Benieuwd naar onze opleidingen, maar nog niet klaar om in te schrijven? Plan nu een gratis adviesgesprek!

10 februari 2022
Marcel Meijlink

Als coach leren van topsport evenementen

4 mins

De Olympische Spelen zijn momenteel in volle gang en we hopen natuurlijk allemaal dat Nederland met zo veel mogelijk medailles naar huis komt. Een essentieel onderdeel in de topsport is het hebben van een goede coach. Op fysiek vlak, maar ook zeker op mentaal vlak. Hoe ga je bijvoorbeeld om met de druk, piek je op het juiste moment en laat je het verleden waar het niet goed ging achter je? In dit artikel kom je er achter wat jij als coach kunt leren van topsport en hoe jij dit kunt gebruiken in jouw eigen coachpraktijk.

Mentale coaching in topsport

Waar je 25 jaar geleden nog raar aangekeken werd als je als sporter vertelde dat je een mental coach in dienst had, is het tegenwoordig andersom. Iedere sporter heeft wel iemand die hem of haar helpt met het mentale aspect van op het hoogste niveau presteren.

Logisch, want hoewel de basis aspecten van topsport hetzelfde zijn gebleven, zijn er een hoop dingen bijgekomen waar je als sporter mee om moet gaan. Sporters hebben niet alleen maar te dealen met pieken op het juiste moment en zo goed mogelijk in hun sport zijn. De continue stroom van aandacht door sociale media en de druk van buitenaf lijkt constant groter te worden.

Tennisster Naomi Osaka was niet lang geleden nog voorpagina nieuws, omdat zij vanwege haar mentale gezondheid besloot niet deel te nemen aan de persconferenties Het mentale aspect van topsport komt steeds meer onder een vergrootglas te liggen en coaches kunnen hier een verschil in maken. Door middel van specifieke technieken om direct een verschil te maken én om een langetermijnverandering teweeg te brengen. 

Gebruik van de methode EFT in topsport

Ook buiten de topsport om wordt de vraag naar coaches steeds groter. In essentie doet elke coach hetzelfde: helpen met het behalen van resultaat voor de client. Dit wordt in de topsport en in andere takken van coaching gedaan door het ondersteunen van de client in zijn of haar behoefte en vraagstukken. Iemand die 20 kilo wil afvallen of iemand die goud op de Olympische Spelen wil behalen, heeft in principe dezelfde coaching nodig: de client weet wat hij of zij wil en neemt een coach in handen ter ondersteuning.

De beste tennisser aller tijden, Roger Federer, heeft ook een tenniscoach. Niet omdat hij wil leren tennissen, maar als sparringpartner. Wat je wel en niet kan toevoegen als coach leer je naast praktijkervaring bijvoorbeeld tijdens de Post HBO Coachopleiding

Doelen stellen als coach

Het werken met een coach is tegenwoordig dan ook niet meer alleen voor mensen met problemen. Coaches worden ingezet in allerlei verschillende aspecten van het leven. Eén van de grootste overeenkomsten en dingen die je kunt leren van topcoaches, is het helpen van jouw client met het bereiken van doelen. De taak van een coach is tenslotte zoals hierboven besproken, het ondersteunen van een client. De client heeft een doel en vraagt de hulp van een coach om dat doel te bereiken. 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is pexels-cottonbro-6767008-1200x800.jpg

In topsport wordt dit op het allerhoogste niveau in de praktijk gebracht, maar ook jij als coach zal er regelmatig mee te maken hebben. Het principe van coaching is eenvoudig: je hebt als cliënt tijd om met gerichte aandacht en focus te kijken naar wat jij wilt, je doelen te bespreken en te onderzoeken waar je tegenaan loopt. Iedereen heeft wel doelen, obstakels of wensen. In de topsport of in het dagelijkse leven. 

Wat in de top tot in perfectie wordt uitgevoerd, is de absolute wil om het doel te bereiken. Dit betekent dat de coaches er mede voor zorgen dat de coachees er dingen voor moeten doen en moeten laten. Op het moment dat iemand bij jou komt om af te vallen, kan het helpen om het vuurtje nog harder te laten branden door het stellen van de juiste vragen.

Kijk bijvoorbeeld niet alleen naar het eindresultaat qua gewicht, maar ook eens naar wat dat voor diegene zou betekenen in de rest van het leven. Topcoaches doen dit bijvoorbeeld door middel van visualiseren, een techniek die jij makkelijk toe kunt passen bij jouw cliënten.

Ben jij enthousiast geworden over het coachingvak en wil jij ook op topniveau presteren? Bekijk dan eens een van onze coach opleidingen, waar jij door ervaren coaches opgeleid wordt tot een absolute professional in jouw vak. Meer informatie lezen op deze pagina.

Tim de Ridder, NLP Trainer
"Tim is werkzaam bij UNLP als copywriter. Persoonlijke ontwikkeling, eten, sport, muziek en reizen zijn een rode draad door zijn leven."
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Inschrijven nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

NLP PRACTITIONER INFORMATIEOCHTEND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE provocatief coachen INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE provocatief coachen INFORMATIEAVOND