
Op de laag van vaardigheden - Meer ruimte om te dromen en daardoor plezier en opwinding te ervaren
Op de laag van overtuiging - Meer veiligheid en vertrouwen ervaren
Op de laag van identiteit - Zingevende activiteiten ondernemen en jou (jullie) bijdragen aan het geheel
Op de laag van zingevingsniveau
In alignement
Het is hierbij belangrijk dat er sprake is van een zekere “alignement”. Dat wil zeggen dat alle niveaus samenwerken en elkaar ondersteunen. Omdat je een soort ‘verbond’ met elkaar hebt, krijgen beide partners de ruimte om zich een optimale liefdevolle lover te voelen, en zullen daarvoor ook (onbewust en bewust) de bijbehorende bekwaamheden en gedragingen ontwikkelen. Wanneer de logische niveaus in balans zijn, uit zich dit in overeenstemmend “congruent” gedrag. Het draait allemaal om het evenwicht.
Vast in relatie? In drie stappen naar een visie voor de toekomst
En dan volgt nu een praktisch driestappenplan voor jou en je partner. Zitten jullie er klaar voor?
1. Stem je waarden af
“Je waarden worden je bestemming.” – Mahatma Gandhi
(Kern)waarden bepalen hoe je op iedere levenservaring reageert. Ze bepalen uiteindelijk hoe je op dagelijkse basis je tijd doorbrengt. Kortom; jouw waarden beheersen je hele levensstijl en automatisch ook die van je partner. Veel koppels zijn zich niet bewust van hun overeenkomende en verschillende waarden en zelfs dan kan jullie liefdesleven voor een lange tijd moeiteloos verlopen.
Wat waarden in de praktijk betekenen kun je ontdekken door jezelf de volgende vragen te stellen. Beantwoord het rijtje één keer met betrekking tot ‘je relatie’ en één keer met betrekking tot ‘je leven’.
- – Wat vind ik belangrijk in de situatie die zich meest recent afspeelt in mijn leven/relatie?
- – Waar gaat het mij écht om in de liefde/het leven?
- – Waar let ik vooral op in mijn relatie/leven? Wat mag er niet misgaan?
- – Wat motiveert me in deze relatie/het leven?
- – Waar ben ik trots op in mijn relatie/leven?
- – Wat maakt dat ik me gewaardeerd voel?
- – Wat veroorzaakt dat jij iemand waardeert?
Stel nu jouw vijf persoonlijke waarden op. Bekijk hier de Lijst van waarden. Probeer eerst vanuit jezelf je waarden op te schrijven omdat zo’n lijst je antwoorden kan beïnvloeden en verkleuren. Het antwoord zit in jou, de lijst is je hulpbron. 😉
Gevoelens van congruentie, persoonlijke heelheid en eenheid bij een persoon komt voort uit het besef dat hij in zijn gedrag zijn waarden naleeft en zich daarmee fundamenteel door het leven beweegt. Als de persoon dit niet doet, zal hij zich niet compleet en bevredigd voelen.
Wat mag je of mogen jullie in de praktijk meer gaan doen zodat je deze waarden meer gaat ervaren?
2. Navigeer door jullie verschillen
Je kunt je voorstellen dat, wanneer jullie waarden verschillen, het pad dat jullie samen bewandelen voor een van de partners minder juist kan gaan voelen wanneer er nog geen bewustzijn is over de individuele verschillen. De kunst is om te leren hoe je dicht bij jezelf blijft en waarom dit belangrijk is voor de gezondheid van een langdurige relatie. Bloei binnen de relatie zonder je eigen identiteit te verliezen. Beheers de kunst van het omgaan met meningsverschillen en bespreek openlijk jullie verschillen in opvoeding, visies in het leven, dromen en doelen. Dit geeft jullie de kans om op momenten dat het nodig is jullie uitdagingen te transformeren tot groeikansen.
Het ontbrekende ingrediënt
Samen doelen bereiken is prachtig, maar wanneer het slechts daarbij blijft, ontstaan er allerlei nieuwe problemen. Er ontbreekt een belangrijk ingrediënt. Een klein voorproefje van dit ingrediënt is het antwoord op de vraag: wat wil je dat het doel jou/jullie gaat opleveren? Gemeenschappelijke doelen zijn belangrijk. Maar ze zijn slechts een deel van de puzzel. We kennen allemaal wel de koppels die gefocust zijn op een aantal mijlpalen en erin slagen om deze in korte tijd af te tikken en bij wie even later het gevoel bekruipt: is dit het nou?
3. Maak jullie nieuwe verhaal
Wat is voor jullie ‘het volgende level’ in jullie relatie? Waar wil je dat het leven dat jullie samen delen over gaat? Dát is wat je samen gaat creëren.
Het is tijd om een nieuwe fase van jullie leven in te gaan. Dit wil niet zeggen dat je alles wat je tot nu toe hebt opgebouwd moet vergeten. Alles wat je hebt gedaan en wie je bent geweest, heeft ervoor gezorgd dat je nu kunt zijn waar je nu bent. Met alle levenslessen, ontdekkingen en ervaringen die het heeft opgeleverd. En… het is nu tijd om door te pakken naar het volgende niveau. Jullie gaan het gat dichten tussen enerzijds jullie oude verhaal en anderzijds jullie nieuwe verhaal. Beantwoord hiervoor de volgende vragen:
Vraag 1: Wat wil je (echt)? Beide partners schrijven individueel een verhaal van 10 zinnen over hun toekomst samen en laten dit daarna aan elkaar lezen.
Vraag 2: Waar zijn jullie dankbaar voor in jullie leven? Schrijf samen 10 dingen op.
Vraag 3: Wat ontbreekt er op dit moment?
Vraag 4: Wat heeft je/jullie tegengehouden tot nu toe om dit te bereiken?
Vraag 5: Wat moet er veranderen?
Vraag 6: Hoe ziet jullie leven eruit over zes tot twaalf maanden?
Je weet nu dat een relatie waarin beide partners met elkaar de toekomst willen delen verder gaat dan ‘houden van’. Het draait dus om het delen van een gedeelde visie, dromen en doelen.
Leer de geheimen om een onverwoestbare band op te bouwen, zelfs in uitdagende tijden. Er zijn praktische oefeningen en tools hoe je verbonden blijft, of je nu dichtbij of ver weg bent, samenwoont of apart. Maar deze rom