Wij geven onze trainingen volgens de RIVM-richtlijnen. Je kunt er ook voor kiezen om virtueel aanwezig te zijn. Klik hier voor meer informatie

3 april 2018
Marieke

Empatisch vermogen ontwikkelen: hoe kun je empatisch zijn?

2 mins

Op deze pagina leer je hoe je empatisch vermogen kunt ontwikkelen. Je vindt hier tips en voorbeeldzinnen die je kunt gaan gebruiken. Dus hoe kun je empatisch zijn? Lees verder!

Gebruik deze zinnen om empatisch te zijn

Er zijn al genoeg artikelen die een heel verhaal houden over het achterliggende verhaal achter empatisch vermogen, dus laten wij hier direct ter zake komen. Wat moet je zeggen om empatisch te zijn? Zeg bijvoorbeeld het volgende:

 • Als ik in jouw positie zou zijn, zou ik me hetzelfde voelen.
 • Dat zou mij ook frustreren.
 • Ik zou dezelfde vragen hebben als ik in jouw positie zat.
 • Je hebt volledig gelijk.
 • Ik zou tot dezelfde conclusie komen.

Tips om empatisch vermogen te ontwikkelen

 1. Maak tijd voor de ander. Ben je bijvoorbeeld een manager, besteed dan elke week 5 minuten extra tijd aan iedere medewerker. Die tijd gebruik je om met ze te praten. Niet per se met een agenda en het kan over allerlei algemene onderwerpen gaan in plaats van per se over het werk.
 2. Luister. Soms willen mensen gewoon iets kwijt. Dit betekent dat je enkel luistert en interesse toont, knikt en oogcontact houdt zonder dat je…
 3. … Zonder dat je de ander onderbreekt om adviezen te geven. Dat komt later wel, als de ander er eventueel om vraagt.
 4. Bagatelliseer niet: ‘Zo erg is het niet.’ ‘Het komt vast wel goed.’
 5. Empathie betekent meevoelen. Je zal dus moeten voelen.
 6. Oordeel niet. Je hoort dingen gewoon aan zonder er wat van te vinden. Je hoeft het niet met de ander eens te zijn, maar dat hoef je niet te tonen. Anders ga je aan de intentie van empathie tonen voorbij: in het wereldmodel van de ander stappen.