Nieuwsgierig naar onze opleidingen? Maar nog niet klaar om in te schrijven? Klik hier voor een adviesgesprek.

8 mei 2023
Marcel Meijlink

Persoonlijke ontwikkeling: wat is het?

10 mins
persoonlijke ontwikkeling

Hoe heerlijk zou het zijn als jij al jouw dromen en ambities kunt waarmaken? Als jij de vrijheid hebt om te doen wat je wil, met wie je wil en wanneer je het wil? Als je een fantastische relatie kunt hebben, kunt bijdragen aan de wereld en jezelf volop kunt ontwikkelen? Je potentieel is grenzeloos en investeren in persoonlijke ontwikkeling is een manier om je vele talenten te benutten. Het vaststellen van doelen voor wat je wilt bereiken – waar je naartoe wilt op korte of lange termijn – kan je persoonlijke ontwikkeling verbeteren. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden van persoonlijke ontwikkeling, hoe jij direct aan de slag kunt en hebben we aan het eind nog tips die het een stuk makkelijker voor je maken om jouw leukste leven te leven.

Persoonlijke ontwikkeling voorbeelden

Persoonlijke ontwikkeling is iets waar je jouw hele leven mee bezig bent. Het is van belang om je te blijven verbeteren en groeien op persoonlijk en professioneel vlak. Door te werken aan jezelf, kun je jezelf beter leren kennen, meer zelfvertrouwen krijgen en beter in staat zijn om je doelen te bereiken. Vaak kom je hier echter op latere leeftijd pas achter, persoonlijke ontwikkeling is (nog) geen standaard vak op school. Hieronder vind je enkele voorbeelden van persoonlijke ontwikkeling die je kunt toepassen in je dagelijks leven die je op weg helpen naar een betere versie van jezelf:

Omgaan met het stemmetje in je hoofd

Ieder van ons heeft wel eens te maken met een kritisch en negatief stemmetje in ons hoofd. Dit kan je zelfvertrouwen ondermijnen en je ervan weerhouden om nieuwe uitdagingen aan te gaan… Als jij jouw leukste leven wilt leven, is het belangrijk om te leren hoe je hiermee om kunt gaan. Het begint met het herkennen van deze gedachten en hier mee aan de slag te gaan. Door het oefenen van een nieuwe manier van denken, zul je merken dat je meer zelfvertrouwen krijgt en dat je jezelf meer openstelt voor nieuwe kansen. Je maakt hier in jouw eerste stappen in een NLP Opleiding!

Gezonder leven

Ook gezonder leven is een belangrijk onderdeel van persoonlijke ontwikkeling. Dit kan betekenen dat je meer gaat sporten, gezonder gaat eten, beter gaat slapen of stopt met roken. Door deze kleine veranderingen in je dagelijks leven aan te brengen, zal je jezelf beter voelen en meer energie hebben om nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Meer kennis opdoen

Het opdoen van meer kennis is een uitstekende manier om je persoonlijk te ontwikkelen. Dit kan bijvoorbeeld door het lezen van boeken, het volgen van cursussen of het bijwonen van seminars. Het is belangrijk om je te richten op onderwerpen die je interesseren en die aansluiten bij je persoonlijke en professionele doelen. Wil je starten met leidinggeven of ben je al een manager en wil je misschien op een andere manier leiding geven? Of heb je persoonlijke doelen zoals het makkelijker aangaan van verbinding, meer zelfvertrouwen voelen of beter weten wat je wil.

Hoe kan ik mezelf persoonlijk ontwikkelen?

Persoonlijke ontwikkeling is een belangrijk onderdeel van ons leven. Het gaat erom dat je jezelf blijft ontwikkelen en verbeteren om een gelukkiger, succesvoller en gezonder leven te leiden. Stapje voor stapje. Dit kun je natuurlijk doen door te leren, maar in dit artikel willen we je graag meegeven dat je ook veel gaat doen.

Zorg er voor dat je geen persoonijke ontwikkelings junkie wordt(iemand die super veel informatie opneemt, maar er vervolgens weinig mee doet). Soms kan dat lastig zijn, want het gevoel dat je goed bezig bent is voor jouw brein net zo fijn als echt goed bezig zijn. Persoonlijke ontwikkeling is een doorlopend proces dat begint bij zelfreflectie en eindigt bij actie.

