29 april 2020
Vincent

Wat is Mindfulness niet

21 mins

Wat is mindfulness….NIET?

Er zijn veel misverstanden over mindfulness. Wat het is en niet is.

Mindfulness zou gaan over urenlang mediteren, over veel wierook en spiritualiteit. 

Over iets waar je jarenlang over doet om het goed onder de knie te krijgen. 

Of dat het maar geschikt is voor een bepaald type mens.

Wat is nu het echte verhaal? Waar gaat het om bij mindfulness?

Laten we beginnen met de vraag: wat is mindfulness niet? Mindfulness gaat niet over urenlang mediteren in een hutje ergens op de hei. Of over spiritueel verlicht zijn en je verheven voelen boven de rest van het volk. 4 veelgehoorde misverstanden over mindfulness op een rij:

  • Misverstand 1: Mindfulness kost veel tijd

Een veelgehoorde reden voor veel mensen om niet te starten met mindfulness is dat ze denken dat je iedere dag tenminste 20 of 30 minuten vrij moet kunnen maken om te mediteren. Of dat je regelmatig retraites moet volgen om erbij te horen. In werkelijkheid heb je slechts 2 minuten nodig (ja, echt!) om de voordelen van mindfulness te ervaren. Zonder al te veel meditatie overigens. Die twee minuten heb je trouwens zo terugverdiend. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat een dagelijkse 2-minuten beoefening van mindfulness je significant productiever maakt. Je verhoogt namelijk je concentratievermogen, je kunt met meer focus richten op hetgeen je wilt bereiken en je ervaart meer rust en zelfvertrouwen. Hoe je dit precies doet, ga ik je later in dit blog vertellen.

Wil je aan de slag met mindfulness? Lees hier meer over onze Online mindfulness training

  • Misverstand 2: Je moet ten minste een yogi, boeddhist, vegetariër of hippie zijn

Wie heeft het niet eens gezien: een boeddhist mediterend onder een boom, yogi’s die in bizarre lotus houdingen zitten en “geiten-wollen-sokken types” die alle meubels uit huis hebben verbannen en tijd zittend op de grond doorbrengen. Je denkt bij jezelf: zo ben ik helemaal niet. Gelukkig maar, want dat hoeft ook niet om de voordelen van mindfulness te ervaren. Het enige wat je namelijk voor mindfulness nodig hebt is jezelf. Het is geschikt voor jong en oud. Spiritueel of heel praktisch ingesteld. Hoogopgeleid of helemaal niet. Als je hoofd vol zit met gedachten, regelmatig zorgen maakt en stress ervaart dan gaat mindfulness je bijzonder veel opleveren. Eén van de voordelen van mindfulness is dat je het altijd en overal kunt beoefenen. Wachtend op een lift, fietsend door de stad of zittend in je stoel. Het vereist geen speciale houdingen, yoga matjes of wierrook

  • Misverstand 3: Mindfulness werpt pas vruchten af na jarenlange beoefening

Onjuist. Dit wordt nogal eens gezegd door mensen die lijden aan –wat ik noem- “spiritueel materialisme”. Ze lopen te koop met hun jarenlange spirituele ervaring en verheven lopen ze door het leven. Ze presenteren mindfulness als iets heel zwaars, intensief en moeizaam. In werkelijkheid kun je direct profijt ervaren van mindfulness. Gegarandeerd. Natuurlijk vereist het wat oefening om het goed onder de knie te krijgen. Maar met twee minuten per dag voor de komende 30 dagen levert het je nagenoeg dezelfde resultaten op als iemand die 10 jaar meditatie ervaring heeft.

  • Misverstand 4: Mindfulness is een religieus iets

Het is zeker zo dat boeddhisten, met hun religieuze rituelen en gebeden, volop mindfulness beoefenen. Maar boeddhisten zijn niet de enige mensen die de kracht van mindfulness hebben ontdekt. Mindfulness wordt in overgrote meerderheid beoefend door niet-boeddhisten, inclusief “rationele” wetenschappers, artsen, psychiaters, maar ook moeders, verkopers, docenten en managers. Mindfulness is volledig vrij van religie, spiritualiteit of welke stroming dan ook. Je kunt je eigen invulling eraan geven zodat het bij jou past.

