Wij geven onze trainingen volgens de RIVM-richtlijnen. Je kunt er ook voor kiezen om virtueel aanwezig te zijn. Klik hier voor meer informatie

12 juni 2017
Vincent

NLP Master Coach: de 16 eigenschappen van een TOPCOACH

5 mins

Voor veel mensen is het een droom om als coach aan het werk te gaan. Zelfs zonder enige ervaring of opleiding zijn er mensen die starten met een coachpraktijk. Als psycholoog zijnde weet ik hoe belangrijk het is om een gedegen achtergrond te hebben, zodat je jouw client op de juiste wijze kunt begeleiden. Enige kennis en inzicht in het menselijk brein is mijns inziens dan ook een must! Dit is de reden dat ik, samen met Marcel Meijlink, zeven jaar geleden binnen UNLP gestart ben met de ontwikkeling van de opleiding tot NLP Master Coach

Ik merkte aan onze NLP Practitioners en NLP Master Practitioners dat er een groeiende behoefte was aan een hooggekwalificeerde NLP Coachopleiding. Eentje waarmee je je kunt inschrijven bij beroepsverenigingen, zoals de BATC en de VIV. Zodat je clienten ook via de zorgverzekering kunt gaan coachen. Een opleiding die gekwalificeerd is door de NOBCO, de Nederlandse Orde voor BeroepsCoaches.

Inmiddels zijn we alweer halverwege het 5e jaar dat wij de NLP Master Coach-opleiding aanbieden. Als ik terugkijk op de deelnemers van de afgelopen vijf NLP Master Coach-groepen dan valt mij direct op hoeveel deelnemers actief werken als coach, of de coachvaardigheden inzetten binnen hun huidige beroep als docent, manager, etc.

Er wordt mij regelmatig gevraagd aan welke eigenschappen de ultieme NLP Master Coach gaat voldoen. Bij deze een overzicht!

“wat je wilt is dat jouw motivatie een transformatie veroorzaakt”

1. Actie-gericht

Als coach heb je het lef om de eerste stap te nemen, in beweging te blijven en te weten waar de doelen zich bevinden én in die richting te bewegen. Je bent zelf een voorbeeld op het gebied van transformatie en persoonlijke ontwikkeling.

2. Rapport / overeenkomsten

1. Speels persoon, je houdt van experimenteren en bent flexibel om dit toe te passen.
2. Vaardigheid om snel en diep contact aan te gaan met een verscheidenheid aan mensen (opleiding, culturele achtergrond, e.d.)

3. Formulering van doelen

De vaardigheid om je cliënt te helpen in het formuleren van juist geformuleerde doelen.

4. Zintuiglijke scherpzinnigheid

De vaardigheid om scherpzinnig waar te nemen. Scherpzinnig waarnemen start met kalibreren: het observeren van zeer gedetailleerde minimale non-verbale signalen zonder deze te interpreteren. Het vervolgens kunnen waarnemen van (verandering in) iemands gemoedstoestand, wereldmodel en gedrag.

5. Spontaniteit

De vaardigheid om iemands patroon te doorbreken op een uitbundige, speelse en/of elegante wijze terwijl je rapport houdt. Hier zijn tal van technieken voor om toe te passen. Typische NLP-technieken voor patroondoorbreking, zoals je leert in een NLP Practitioner en NLP Master Practitioner Opleiding. Als NLP Master Coach wil je ook verbaal in staat zijn om extreme gemoedstoestanden te onderbreken, terwijl je de verbinding met de client behoudt.

6. Krachtige en flexibele fysiologie

Vaardigheid om je fysiologie aan te kunnen passen in iedere gewenste situatie en te weten wat voor jou een krachtige fysiologie is en hoe deze overkomt op de ander.

7. Niet te stoppen passie voor leren, delen en groeien

Je wilt alle nieuwe informatie tot je nemen, anderen hierin mee nemen en jezelf blijven ontwikkelen tot het hoogste niveau. Als coach ben je nooit klaar met leren. Dit is ook een van de redenen dat UNLP jaarlijks nascholingsdagen aanbiedt voor onze NLP Master Coaches, evenals webinars en supervisiebijeenkomsten. Je bent de spil in het vakgebied van
persoonlijke ontwikkeling en transformatie!

8. Kunnen eliciteren van elke gemoedstoestand

De vaardigheid om te weten in welke gemoedstoestand de cliënt (of jijzelf) zich bevindt en deze te kunnen veranderen in een gewenste gemoedstoestand.

9. Kunnen omgaan met “irrationele” / “moeilijke” mensen

Bezitten van flexibiliteit om de beste resultaten te bereiken met iedere soort cliënt. Er zijn geen “moeilijke” cliënten, er zijn alleen inflexibele coaches.

10. Kunnen motiveren en enthousiasmeren

Een van de belangrijkste vaardigheden is dat je in staat bent om de cliënt (en anderen) enthousiast en gemotiveerd te maken. Dit lijkt makkelijker dan het is. Immers, wat je wilt is dat jouw motivatie een transformatie veroorzaakt. Dat jij in staat bent om de ander in beweging te brengen. Niet voor even, maar lang genoeg zodat de client vervolgens zelfstandig in staat is om dit resultaat te bereiken.

11. Gedachtenlezen

De vaardigheid om gedragspatronen te ontdekken, herkennen en uiteindelijk te kunnen voorspellen om zodoende het rapport te vergroten.

12. Vragen stellen

Het voornaamste gereedschap van een coach. Een goede coach luistert 80% van de tijd en stelt 20% van de tijd vragen.

13. Knerk-Knerk

Door de houding van niet-weten aan te nemen krijgt de coach meer informatie dan alleen de informatie die je vertelt wordt. Immers, je blijft dan weg van invulling en aannames, omdat je het gehele wereldmodel gaat onderzoeken.

14. Reduceren van het verhaal van de client

Alle ruis en afleiding in het gesprek kunnen filteren zodat het weer duidelijk wordt wat er nu werkelijk gebeurd is.

15. Backtracking

Door te backtracken zorg je ervoor dat je je richt op het wereldmodel van de cliënt en niet je eigen wereldmodel in het gesprek betrekt.


16. Effectief kunnen communiceren

Een NLP Master Coach is een effectieve communicator, zowel in professionele als persoonlijke situaties.

Wil jij ook coachen op topniveau?

Wat is jouw uiteindelijke doel. Wil je een eigen coachpraktijk? Wil je coachende vaardigheden inzetten in je werk of in je privéleven? Wat zou jij willen bereiken? Ik nodig je van harte uit om het gesprek met mij aan te gaan, zodat wij samen kunnen onderzoeken welk pad jij kunt
bewandelen om de beste coach te worden die je wilt zijn!