Neem daarom na het lezen van dit artikel een momentje de tijd om de eerste stap te zetten! Hieronder staan enkele stappen die je vandaag nog kunt nemen om aan de slag te gaan met persoonlijke ontwikkeling:

Stel doelen

Het stellen van doelen is een belangrijk onderdeel van persoonlijke ontwikkeling. Door doelen te stellen, kun je jezelf motiveren en richting geven. Het is belangrijk om realistische en haalbare doelen te stellen. Schrijf je doelen op en maak een plan om ze te bereiken. Wil je meer ontdekken over doelen stellen? In dit artikel word je stap voor stap meegenomen over hoe jij jouw doelen kunt bereiken.

Reflecteer

Zelfbewustzijn is de sleutel tot een fantastisch leven! . Het gaat erom dat je je eigen sterke en zwakke punten begrijpt. Dit kan je helpen om jezelf te verbeteren en te groeien. Maak regelmatig tijd vrij om na te denken over jezelf en je gedrag. Vraag ook feedback aan anderen om meer inzicht te krijgen in jezelf.

Leer nieuwe vaardigheden

Het leren van nieuwe vaardigheden is een geweldige manier om jezelf te ontwikkelen. Het kan je helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen, je creativiteit te vergroten en je perspectief te verbreden. Denk na over welke vaardigheden je wilt leren en zoek naar manieren om deze te ontwikkelen, zoals online cursussen of workshops.

Blijf georganiseerd

Een georganiseerde en gestructureerde aanpak kan je helpen om je persoonlijke ontwikkeling op koers te houden. Maak een planning en houd je eraan. Gebruik tools zoals agenda’s, to-do-lijsten en apps om jezelf georganiseerd te houden. Dit zal je helpen om meer tijd en energie te hebben voor je persoonlijke ontwikkeling.

Zoek inspiratie

Er zijn talloze inspirerende mensen en boeken die je kunnen helpen bij je persoonlijke ontwikkeling. Zoek naar rolmodellen en lees boeken over onderwerpen die je interesseren. Luister naar podcasts en volg inspirerende sprekers op sociale media. Laat je inspireren en gebruik deze inspiratie om jezelf verder te ontwikkelen.

Neem actie

Persoonlijke ontwikkeling vereist actie. Het is belangrijk om te onthouden dat het niet genoeg is om alleen maar na te denken over wat je wilt veranderen. Je moet actie ondernemen om daadwerkelijk vooruitgang te boeken. Maak gebruik van wat je hebt geleerd en begin stappen te zetten om je doelen te bereiken.

Persoonlijke ontwikkeling is een doorlopend proces dat begint bij zelfreflectie en eindigt bij actie. Door doelen te stellen, zelfbewustzijn te ontwikkelen, nieuwe vaardigheden te leren, georganiseerd te blijven, inspiratie te zoeken en actie te ondernemen.

Persoonlijke ontwikkeling test: swot analyse

Een SWOT-analyse is een veelgebruikte tool in de zakelijke wereld om de sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen van een organisatie of project te identificeren. Maar deze methode kan ook heel goed worden toegepast op persoonlijke ontwikkeling! Het kan je helpen om inzicht te krijgen in je eigen sterke en zwakke punten, evenals de kansen en bedreigingen die je kunt tegenkomen bij het nastreven van je doelen.

Om een SWOT-analyse voor persoonlijke ontwikkeling uit te voeren, begin je door vier kolommen te maken: sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen. Vervolgens vul je elke kolom in met relevante informatie.

Sterktes: Dit zijn jouw persoonlijke kwaliteiten en vaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan je vermogen om goed te communiceren, je creativiteit of je analytische vaardigheden.

Zwaktes: Dit zijn de gebieden waarin je minder sterk bent en waar je mogelijk aan wilt werken om te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan je vermogen om prioriteiten te stellen, je gebrek aan zelfvertrouwen of je neiging om uitstelgedrag te vertonen.

Kansen: Dit zijn externe factoren die je persoonlijke ontwikkeling kunnen bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan netwerk- en carrièremogelijkheden, trainingen of een gunstige economische situatie.

Bedreigingen: Dit zijn externe factoren die een negatieve invloed kunnen hebben op je persoonlijke ontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan veranderingen op de arbeidsmarkt, beperkte financiële middelen of persoonlijke tegenslagen.

Wanneer je je SWOT-analyse hebt afgerond, kun je deze informatie gebruiken om een plan te maken voor je persoonlijke ontwikkeling. Gebruik je sterke punten om nieuwe kansen te benutten en werk aan je zwaktes om jezelf te verbeteren. Zoek manieren om bedreigingen te minimaliseren en om te zetten in kansen.