Je kan de golven niet stoppen. Wel kun je leren om te surfen.

Jon Kabat – Zinn

Onze gedachten zijn onze grootste vijand

Mindfulness is erop gericht om volledig in het heden te kunnen zijn. Zonder oordeel, zonder verwachtingen. Om dit te kunnen doen moeten we uit ons hoofd komen. Uit het hoofd waar allerlei mentale constructies huisvesten die we verleden of toekomst noemen. Wanneer we uit ons hoofd zijn kunnen we alleen nog maar in het hier en nu zijn. Er is geen andere mogelijkheid.

Nu lijkt mindfulness eenvoudig: gewoon leven in het hier en nu, met openheid en zonder oordeel. Toch besteden we 80% van onze tijd aan het leven in de toekomst of in het verleden.  Ga maar na. Wat doe je als je in gedachten bent? Grote kans dat je bijvoorbeeld over een situatie of gebeurtenis van vandaag, gisteren, vorige week of zelfs maanden of jaren geleden aan het nadenken bent. Of, wanneer je met je hoofd in de toekomst zit, je bent aan het bedenken wat je gaat eten, wie je gaat zien vandaag of wat je gaat doen. Of morgen, volgende week of over een aantal maanden.  We zijn voortdurend allerlei films aan het afspelen van gebeurtenis die al hebben plaatsgevonden of die nog moeten plaatsvinden. Ruzies, meningsverschillen, plannen, mensen, activiteiten, het zijn allemaal zaken die in het verleden of de toekomst liggen. Stress, je zorgen maken, boos worden of verdrietig zijn, het zijn de gevolgen van ons brein dat niet in het hier-en-nu is.  Je kunt het vergelijken met een pendel of slinger. Voortdurend aan het zwaaien van de ene kant, het verleden, naar de andere kant, de toekomst. Maar zelden komt het precies in het midden, het hier en nu. Onze geest haalt ons voortdurend uit het heden en naar verleden of toekomst. En dan begint de stress, de zorgen, de angst, de boosheid en het verdriet. Dan beginnen de gedachten over wat er kan gebeuren, wat er zou moeten gebeuren of wat er is gebeurd.

Met mindfulness zijn we in staat om terug te komen naar het hier en nu, een plek waar er volledige rust en balans is. Waar alles goed is, zonder behoefte aan meer of minder, of anders.

Mindfulness uitleg:

Wat is het dan wel?

Eenvoudig gezegd zijn er 3 centrale elementen van mindfulness:

ELEMENT 1: BEWUST

ELEMENT 2: HIER EN NU

ELEMENT 3: ZONDER OORDEEL

ELEMENT 1: BEWUST WORDEN VAN ONZE AUTOMATISCHE PILOOT

Een belangrijk onderdeel van mindfulness is bewust en “doelgericht” richten van de aandacht. Bewust worden van onze automatische piloot. Boeddhisten noemen het ook wel “wakker” worden, ontwaken uit de droom waarin we leven. Ga maar na hoe vaak je de automatische piloot hebt aanstaan. Hoe vaak je momenten, minuten, uren, dagen, jaren voorbij laat gaan zonder dat je je er bewust van was. We zeggen dan dat de dag of week voorbij is gevlogen. We hebben allerlei activiteiten ondernomen, zonder dat we er “echt” waren.  Mindfulness gaat over bewust worden van onbewuste processen. Ontdekken wat jij doet wanneer je bijvoorbeeld negatief tegen jezelf praat. Of wanneer je je zenuwachtig maakt als je een sollicitatiegesprek hebt of wanneer je je in groepen begeeft. Mindfulness geeft je de mogelijkheid om naar jezelf te kijken en erachter te komen hoe je denkt, wat je mentaal doet om je op een bepaalde manier te voelen en hoe je je gedraagt in situaties waarin je je anders zou willen opstellen. Om zodoende bewust te worden van je automatische piloot en zodoende meer ruimte te creëren. Meer ruimte betekent meer keuzevrijheid in je denken, doen en voelen.

