Benieuwd naar onze opleidingen, maar nog niet klaar om in te schrijven? Plan nu een gratis adviesgesprek!

11 juni 2021
Marcel Meijlink

Angst overwinnen

6 mins

Merk je dat je last hebt van angstgedachten, dat angst je tegenhoudt om dingen te doen waar jij plezier in hebt of dat je je vaak onrustig voelt? Dan zou het kunnen zijn dat je last hebt van een angststoornis. Het kan zelfs zo erg zijn, dat het je belemmert in je leven en dat jij je dromen niet achterna durft te gaan. Omgaan met een angststoornis is niet makkelijk, maar gelukkig kan je er zelf wel iets tegen doen. In dit artikel geven wij jou tips zodat jij kan leren omgaan met angst, angstgedachten of paniekaanvallen. 

Omgaan met angst

Met stress hebben de meeste van ons vrijwel dagelijks te maken. Maar wanneer je dit angstige gevoel bij alledaagse dingen hebt en het je in de weg zit, spreken we van een angststoornis. Angststoornissen komen bij ongeveer één op de vijf Nederlanders voor en ontstaan vaak door langdurige blootstelling aan stress. Je kan bewust, maar ook onbewust kun je veel last hebben van angst. Wanneer je leert omgaan met je angst, helpt het je om leuker, rustiger en succesvoller te leren leven.  

Naast dat je jezelf er mee in de weg zit, zijn er ook mentale en fysieke symptomen te herkennen. Je zou last kunnen hebben van mentale symptomen zoals rusteloosheid, prikkelbaar zijn, moeite met concentreren, een laag zelfbeeld, piekeren en het gevoel dat je continue ‘aan’ staat. Lichamelijke symptomen zoals buikpijn, trillen, onregelmatige hartslag, vermoeidheid, benauwdheid, hoofdpijn duizeligheid en slaapproblemen komen ook regelmatig voor bij mensen met een angststoornis.  

Gegeneraliseerde angststoornis

Bij een gegeneraliseerde angststoornis ervaar je overmatige angst en bezorgdheid rondom dagelijkse dingen zoals geld, carrière, gezondheid, familie en vrienden. De ergste scenario’s gaan door je hoofd en voor je het weet ben jij in paniek. Het heet daarom ook wel de piekerstoornis. Piekeraars gaan in hun eigen hoofd zitten, maken zich onterecht veel zorgen en voelen voortdurend niet-bestaand naderend gevaar. Hun onrealistische angsten zorgen ervoor dat ze vaak niet meer normaal kunnen functioneren. 

Hieronder staan een paar tips die jou kunnen helpen omgaan met een gegeneraliseerde angststoornis.
– Accepteer dat je een onrealistische angst hebt. Het is oké! 
– Wees er open over en bespreek het met je vrienden en familie. 
– Ontwijk situaties die jou angst geven niet, maar probeer ze aan te gaan.
– Kom in beweging.
– Las regelmatig een adempauze in.
– Heb je er echt veel last van? Maak dan een afspraak bij de huisarts. 

Wat kan ik doen bij een angststoornis?

Vaak gaat het bij een angststoornis niet eens meer om de angst zelf, maar om de angst voor de angst. In tegenstelling tot dieren, waarbij angst een automatische reactie op gevaar is, kunnen mensen erover nadenken en erbij stilstaan. Het gevolg daarvan? Angst voor de angst, oftewel secundaire angst. Wanneer je nergens meer heen durft of niks meer durft te doen door je angst, kun je naar de huisarts, praktijkondersteuner of psycholoog. Je beslist samen met jouw huisarts hoe jij jouw angststoornis kan behandelen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door middel van cognitieve gedragstherapie, EMDR, medicatie, exposure in vivo of een combinatie.
Zelf kun je ook iets doen tegen je angstgevoelens. Onderstaande tips helpen jou omgaan met je angst.

Maak tijd vrij voor ontspannende activiteiten

Doe iets wat jou rust geeft. Bij voorkeur iets actiefs of iets wat buiten kan. Enkele voorbeelden zijn tuinieren, wandelen, sporten, mindfulness, yoga, schilderen of schrijven. Het is belangrijk dat het een activiteit is waarbij je brein tot rust komt. 

Benoem je angst

Angst heeft het beste met je voor, want het beschermt jou tegen gevaar. Maar eerlijk: wat is het ergste dat er kan gebeuren? Stel jezelf de volgende vragen, schrijf ze op en beantwoord deze eerlijk: Wat zou je doen, als je zéker weet dat het niet kan mislukken? Wat gebeurt er als ik niets doe? Wat als het wél lukt? Als het wel mislukt, hoe zou ik er weer bovenop kunnen komen? Hoe groot is de kans dat het ergste scenario uitkomt?

Door je angst op te schrijven of te benoemen, creëer je afstand. Vaak zal je merken dat jouw angst eigenlijk niet zo groot is als je hoofd het maakt, misschien is die angst zelfs irreëel. 

Benoem ook de dingen waar je trots op bent

Heb je iets gedaan waarvan je dacht dat je het nóóit zou doen, zoals vroeg opstaan, sporten of alleen ergens naartoe gaan? Wat goed! Het is makkelijk jezelf te verliezen in de dingen die je niet kan of durft. Maar kijk vooral ook naar de dingen die je al overwonnen hebt en schrijf ze op! 

Confronteer je angst en neem hem mee aan de hand

Maak bewust de keuze om de confrontatie aan te gaan. Maak het niet té uitdagend voor jezelf en begin klein. Stel, je vindt het eng om naar alleen naar de supermarkt te gaan, maar je zou het graag willen doen. Zeg hardop tegen jezelf: ‘ja, ik ben bang. Maar ik ben bereid het te accepteren omdat ik graag alleen naar de supermarkt wil kunnen’. Herhaal dit net zo vaak als dat jij nodig hebt. Laat de angst er zijn. En gaan! Wedden dat jij trots thuiskomt met gevulde boodschappentassen? 

Gebruik je lichaamstaal

Door rechtop te staan, met een rechte rug, ontspannen schouders en borst vooruit, straal je vertrouwen uit. Fysiologie heeft ook invloed op je stemming en andersom. Dus wanneer jij een zelfverzekerde houding aanneemt, voel jij je daadwerkelijk krachtiger. 

Mediteer op je angst

Je kunt de toekomst niet voorspellen, je bent niet jouw gedachten en gedachten zijn geen feiten. Ademhalingsoefeningen kunnen goed helpen om je gedachten wat rustiger te krijgen. Je kunt ook een kleine selfcheck doen. Ga comfortabel zitten, sluit je ogen en focus je op je ademhaling. Zit je adem hoog? Laag? Wat is het tempo? Ga vervolgens door naar je gedachten. Wat gaat er door je hoofd? Daarna check je je emoties. Wat voel je? Waar in je lichaam voel je het? Je hoeft niets te veranderen, maar wees je even bewust van jezelf in het hier en nu. Dit kleine momentje kan al genoeg zijn om jouw razende gedachten te kalmeren. 

Deze tips zullen je een eind op weg helpen zodat jij beter met jouw angst om kan gaan. Merk je dat jouw angst je in het leven beperkt en wil je nog meer handvatten? Dan kan NLP jou wellicht helpen. Bij de NLP Practitioner ga je aan de slag met beperkende overtuigingen en zet je een doel voor jezelf. Klik hier voor een informatieavond bij jou in de buurt. 

Een leuker leven kun je leren! Ook met een angststoornis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Inschrijven nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

NLP PRACTITIONER INFORMATIEOCHTEND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE provocatief coachen INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE provocatief coachen INFORMATIEAVOND