Wij geven onze trainingen volgens de RIVM-richtlijnen. Je kunt er ook voor kiezen om virtueel aanwezig te zijn. Klik hier voor meer informatie

30 oktober 2017
Vincent

De kosten van een Mindfulness training

2 mins

Grote kans dat je het met mij eens bent: het is ontzettend lastig om een goede keuze te maken over waar je een mindfulness-training gaat volgen. En dan heb je nog de kosten van de mindfulness-training: hoe weet je wat je eraan kwijt bent? Of is het misschien toch niet zo moeilijk… Ik leg je namelijk graag zo eenvoudig mogelijk uit wat de kosten voor mindfulness-trainingen zijn. Hierdoor kun je eenvoudig een keuze maken. 

‘MBSR’, wat betekent dat?

De benaming van de officiële mindfulness-trainingen is ‘Mindfulness-based stress reduction (MBSR). Dit is een training waarbij mindfulness ingezet wordt om mensen te ondersteunen bij pijn en een heleboel andere aandoeningen en levensproblemen die op het eerste gezicht moeilijk te behandelen zijn in een ziekenhuis-setting. MBSR is in 1979 ontwikkeld door professor Jon Kabat-Zinn, in het medisch centrum van de universiteit van Massachusetts. In MBSR wordt gebruikgemaakt van een combinatie van mindfulness-meditatie, lichaamsbewustzijn en yoga, zodat mensen op een wetenschappelijk onderbouwde manier meer mindful worden. 

Wat krijg ik in een mindfulness-training?

Het MBSR-programma is een achtweekse training, dat door gecertificeerde trainers gegeven wordt. Er zijn wekelijkse plenaire bijeenkomsten van twee of tweeënhalf uur. Daarnaast vindt er tegen het einde van de training een retreat plaats die een dag duurt. Je krijgt ook huiswerk, dat 45 minuten per dag duurt. Er zijn drie formele technieken waarin je geïnstrueerd wordt: mindfulness-meditatie, de bodyscan (INTERNE LINK) en simpele yoga-houdingen.

kosten mbsr training

Kosten van Mindfulness-trainingen hangen van een aantal zaken af

Hoewel een MBSR-training de standaard is, zijn er instituten die hiervan afwijken en zelf een ander soort mindfulnesstraining van €2.000,00+ hebben ontwikkeld. Opleidingsinstituut BVO is hier een voorbeeld van.

###p

Waarom zou ik erin investeren?

Zo’n investering is natuurlijk niet mis. Van dat geld zou je ook leuke spullen kunnen kopen of een weekendje weg gaan. Dat zijn allemaal zaken die je enkel tijdelijk geluksmomenten opleveren. Je zou dat kunnen afzetten tegen de wetenschappelijk bewezen voordelen van mindfulness: daarmee kun je namelijk voor de rest van je leven genieten, beter ontspannen, betere relaties krijgen en tevredener worden. Bovendien heeft dat allemaal een positief effect op je werk, waardoor het toch het overwegen waard kan zijn om te investeren in een Mindfulness-training.

Het doel van mindfulness is om, van moment naar moment, je bewustzijn te behouden. Op die manier houd je jezelf af van sterke overtuigingen, gedachten of emoties, waardoor je een verfijnde emotionele balans en welzijn creëert.

Wat is een betere kwaliteit van leven, goede nachtrust, een voldaan gevoel op je werk en meerdere voorkomen conflicten waard? Dit allemaal hangt natuurlijk deels af van de persoon, en deels van de loopbaan en leefomstandigheden van een persoon. Een salesmanager die na MBSR-training zijn mensen effectiever aanstuurt en betere verbindingen met ze kan maken, aanweziger is en meer energie heeft, kan een organisatie zomaar duizenden euro’s per maand opleveren.

Prijs/kwaliteit-verhouding

Er rest ons nog een vraag nu we weten dat de resultaten die je met MBSR boekt, erg kostbaar zijn. Namelijk: waarom zou je 550,- voor een opleiding investeren als er ook opleidingen voor 350,- zijn? Het is nog maar de vraag of je inderdaad hetzelfde krijgt. Voor een groot houdt een prijsverschil waarschijnlijk ook in dat er een verschil is in resultaten. Met een gerust hart de opleiding volgen, wetende dat je de beste keuze hebt gemaakt en dat je de kennis en begeleiding krijgt die je moet krijgen, is waar je dan voor betaalt. Vooral als je nagaat dat je mindfulnesstrainer gedurende acht weken verantwoording voor je geestelijke welzijn op zich neemt, dan is 350,- vrij slecht betaald.