‘Het wonder zit in het hier-en-nu’

Osho

ELEMENT 2: AANWEZIG ZIJN IN HET HIER-EN-NU

Aanwezig zijn in het hier-en-nu wil zeggen dat je in het heden bent, niet in het verleden, niet in de toekomst. Het verleden is geweest en hoeft geen enkele invloed te hebben op hoe je je nu voelt, wat je nu denkt en wat je nu doet. Ieder moment aanwezig kunnen zijn. Volledig kunnen opgaan in de ervaring zoals die nu bestaat. Het gevoel kennen we allemaal, ook al besteden we 99% van onze tijd in het verleden of de toekomst. Het is het gevoel als we volledig opgaan in waar we op dat moment mee bezig zijn. Het zijn de zogeheten “flow” momenten, waarin we gevoel van tijd volledig verliezen. Eén van de wijze lessen van Boeddha was dat het geheim van een gezond lichaam en geest is om niet te rouwen om het verleden en geen zorgen te maken over de toekomst, maar om volledig in het hier en nu te zijn. Eerlijk, open en wijs. Alles wat gebeurt, gebeurt in het hier en nu. Alles wat er mogelijkerwijs kan gaan gebeuren, kan alleen maar in het hier en nu gebeuren. Er is niets anders dan het hier en nu. Alleen in onze eigen verbeelding. Wanneer we gaan fantaseren over mogelijke problemen. Of wanneer we ervaringen opnieuw is ons hoofd -het heden- laten afspelen. De enige realiteit die bestaat is het hier en nu. Niets anders. Verleden en toekomst zijn slechts mentale constructen in ons hoofd. Mentale verzinsels als je het makkelijker wilt zeggen. Verleden is wanneer we in ons hoofd mentale beelden zien van gebeurtenissen die al dan niet hebben plaatsgevonden. De toekomst is wanneer we mentale beelden zien van gebeurtenissen die nog niet hebben plaatsgevonden. Verleden en toekomst zijn mentale constructies. Activiteiten die we in ons hoofd laten bestaan, maar in werkelijkheid niet bestaan. Het enige wat realiteit is…is wat er nu gebeurt.

‘Drink je thee langzaam en eerbiedig, langzaam, gelijkmatig, zonder je te haasten naar de toekomst. Leef in het huidige moment. Alleen dit moment is leven.’

Thich Nhat Hanh

ELEMENT  3: ZONDER OORDEEL

Feitelijk betekent oordelen dat we een vergelijking maken tussen “wat is” en “wat het zou moeten zijn”. Je bent ontevreden met de werkelijkheid zoals deze zich nu aandient en hebt de wens dat de werkelijkheid is zoals jij die graag ziet. Dit uit zich op allerlei manieren. Iemand zegt iets en die zou eigenlijk iets anders moeten zeggen. Je hebt een bepaalde emotie en je wilt eigenlijk een andere emotie. Iemand doet iets en je wilt dat hij of zij eigenlijk iets anders doet. Ontevredenheid met de huidige realiteit is aan de orde van de dag. Voortdurend kun je gesprekken horen waarin er ontevredenheid met de realiteit wordt geuit. Met allerlei negatieve emoties als gevolg. Ontevredenheid leidt uiteindelijk tot emoties als boosheid, verdriet, angst, jaloezie en irritatie. Om maar wat emoties te noemen. Ontevredenheid en het palet aan emoties die daaruit voortkomen is dus een “strategie”, een mentaal programma dat je aan kunt zetten en zo zijn “ding” kan laten doen. De ingrediënten zijn eenvoudig: neem de realiteit en combineer dit met de wens hoe het zou moeten zijn. Fantaseer flink over het gewenste alternatief, maak het beeld aantrekkelijk en groot. Zie vervolgens de realiteit en zoom in op de aspecten die niet gelijk zijn aan de gewenste situatie. Doe dit een aantal keren en je bent gegarandeerd ontevreden. Doe dit vaak genoeg en er ontstaan allerlei emoties die bovenop de ontevredenheid wordt gestapeld.