In NLP wordt de SWOT-analyse vaak gecombineerd met het levenswiel. Het levenswiel is een model dat verschillende gebieden van het leven vertegenwoordigt, zoals carrière, relaties, gezondheid en persoonlijke groei. Door het levenswiel te gebruiken, kun je bepalen welke gebieden van je leven het meest aandacht nodig hebben en hoe je je persoonlijke ontwikkeling op een gebalanceerde manier kunt aanpakken.

Om het levenswiel toe te passen op je SWOT-analyse, kun je elke kolom van de SWOT-analyse koppelen aan een gebied op het levenswiel. Bijvoorbeeld:

Door deze koppelingen te maken, krijg je een holistisch beeld van je persoonlijke ontwikkeling en kun je gerichter werken aan het verbeteren van je zwakke punten en het benutten van kansen in de gebieden die voor jou het belangrijkst zijn.

Een voorbeeld van hoe je de SWOT-analyse en het levenswiel kunt combineren is bijvoorbeeld door te kijken naar je sterke punten in relatie tot je carrière en persoonlijke groei. Misschien heb je bijvoorbeeld sterk ontwikkelde communicatievaardigheden en ben je ook heel creatief. Door deze sterke punten te gebruiken, kun je nieuwe kansen in je carrière benutten door bijvoorbeeld een nieuwe rol aan te nemen of een eigen bedrijf te starten.

Als je naar je zwakke punten kijkt, zoals bijvoorbeeld je gebrek aan zelfvertrouwen en je gezondheid, kun je manieren vinden om deze punten te verbeteren. Je kunt bijvoorbeeld een coach of mentor inschakelen om je te helpen met het ontwikkelen van zelfvertrouwen en het stellen van doelen. Ook kun je investeren in je gezondheid door bijvoorbeeld meer te bewegen en gezonder te eten.

Persoonlijke ontwikkeling boeken

Een populaire manier om jezelf persoonlijk te ontwikkelen is het lezen van boeken. Het lezen van (non-fictie) boeken

Je ongekende vermogens is een boek van Tony robbins. In ‘Je ongekende vermogens’ vertelt hij op heldere wijze wat Neurolinguïstisch Programmeren (NLP) is en wat het voor je kan doen. Hij laat zien dat je leven excellent kan worden als je zelfbewust en positief leert denken, en ongekende vermogens in jezelf ontdekt.

Atomic Habits is een boek van James Clear dat gaat over het creëren van goede gewoontes en breken met slechte gewoontes. Het is een fantastisch boek als je wilt beginnen met persoonlijke ontwikkeling. Verbetering in je leven gaat voor een groot gedeelte over de kleine dagelijkse dingen die je doet, die uiteindelijk naar jouw leukste leven leiden.

Waarom doe je wat je doet? ‘De kracht van familieopstellingen’ van UNLP oprichter Vincent van der Burg is een praktisch handboek dat de methode van de familieopstelling helder uitlegt zodat je er zelf mee aan de slag kunt. Het boek bestel je hier.

Think and Grow Rich is een klassieker in de persoonlijke ontwikkelingswereld. Het boek komt uit 1937, maar is vandaag de dag nog steeds super relevant! Think and Grow Rich gaat over de mindset die je kunt aannemen om jouw mooiste en rijkste leven te leven. Het is een mooie combinatie van praktische tips en vragen waar je over na kunt denken.

Binnenkort brengt UNLP-oprichter Vincent van der Burg zijn nieuwe boek ‘Coach jezelf met NLP’ uit. In ‘Coach jezelf met NLP’ laat dr. Vincent van der Burg zien hoe je met Neuro Linguïstisch programmeren je gedachten kunt beïnvloeden en het maximale uit jezelf kunt halen voor een groter levensgeluk. Je kunt het boek via deze pagina pre-orderen.

Wil je verder met persoonlijke ontwikkeling? Je kunt de diepte in duiken met een training of opleiding. UNLP biedt trainingen aan waarmee jij jouw leukste leven kunt leven. Voor welke opleiding kies jij?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Inschrijven nieuwsbrief

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEochteND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEochteND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEochteND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

Post-hbo INFORMATIEAVOND

Familieopstellingen INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEOCHTEND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEOCHTEND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE provocatief coachen INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE provocatief coachen INFORMATIEAVOND