‘You think a professional is expensive? Wait until you hire an amateur.’

Nu weet ik wat mindfulness kost, maar wat heb ik aan mindfulness?

Volgens Kabat-Zinn kan mindfulness beschouwd worden als een universeel menselijk vermogen dat in staat is om helder te denken en open te zijn naar iedereen. Het doel van mindfulness is om, van moment naar moment, je bewustzijn te behouden. Op die manier houd je jezelf af van sterke overtuigingen, gedachten of emoties, waardoor je een verfijnde emotionele balans en welzijn creëert. Doordat je aan mindfulness doet, voorkom je dat je kritiek geeft op jezelf en anderen, het verleden blijft herkauwen of dat je je zorgen maakt over de toekomst. kosten mindfulness opleiding

Kosten mindfulness-training: een indeling

Hieronder vind je een overzicht van verschillende soorten instanties waar mindfulnessopleidingen gegeven worden. Ten eerste kun je terecht bij het Radboud Universitair Medisch Centrum, dat regelmatig ###a href=”onderzoek” class=”redactor-linkify-object”>https://www.radboudcentrumvoor… doet naar mindfulness. Daarnaast zijn er kleine zelfstandige ondernemers die de MBSR-opleidingen geven. Een tussenstap vind je in de vorm van opleidingsinstituten voor spiritualiteit of voor persoonlijke ontwikkeling, zoals het Centrum voor Mindfulness.

In onderstaand overzicht gaat het om de MBSR-training zoals beschreven in de tweede paragraaf ‘MBSR, wat betekent dat?’. De volgende prijzen gelden voor 2016.

  • Opleidingsinstituten met een meditatieve of spirituele insteek, zoals Centrum voor Mindfulness, Seetrue of UNLP: 550,- tot 600,-
  • De wetenschappelijke insteek, zoals Radboud Universitair Medisch Centrum: 445,-
  • Zelfstandige ondernemers: 350,-

Waar moet ik nog meer op letten bij het kiezen van een mindfulness-training?

Er zijn een aantal zaken die je zeker ook moet laten meetellen:

  • Voel je een persoonlijke klik met de trainer? Volg je gevoel hierin. Bel de trainer op of kom langs op de locatie om kennis te maken. Ze staan er zeker open voor, de mindfulnesstrainers.
  • Ga na of, en hoe hoog, de trainer gediplomeerd is. Mindfulnesstrainer is een vrij beroep, en dat betekent dat in principe iedereen in het land een mindfulness-training kan geven. Wil je iemand als trainer hebben die garant staat voor kwaliteit, ga dan voor een gediplomeerd trainer.
  • Onderzoek eens de achtergrond van de trainer. Als je bijvoorbeeld op je werk mindfulness wil gebruiken, dan heeft een trainer met een commerciële achtergrond wellicht je voorkeur. Ben je aan de andere kant helemaal weg van Yoga, dan wil je eens bij een yogaschool gaan kijken.
  • Kijk eens naar welke stijl het instituut heeft. Wil je liever een wat ‘aardse’ of meer een ‘spirituele’ stijl?
  • Wat voor groepssamenstelling en groepsgrootte heeft jouw voorkeur?
  • Bekijk de locatie: is een meditatieruimte, of juist een zakelijkere of creatieve ruimte fijner voor jou?

Conclusie: dus wat kost een mindfulness-training?

Ze worden voor 350,- tot 650,- aangeboden, die MBSR-opleidingen. Is zo’n MBSR-opleiding een nuttige investering? In ieder geval is het geen goedkope keuze, maar ook hier geldt dat goedkoop toch vaak duurkoop is. Als je kijkt naar je verhoogde levensvreugde en het effect dat je op allerlei gebieden in je leven terug zult zien, is zo’n MBSR-opleiding een erg duurzame en wijze investering. Wil je dus echt wakker, aanwezig en vol aandacht zijn voor je dagelijkse bezigheden en de mensen om je heen, dan is een mindfulness-training de beste investering die je maar kunt maken.

Bekijk:

Online mindfulness trainingmindfulness training of erkende cursus mindfulness voor meer informatie