Wat levert mindfulness mij op?

Je weet nu wat mindfulness is. Mindfulness is al eeuwen oud, afkomstig uit het Boeddhisme en staat voor vriendelijk, liefdevol en opmerkzaam kunnen gewaarworden, met openheid, nieuwsgierigheid en zonder oordeel. Met andere woorden, volop kunnen genieten van alles wat er is. Dat klinkt natuurlijk nog best vaag. Wat zijn nu de concrete vruchten die mindfulness claimt te hebben? Waarom is mindfulness iets wat inmiddels miljoenen mensen over de gehele wereld dagelijks beoefenen?

Het aantal onderzoeken naar de effecten van mindfulness is de laatste decennia enorm gegroeid, van een paar onderzoeken 20 jaar geleden (Randomized Clinical Trials, de gouden standaard in wetenschappelijk onderzoek) naar enkele duizenden anno 2015. Er wordt volop wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de voordelen en resultaten van mindfulness op psychologisch en lichamelijk functioneren, waaruit onder andere het volgende blijkt:

  • verbeterde reactievermogen en concentratie
  • toenemend empathisch vermogen
  • afnemende kans op burn-out
  • versterken van het immuunsysteem
  • significante afname van angst- en depressie
  • gunstige effecten voor mensen met verslaving (alcohol, drugs, eetstoornissen)
  • afname chronische pijn (waaronder rugklachten, fibromyalgie)
  • verbetering van algehele levenskwaliteit bij kankerpatiënten
  • betere emotieregulatie

Mindfulness loont dus. Het beïnvloedt je psychologische functioneren, maar ook je fysieke gezondheid en algehele levensvreugde.

Eén simpele manier om mindfulness te ervaren…nu

Ik ga je met één eenvoudige en krachtige techniek leren hoe je mindfulness direct in het dagelijkse leven kan ervaren. Iedere keer als je stress ervaart wil ik je vragen om je aandacht te brengen naar je ademhaling. Voel daadwerkelijk je ademhaling in je lichaam. De beweging die je buik maakt als gevolg van de lucht die naar binnen komt en weer naar buiten gaat. Merk op hoe de stress verandert en vermindert. Vervolgens laat je het weer los en ga je verder met je dagelijkse werkzaamheden. Als je later die dag weer stress ervaart, doe je weer hetzelfde. Je gaat met je aandacht naar ademhaling. Een paar minuten. Om vervolgens weer te ervaren hoe de stress wegzakt. Wat je doet in deze techniek is dat je de aandacht verschuift van het verleden of toekomst (waar je met je gedachten zit) naar het hier-en-nu. Door dit te doen ontstaat er een zogeheten “patroononderbreking”. Doe je dit vaak genoeg dan wordt je brein onbewust bekaam in het opzoeken van rust zodra er de eerste signalen zijn van stress. Je hoeft er dan niet meer over na te denken, want de rust treedt vanzelf in. Doe dit de komende 30 dagen iedere keer als je stress ervaart en je zult versteld staan van de resultaten.

Mindfulness en bevrijding van depressie

Depressief zijn wil niemand.

 
Iedereen die depressie van dichtbij meemaakt, zoekt een oplossing, bevrijding.
Want het is doodvermoeiend, als je depressief bent (of iemand in je omgeving).

Mindfulness kan voor die bevrijding zorgen en het mooiste is, dat het geen energie kost.
Als ik dat vertel, wil je wellicht weten hoe dat kan en wat er dan zo bijzonder is aan mindfulness.
Wellicht associeer je het nog met zweverig…

Past mindfulness bij jou?

