Wij geven onze trainingen volgens de RIVM-richtlijnen. Je kunt er ook voor kiezen om virtueel aanwezig te zijn. Klik hier voor meer informatie

5 oktober 2017
Marieke

Miltonmodel – Patronen in Metaforen

1 min

PATRONEN IN METAFOREN 

1. Overtreding van selectiebeperking
Sommige processen of relaties zijn beperkt, omdat ze alleen maar voorkomen in bepaalde klassen, mensen of dingen. Voorbeeld: de tomaat kan zich goed voelen. Als de communicator praat over een tomaat die zich goed voelt, dan is de luisteraar hoogstwaarschijnlijk geneigd om de opmerking op zichzelf te doen slaan om op deze manier betekenis eraan te geven. “De tomaat kan zich niet goed voelen, dus ik zal het wel zijn.” Dit is geen bewust proces, maar een automatische manier van begrijpen van wat er gezegd wordt.

2. Citaten
Plaats de opdracht / het bevel in de context van een gezegde dat direct of indirect van een andere tijd, plaats, persoon of situatie komt. Voorbeeld: “Gisteren ontmoette ik iemand die tegen mij zei: “ je bent echt verkeerd bezig”. Citaten kunnen worden gebruikt om een boodschap over te brengen zonder verantwoordelijkheid te nemen voor die boodschap. De luisteraar zal onbewust reageren op de boodschap zonder zich hiervan bewust te zijn.