Je hebt het vast wel eens meegemaakt… Je komt een oude kennis tegen en vraagt hoe het met diegene gaat. “Goed, lekker druk”, antwoordt hij of zij chaotisch. Ik denk dat het voor veel mensen een heel herkenbaar antwoord is op die vraag. En heel eerlijk? Ik maak mij er ook wel eens schuldig aan. Maar is dat wel zo lekker, altijd maar druk zijn? Druk zijn kan leiden tot stress, iets dat de meesten van ons toch niet als positief ervaren. In dit artikel neem ik je mee om daar eens dieper op in te zoomen en te kijken naar wat stress nou eigenlijk is, hoe het ontstaat en hoe je er het beste mee om kunt gaan. Zodat jij de baas wordt over stress in plaats van andersom.
Wat is stress?
Laten we het om te beginnen eens hebben over wat stress nou eigenlijk is. Stress kan vanuit verschillende hoeken bekeken worden, maar eigenlijk is het heel simpel. Stress is een vorm van spanning die in het lichaam optreedt bij een bepaalde interne of externe gebeurtenis. Maar wat gebeurt er dan precies? Stress zorgt voor een alarmsignaal in onze hersenen. Het hormoon adrenaline komt vrij, je bloeddruk en je hartslag stijgen enorm en je bloed stroomt naar je spieren en je hersenen. Daarna komt er cortisol vrij, het stresshormoon. Je staat helemaal op scherp.
Af en toe een stressmomentje kunnen wij als mens prima tegen. Onze stressreactie hielp ons zelfs ooit om te overleven. Maar vandaag de dag hebben wij veel stressmomenten die vaak wel heel lang duren. We zijn continue bezig met studeren, werken, onze computer of telefoon. We feesten lekker door en hebben tegelijk veel zorgen. Dat zijn heel veel continue kleine stressprikkels, die ervaren worden als één lange stressreactie. Ons lijf kan terecht komen in één grote stressreactie die niet meer te stoppen is. Stress wordt dan ook problematisch als de stress te lang aanhoudt en je geen tijd meer hebt voor ontspanning. Dat kan komen door bijvoorbeeld conflicten in relaties, te veel van jezelf eisen of een constant te hoge werkdruk. Met als gevolg oververmoeidheid, hoofdpijn en het bekende korte lontje…
Tegenwoordig speelt zoals eerder genoemd onze telefoon en sociale media een grote rol in het verhogen van ons stressniveau. De apps zijn zo in elkaar gezet dat je er zo lang mogelijk op blijft kijken en zo er vaak mogelijk terugkomt, want zo’n rode notificatiemelding moet je toch even snel bekijken! Deze constante afleiding en wisselingen van aandacht vragen veel van onze hersenen om ons stressniveau te reguleren. Aangezien wij continue wisselen van aandacht, zonder een andere taak volledig af te ronden, raakt ons hoofd heel vol. Uit onderzoek van de universiteit van Californië blijkt dat wij gemiddeld 48 keer per dag bewust van taak of project wisselen. Mocht je net als ik denken “Oh, dat valt wel mee in 24 uur”, wil ik je er graag op wijzen dat dit bewuste wisselingen zijn. Wanneer wij achter kijken naar een gemiddelde werkdag, blijkt dat het aantal onbewuste wisselingen een stuk hoger ligt. Wanneer je achter een computer werkt, wisselen we gemiddeld 566 keer per dag van “taak”. Dat is elke 50 seconden.
Iets simpels onthouden als nog even die vriend(in) bellen of dat ene extra product meenemen tijdens het boodschappen kan dus zorgen voor een te vol hoofd. Aan het eind van dit artikel krijg jij nog een waardevolle tip mee om hier goed mee om te gaan, maar onthoud voor nu alvast: als je wisselt van taak ben je af.
De positieve kanten van stress
Als je tot hier hebt gelezen kan het lijken alsof stress alleen maar verschrikkelijk is. Stress wordt ook vaak als iets heel groots gezien, bijna als een monster. Dat is niet helemaal waar! Stress kan ook heel goed zijn voor ons, als je weet hoe je er mee om moet gaan. Dankzij stress kun jij bijzondere prestaties leveren als het écht moet, kun je in een flow terecht komen en zorgt het er vaak voor dat je het beste uit jezelf kunt halen. Denk maar eens aan dat moment dat je een deadline moest halen op jouw werk en je door de druk die je voelde opeens heel geconcentreerd kon werken. Of tijdens dat ene sollicitatie gesprek, waar je heel alert was en goede vragen stelde omdat de spanning er op de juiste manier op zat.
Stress kan aanzetten tot actie, motivatie en concentratie als je er op de juiste manier mee omgaat.
Deze fijne vorm van stress is echter alleen goed voor je wanneer het van korte duur is. Het is belangrijk om, net als bij andere vormen van stress, snel weer de ontspanning op te zoeken en je lichaam en geest tijd te geven om te rusten. Door te ontspannen brengt je lichaam het cortisol en adrenalinegehalte in je bloed weer omlaag. Deze stresshormonen zijn alleen nuttig wanneer je lichaam en geest klaar moeten zijn om direct in actie te komen. Na de actie is het belangrijk dat de stresshormonen in je lichaam weer zakken, zodat onder andere je immuunsysteem en darmen weer aan de slag kunnen om het stressniveau te reguleren.