Je kunt die vraag zelf beantwoorden: “Als je inademt, kun je niet tegelijkertijd uitademen”.
En zo simpel is dit eigenlijk ook: “Als depressie niet bij je past, zal mindfulness juist uitstekend bij je passen”.

Je kunt overal lezen wat depressie is en van de klachten word je nog niet vrolijker.
Een beetje uitzoomen en kijken naar de rode draad, vind ik veel interessanter.
Dan ontstaat ook de ruimte om te kijken, wat er nu eigenlijk gebeurt bij depressie.
En pas als je weet wat er gebeurt, kun je ontdekken hoe het anders kan.

Na het lezen van deze blog weet je, hoe je jezelf kunt bevrijden van depressie.
En hoe mindfulness je helpt om optimaal gebruik te maken van je energie.
Zo kun je een nieuwe depressie voorkomen.
Maar voor ik dat vertel, wil ik eerst het volgende opmerken.
Dat vind ik belangrijk, want er is veel onbegrip voor depressieve mensen.

Depressiviteit is als een computer die vastloopt

Wat ik wil dat je weet, is dat depressie zo vermoeiend is, juist omdat je zo hard werkt!
Mensen die gebukt gaan onder acute of langdurige stress, zijn hele harde werkers.
Innerlijk gebeurt er zoveel, dat ze vertragen en uiteindelijk stil komen te staan.
Het lijkt een beetje op een computer die vastloopt…

Het proces kan niet verder en ogenschijnlijk gebeurt er niets meer.
Maar achter de schermen, wordt nog steeds heel erg hard gewerkt.
Je merkt het al, omdat de computer steeds trager reageert, alles wordt geprobeerd.
Als het proces in een vicieuze cirkel raakt, hangt hij helemaal vast; hij reageert niet meer.

Ik kom nog uit de generatie met de eerste computers en die liepen heel vaak vast.
Control-Alt-Delete was de oplossing, even resetten en je kon weer verder.
En zo is er gelukkig ook een reset mogelijk, als je zelf bent vastgelopen.

Mindfulness: reset je brein

Als je zelf even bent vastgelopen, wil dat eigenlijk zeggen dat je nog in de werkstand zit.
Je zit vast in een vicieuze cirkel van zoeken en oplossen.
Mindfulness is een reset, een druk op je de pauzeknop.
Waardoor je even heerlijk kunt ontspannen en opnieuw kunt opstarten.

Wil je alvast een eerste indruk krijgen, wat mindfulness voor je kan betekenen?
Hoe zou het voor je zijn, om in plaats van zoeken en eindeloos oplossen, alleen maar te hoeven vinden en ontdekken?
Wellicht kun je nu al het verschil voelen tussen de beide standen, en wissel ze ook eens af:

Hoe is het voor je om te zoeken naar een oplossing?
En hoe is het om te vinden en ontdekken.
Merk maar op hoe je in de ene stand aan het werk gaat en in de andere stand achterover kunt leunen en ontspannen.
Door zowel persoonlijke als professionele ervaringen, heb ik mijn eigen visie ontwikkelt, op deze innerlijke bewegingen.
Ze zijn beide functioneel, maar zorgen voor problemen als je ze op het verkeerde moment gebruikt.

Tijd om weer een beetje in te zoomen…

 Van stress naar depressie: herken het patroon

Bijvoorbeeld, door medische- en/of psychische oorzaken* word je geconfronteerd met een probleem.
Je doet je uiterste best om dit probleem op te lossen.
Wat er nu gebeurt, is dat je bewuste gedachten gaat inzetten om het probleem op te lossen.

Bewust denken doe je door je aandacht te richten, zoals je met een zaklamp schijnt.
Stel nou dat het plafond je hele onderbewuste is, waar alles is opgeslagen.
Ergens bevindt zich daar het probleem en ergens bevindt zich daar ook wat je nu nodig hebt.

