DOEL VAN EEN OPSTELLING
Het doel van een opstelling is het zichtbaar maken van een verstrikking in een familiesysteem.
De cliënt zet intuïtief de verschillende representanten op hun plek. De begeleider of de representanten zelf zoeken die plek die goed voor hun is en spreken de zinnen uit zoals de begeleider ze laat zeggen. Zo ontstaat een nieuw beeld met de leden van het systeem die op de voor hen passende plek staan. Dit heeft zijn uitwerking op het systeem; het werkt door in de ziel van het familiesysteem.
Voor de cliënt is het belangrijk dit nieuwe beeld, deze nieuwe ordening, goed in zich op te nemen. Hij ziet deze situatie ook voor het eerst, het is een soort nieuwe werkelijkheid. Die moet misschien nog doordringen (waarnemen – inzicht – denken), maar zal zeker in zijn leven doorwerken. Van iets dat je eenmaal hebt gezien kun je immers nooit meer zeggen dat je het niet gezien hebt.
Het is hierbij niet van belang of de cliënt wel of niet zelf in de opstelling staat. Is dat mogelijk wel zo, en heeft hij moeite het beeld in zich op te nemen, dan kan hij alsnog worden vervangen door een representant en alle tijd en rust nemen naar het totale systeem te kijken. Jezelf binnen een geheel kunnen zien, dit beeld innerlijk toe te laten, heeft te maken met zingeving.