Wij geven onze trainingen volgens de RIVM-richtlijnen. Je kunt er ook voor kiezen om virtueel aanwezig te zijn. Klik hier voor meer informatie

12 juni 2017
Vincent

3 dingen die je moet weten over Neuro Linguistisch Programmeren (NLP)

3 mins

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) is een verzameling van mentale technieken die je kunt gebruiken in je persoonlijke of professionele leven. Bijvoorbeeld om meer zelfvertrouwen te hebben, meer balans te krijgen in je leven of meer passie te ervaren in je leven. Het is ontstaan in de jaren 70 en is sinds die tijd alleen maar meer populair geworden. Inmiddels worden NLP technieken en inzichten gebruikt in persoonlijke ontwikkeling, therapie, communicatie, verkoop en onderwijs. Toch zijn er gedurende de jaren heel wat misverstanden ontstaan over wat NLP is en hoe je het kunt gebruiken in je dagelijkse leven. We onderzoeken drie van deze veelgehoorde misverstanden.

MISVERSTAND #1: NLP gaat niet over Tjakkka of alsmaar positief zijn.

FEIT: NLP leert je om realistisch en met balans in het leven te staan.

Tjakkaaa en jezelf ongeloofwaardige, maar positieve kreten verkopen (“affirmaties”) is oude NLP. Gelukkig doen we dat al lang niet meer. NLP gaat juist over erkennen en herkennen wat er (niet) is. “Negatieve” emoties als boosheid of verdriet zijn uitstekend om te hebben en –al dan niet regelmatig- te ervaren. Problemen ontstaan juist wanneer we denken dat ze niet mogen en ze daarom willen onderdrukken. Herkennen, erkennen en accepteren van jezelf is een eerste stap om je vol zelfvertrouwen, innerlijke rust en balans te voelen.

MISVERSTAND #2: Je kunt niet alles krijgen wat je wilt.

FEIT: Als iemand anders het kan, kun jij het ook.

De psychologie heeft zich de afgelopen 100 jaar vooral beziggehouden met wat de mens allemaal mankeert. Resultaat zijn bibliotheken vol boeken over psychiatrische aandoeningen en stoornissen. Gelukkig wordt er de laatste decennia steeds meer aandacht besteedt aan de ongekende vermogens van ons als mens. Regelmatig worden er onderzoeksresultaten of succesverhalen van mensen bekend gemaakt waaruit blijkt dat we veel meer in staat zijn dan we altijd voor mogelijk hebben gehouden. Vanaf beginjaren 70 is het uitgangspunt binnen NLP geweest: als iemand anders het kan, kan ik het ook.

MISVERSTAND #3: NLP is alleen voor coaches en mensen in het bedrijfsleven

FEIT: NLP is geschikt voor iedereen die wil groeien en bloeien.

De technieken vanuit NLP zijn concreet en de resultaten zijn direct zichtbaar. Dit maakt NLP zeer populair bij coaches en mensen in het bedrijfsleven. NLP is te gebruiken voor coaches, therapeuten, mensen in het bedrijfsleven en onderwijs, alsmede particulieren voor onder andere: het weghalen van angst (fobieen, spreken in het openbaar, etc.), vergroten van zelfvertrouwen, afleren van slechte gewoontes of het leiden van een meer authentiek leven.

Ben jij nieuwsgierig naar NLP?

Tijdens een NLP opleiding kun je meer te weten komen over NLP. Je leert veel verschillende transformerende technieken en vaardigheden. Voordat je een NLP-opleiding gaat volgen kan het fijn zijn om een informatie-avond bij UNLP bij te wonen of een persoonlijk gesprek met één van de trainers te hebben. Heb je vragen over de opleiding, of wil je advies? Neem dan contact met ons op! Wij staan je graag te woord.

Dr. Vincent van der Burg