Als je met een zaklamp (je bewuste aandacht) het probleem wilt oplossen…
Moet je dus beide tegelijk zichtbaar zien te maken, zodat de oplossing duidelijk kan worden.

Maar je zult merken dat het je niet zomaar lukt, om het hele plafond in 1 keer te beschijnen.
Je moet dus al een idee hebben, waar je wilt gaan zoeken.
Dus laat je logica zijn werk doen en ga je zelf bedenken, waar je zou moeten zoeken.

Vaak zal blijken, dat wat je bewust bedenkt, niet het (hele) probleem oplost.
Soms kun je al denken dat het gelukt is. Totdat blijkt dat dit wellicht toch niet het geval is.
Opnieuw duikt hetzelfde probleem op. Heel demotiverend is dat.

Dan zoek je niet alleen naar een oplossing voor je probleem, maar krijg je er nog wat problemen bij.
Je motivatie en zelfvertrouwen kunnen wel een oppepper gebruiken.
En je omgeving is ook al niet blij om je weer opnieuw te zien worstelen met je probleem.

Als je nu al deze, zich steeds meer opstapelende, emoties en problemen moet gaan oplossen met je zaklamp.
Kom je zaklampen te kort.
Je hebt onvoldoende aandacht om alles tegelijk op te lossen.
Terwijl je wel alle problemen tegelijk ervaart.

Daarvoor is in onze evolutie ook een oplossing gekomen.
Naast dat wij onze aandacht kunnen verdelen en zo bewust kunnen denken
Kunnen wij onze aandacht ook snel van richting laten veranderen.
Ik noem dat de flexibiliteit van de aandacht.

Als je de flexibiliteit van je aandacht inzet, ga je tijdreizen.
Zo noem ik het snel heen en weer schieten van je zoekende gedachten.

Je gaat naar dat moment in het verleden toen je zo boos was…
Reist naar het moment waar je bang voor bent in de toekomst…
Weer terug om je te verplaatsten in wat anderen van je gedrag kunnen vinden…
En nog een keer terug naar hoe je jezelf wilt zien in de toekomst…

Dat gebeurt allemaal in een oogwenk.
Maar kost wel een hoop energie.
Je zou het zo kunnen zien:

Als je met je aandacht volledig in het nu blijft, kost het je geen energie om je aandacht te richten.
Je ziet wat je ziet, hoort wat je hoort.
De tijd staat stil, het kost niks.

Echter als je gaat tijdreizen, is het net als op vakantie gaan.
Hoe meer je reist, des te meer het kost.

Tijd kost dus energie, als het om onze hersenen gaat.

Tijdreizen, is alleen effectief (betaalbaar), als je dit doet met een heel specifiek doel.
Bijvoorbeeld om te reflecteren.
Hierover zal ik later nog een blog schrijven.

Als je gaat tijdreizen zonder dat je doel voldoende specifiek is…
Kan het zijn dat je van bestemming naar bestemming vliegt, zonder een doel te bereiken.
Met als gevolg dat, terwijl je onderweg bent, er te weinig aandacht in het hier en nu is voor noodzakelijke taken.
Bijvoorbeeld om te onthouden of je te concentreren op wat er tegen je gezegd wordt.
Je geheugen en concentratie hebben er onder te lijden.

Bovendien, hoe verder je vliegt en hoe meer kris kras, van verleden, naar toekomst en weer terug.
Des te langer het duurt, voordat je kunt wisselen van bestemming.
Je flexibiliteit vermindert, waardoor je vermogen om je aandacht bewust te gebruiken, ernstig afneemt.
Je reageert steeds minder en/of trager.

Ons onderbewuste is er ook nog.
Dat komt in verzet, zodra tijdreizen ons meer kost dan het oplevert.
Het zorgt voor een activatie, waardoor tijdelijk meer vermogen beschikbaar komt.