Hoe kun je het beste met stress omgaan?
Hoe je het beste met de stress kunt omgaan, is afhankelijk van waar de stress vandaan komt. Het is dus eerst belangrijk om dat te achterhalen. Als je dit nog niet zo makkelijk vind, wordt binnen het boeddhisme meditatie niet alleen gebruikt om stress te voorkomen en te genezen (daarover hieronder meer) maar ook om de oorzaak naar voren te halen. Als jij tijdens een meditatie maar niet kan stoppen aan werk te denken, is dat misschien een teken dat je er iets té veel mee bezig bent. Als jij bijna in slaap valt, is het een teken dat je lichaam wat extra rust nodig heeft. Als je ongeduldig naar jouw telefoon wilt grijpen, is dat misschien een teken…
Het goede nieuws is dat je goed om kunt leren gaan met stress. Om jullie een handje op weg te helpen, hebben wij dé 5 tips waarmee jij “het monster stress” onder controle krijgt:
Knuffelen
Op het moment dat we knuffelen (omhelzen, strelen en aaien), komt er een hormoon in je lichaam vrij genaamd oxytocine. Dit stofje zorgt voor rust en verbondenheid, wat natuurlijk heel belangrijk in een relatie met je geliefde, kind, familie of vrienden. Maar het doet meer dan dat… Het zorgt ervoor dat je bloeddruk daalt, jouw hartslag omlaag gaat en het stresshormoon cortisol verminderd. Dus heb je even het gevoel dat het te veel wordt? Zoek iemand op om mee te knuffelen (een huisdier mag ook)! Hoe langer en intenser je knuffelt, hoe groter het effect is.
Monotasken
Stop met multitasken! Uit onderzoek van de University of California, waar eerder in dit artikel ook naar verwezen is, is gebleken dat multitasken (met name in de vorm van doorlopende toegang tot e-mail en andere berichten) veel stress oplevert. De gevolgen van multitasken, bijvoorbeeld het vaker maken van fouten, leveren daarnaast ook weer stress op.
Probeer dus te stoppen met het doen van alles tegelijk en kies jouw taken uit die je als eerst van jouw to-do lijstje af wil vinken. En hier geldt: als je wisselt ben je af.
Meditatie
Deze kan voor sommigen voor de hand liggen, maar toch lijken heel veel mensen die te maken hebben met stress nog niet aan meditatie te doen. Want, helpt dat wel bij mijn specifieke oorzaak? Zeker, want het zorgt er voor dat zowel de fysieke als mentale spanningen in je lichaam afnemen.
Tijdens het mediteren komt de ademhaling tot rust en nemen spierspanningen af. Naast momenten van ontspanning creëer je door het mediteren ook momenten van rust en herstel in je leven, iets dat van essentieel belang is om langdurige stress los te laten. Je neemt de tijd om ‘bij te tanken.’ Je geeft spanning minder de kans zich op te bouwen. Mediteren heeft dus niet alleen een herstellende functie maar ook zeker een voorkomende functie. Vind je het nog wat lastig om te beginnen met mediteren? Bekijk dan deze post.
Wees assertief
Een andere manier om te voorkomen dat je veel stress in je leven toelaat, is om assertief op situaties te reageren. Geeft jouw baas je een hele stapel werk en weet je bijna zeker dat je het niet aan kan zonder over te werken? Of heb je even geen zin om met die ene vriend of vriendin af te spreken, omdat je even een rustmomentje nodig hebt?
Geef op tijd aan waar jij behoefte aan hebt. Je zult snel genoeg merken dat anderen dit alleen maar waarderen en er rekening mee proberen te houden.
Herkaderen
Binnen NLP gebruiken we veel technieken die je kunt inzetten om stress te verminderen: ankeren, gebruikmaken van submodaliteiten en nog veel meer. Eén van die vele technieken is het herkaderen van jouw problemen door het in een ander daglicht te gaan zien. Het zal misschien niets veranderen aan die stressvolle situatie opzich, maar het kan er zeker voor zorgen dat je er minder lang mee in je hoofd blijft zitten, aangezien je anders tegen de situatie aankijkt.
Om het voorbeeld van werk er nog maar eens bij te nemen: de te grote stapel werk die je van jouw leidinggevende hebt gekregen blijft hetzelfde, maar door er anders naar te kijken kan jouw hele persepectief op de situatie veranderen. In plaats van te denken “wat een rotklusje” zou je kunnen denken “wat mooi dat mijn baas mij zo vertrouwt dat ik al dat werk goed kan doen”, het is in jouw hoofd gelijk een minder “erge” gebeurtenis.
Tijdens de NLP Practitioner leer je dit en veel meer andere technieken waarmee jij makkelijk met stress kunt omgaan. Wil je meer weten over wat de NLP Practitioner voor jou kan betekenen? Bekijk dan snel onze aankomende gratis kennismakingsmogelijkheden onderstaande link: