UNLP

Onze opleidingen gaan gewoon door! Uiteraard hanteren wij hierbij de RIVM-richtlijnen. Lees hier onze laatste updates.

9 september 2021
Tim de Ridder

Observeren vs Interpreteren

4 mins

Wat is observeren en wat is interpreteren?

Observeren is de zintuigelijke waarneming van dingen om jou heen. Alles wat jij ziet, hoort, voelt en ruikt kun je zien als observaties. Je kunt bijvoorbeeld iemand zijn ogen tranerig zijn worden, iemand rood zien worden of iemand zijn mond zien bewegen. Je neemt dit waar en neemt dit in je op.

Observeren en interpreteren zijn twee begrippen die vaak met elkaar te maken hebben.

Interpreteren is het datgene dat je vaak automatisch na observeren doet. Je geeft betekenis aan wat jij ziet en is subjectief. Op het moment dat jij iemand zijn ogen tranerig ziet worden, interpreteer jij dit door in te schatten dat iemand emotioneel is. Op het moment dat je iemand rood ziet worden, zal diegene waarschijnlijk boos zijn of zich schamen.

Hoe kun je beter leren te observeren?

Observeren kun je leren door bewuster te worden van wat er daadwerkelijk gebeurd door zintuigelijke waarnemingen los te zien van jouw interpretatie daar van. Manieren van observeren zijn zoals hierboven besproken zien, horen, ruiken en voelen. Op het moment dat je beter wordt in het inzetten van jouw zintuigen, ga je dingen opmerken die je in eerste instantie nog niet zag.

Op het moment dat jij een bepaalde opmerking maakt en kunt opmerken en observeren dat de mondhoeken van een persoon heel even naar beneden gaan, heb je een enorme voorsprong op mensen die dit niet zien. Vervolgens kun je dit interpreteren door te bepalen dat jouw opmerking misschien niet helemaal gepast was en hier vervolgens op inspelen. Door beter te leren observeren wordt je beter in het lezen van kleine verschillen in bijvoorbeeld gelaatsuitdrukking.

Observatie oefeningen

Je kunt observeren leren door het doen van observatieoefeningen. Het is namelijk een stuk eenvoudiger om met anderen te communiceren als jij dingen beter kunt observeren.

Een voorbeeld van een oefening die je in de NLP Practitioner doet, is een oefening op het gebied van visuele observatie. Twee personen gaan recht tegenover elkaar staan. Persoon 1, kijkt goed naar de ander. Vervolgens doet persoon 1 zijn ogen dicht en draait zich even om. Persoon twee verandert iets aan zijn of haar uiterlijk. Vervolgens is het aan persoon 1 de beurt om zich om te draaien en te kijken naar wat persoon twee aan zijn of haar uiterlijk heeft veranderd. Op deze manier train jij jezelf goed om op de visuele details te letten. Je zult merken dat hoe vaker jij de oefening doet, hoe makkelijker jij dingen gaat opmerkenn.

Een andere oefening die jij in de NLP Practitioner krijgt, gaat meer over het auditief observeren. Maak een groepje van minimaal drie mensen, waarin een persoon zich omkeert. Vervolgens klappen de overige personen en 1 voor 1 en zeggen zij hun naam bij het klappen. Vervolgens stoppen deze personen met het zeggen van hun naam, maar blijven ze (onregelmatig) klappen. Kun jij de persoon die klapt herkennen aan het klappende geluid?

Effect observatie training: in het nu leven

Door het trainen van jouw observatievermogen, kun jij beter leren observeren en dit vervolgens interpreteren. Op het moment dat jij waarneemt wat er in het nu gebeurt, kun jij beter kalibreren. Dit kan zorgen voor meer rapport, betere communicatie en meer verbinding. Omdat jij beter in de gaten hebt wat er in het nu gebeurt, kun jij hier vervolgens op inspelen. Als trainer of coach kun jij hierdoor beter jouw cliënten helpen, aangezien je beter kunt zien wat er écht raakt en binnenkomt. Maar, ook als je geen trainer of coach bent, kun je dit goed inzetten in het dagelijkse leven. Hoeveel makkelijker zou het voor je zijn als je de kleine dingen opmerkt, die anderen niet zien?

Wat is het doel van observeren?

Het klinkt tegenstrijdig, maar beter leren observeren is geen doel op zich. Observatie en de interpretatie hiervan zorgt voor betere communicatie, wat uiteraard wel een doel kan zijn. Op het moment dat jij bovengemiddeld goed kan observeren en meer in het nu leeft, heb jij beter in de gaten wat er daadwerkelijk speelt bij iemand of in een omgeving. Op het moment jij iets observeert maar niet precies weet hoe je het niet interpreteren, kun jij simpelweg aan iemand vragen wat er gebeurt in plaats van dit zelf in te vullen.

Zelf beter leren observeren?

Wil jij zelf beter worden in het interpreteren en observeren? Tijdens een NLP opleiding ga jij uitgebreid aan de slag met verschillende observatieoefeningen en leer je verschillende manieren hoe jij dit kunt interpreteren. Nieuwsgierig? Neem eens een kijkje op deze pagina voor een gratis NLP informatieavond.

INSCHRIJVEN VOOR DE INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE INFORMATIEAVOND

Inschrijven voor informatieavond

Met dit formulier schrijf je je in voor een informatieavond van UNLP.

INSCHRIJVEN VOOR DE INFORMATIEAVOND

Inschrijven voor informatieavond

Met dit formulier schrijf je je in voor een informatieavond van UNLP.