We houden zo het tijdreizen iets langer vol, maar lopen ondertussen wel schade op.
Omdat de activatie ervoor zorgt, dat allerlei andere lichaamsfuncties in de wacht gezet worden.
Op de langere termijn raken we uitgeput.

Dan kan ook ons overlevingsmechanisme niet meer voorkomen, dat we stil komen te staan.

Doorbreek het patroon

Als je in staat bent, om op de pauzeknop te drukken en je aandacht terug naar nu te halen
Waar het geen tijd en geen energie kost.
Doorbreek je het patroon.

Je reset je aandacht en kunt opnieuw starten.
Naast dat je zo even kunt ontspannen, kun je ook nog eens goed waarnemen wat je doel is.
Wat is het waar je nu mee geconfronteerd wordt?
Wat is nu echt belangrijk?
Immers met een duidelijk doel kun je wel effectief tijdreizen.

En wellicht vind je juist dat spannend.
Waarnemen wat er is, als je je nog niet zo goed voelt.
Dat kan een drempel zijn, als je met mindfulness begint.
En dan is het, naast goede begeleiding, goed om te weten wat mindfulness je straks zal opleveren.

Mindfulness is een vaardigheid, die je door te oefenen steeds makkelijker zult vinden.
Door je aandacht naar het nu te brengen en daar te houden op spannende momenten, kun je beter omgaan met de situatie.
Mindfulness is een manier om je aandacht te trainen om snel terug te keren naar het hier en nu, en daar te blijven als jij dat wilt.

Je krijgt controle over je aandacht.

Dat is erg fijn, want nu komt er aandacht beschikbaar, voor alle dingen waarvoor eerst geen aandacht meer over was.
Dan zie je opeens wel dat vogeltje in de boom.
Of klinken de geluiden die je eerst niet meer kon verdragen, nu weer als muziek in je oren.

Je krijgt weer zin om activiteiten te ondernemen.
En je merkt hoe het je goed doet, om weer meer contact te hebben met de wereld en je eigen lijf.
Hierdoor kun je dan weer positieve ervaringen opdoen en je zelfvertrouwen en zelfbeeld verbeteren.
Dit is de vicieuze cirkel die we allemaal wel heel graag willen!

een nieuw gezond patroon

Mindfulness en tijdreizen zijn dus twee vaardigheden die een tegenovergesteld doel dienen.

Door ze voortaan te gebruiken, waarvoor ze bedoeld zijn, kun je optimaal gebruik maken van beide vaardigheden.
Tijdreizen is o.a. belangrijk om te kunnen leren, reflecteren en om specifieke doelen te bereiken.
Mindfulness is o.a. belangrijk voor ontspanning, vertrouwen, ontdekken, creativiteit, genieten en plezier hebben.

Mindfulness is een belangrijke pauzeknop, die je kunt gebruiken om jezelf te resetten als je verdwaald bent, tijdens het tijdreizen.

Mindfulness tips

•          verbeterde reactievermogen en concentratie

•          toenemend empathisch vermogen

•          afnemende kans op burn-out

•          versterken van het immuunsysteem

•          significante afname van angst- en depressie

•          gunstige effecten voor mensen met verslaving (alcohol, drugs, eetstoornissen)

•          afname chronische pijn (waaronder rugklachten, fibromyalgie)

•          verbetering van algehele levenskwaliteit bij kankerpatiënten

•          betere emotieregulatie

Al het bovenstaande is het resultaat van het regelmatig doen aan mindfulness. Wil jij niet alleen Mindfulness tips, maar mindfulness integreren in je dagelijks denken, doen en voelen? Doe dan mee aan onze Online Mindfulness training, volledig thuis te volgen!

Aan de slag met mindfulness? Lees hier meer hoe!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Inschrijven nieuwsbrief

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEochteND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEochteND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEochteND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

Post-hbo INFORMATIEAVOND

Familieopstellingen INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEOCHTEND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEOCHTEND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE provocatief coachen INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE provocatief coachen INFORMATIEAVOND