UNLP

Vraag vandaag nog jouw € 1000,- STAP subsidie aan! Geldig voor bijna al onze opleidingen. Lees meer

10 december 2020
Tim de Ridder

Doelen zichtbaar maken; het geheim van doelen halen!

8 mins

De tijd dat we allemaal gaan nadenken over onze goede voornemens voor aankomend jaar is weer aangebroken. In dit artikel wil ik het dan ook met jou hebben over hoe je jouw doelen kunt stellen en behalen zonder half januari al af te haken. Er is genoeg te zeggen over doelen halen, maar in dit artikel gaan we focussen op één aspect: het zichtbaar maken van jouw doelen. In dit artikel leer je hoe je doelen kunt stellen, hoe het zichtbaar maken van doelen je gaat helpen bij het behalen ervan en krijg je nog een leuk cadeautje aan het eind.

Zo zet je doelen

In het verleden hebben wij al eens een uitgebreid artikel geschreven over hoe je op de beste manier doelen kunt stellen en deze uiteindelijk kunt behalen. Het is echter alweer een tijdje geleden, dus ik zal de belangrijkste punten nog even herhalen:

  1. Bij het stellen van doelen is het ten eerste belangrijk om groot te durven denken. Stel je voor dat alles mogelijk is, wat zou jij dan het liefste willen hebben, voelen, doen en zijn? Durf groot te denken. Wat wil je nu echt? Door groot te denken zul je een positieve obsessie krijgen om je doel te behalen, iets wat succesvolle mensen gemeen hebben.
  2. Succesvolle mensen zijn dag in, dag uit bezig met hun doel. En daar kun jij wat van leren, wees er ook continu mee bezig. Hang posters, post-it briefjes, teksten of foto’s van je doel op in huis. Maak een dagboek waarin je schrijft over je doel. Droom erover en fantaseer erover hoe het zou zijn om je doel te bereiken. Visualiseer wat het met jou en je omgeving zou doen als jij je doel bereikt.
  3. Een ander belangrijk punt bij het behalen van doelen is om nu te beginnen. Elke reis begint met de eerste stap, in het behalen van doelen kun je dat zien als een eerste concrete actie. Maak er dus een gewoonte van om zodra je een doel geformuleerd hebt, hier een concrete actie aan te koppelen. Hoe groot die eerste actie is, maakt niet veel uit. De eerste stap is vaak de grootste. Als je bereid bent om de eerste stap te zetten, zullen de volgende stappen makkelijker zijn aangezien je in beweging bent. Eén van de geheimen van doelen bereiken is dus gewoon beginnen.

Het zichtbaar maken van je doelen

Nu we even een korte terugblik hebben gedaan op hoe jij nu op een goede manier doelen kunt stellen, gaan we het hebben over die positieve obsessie die veel succesvolle mensen gemeen hebben als het gaat om hun doelen. Want of je nu een visionboard maakt, jouw doelen opschrijft en het dagelijks terugleest of het op een andere manier zichtbaar maakt: het zichtbaar maken van doelen helpt je ze te behalen. Maar, hoe komt dat nu?

De reden is eigenlijk heel simpel: je wordt continu herinnerd aan datgene wat jij wilt bereiken. Als je doelen zet, doe je dit vaak vanuit jouw diepste wensen. Ze motiveren je en geven je iets om naartoe te werken. Ook als jij je op dit moment even wat minder voelt, kunnen doelen je helpen je te herinneren aan de dingen waar je van houdt. Om jouw focus van het negatieve af te halen.

Het zetten en zichtbaar maken van doelen creëert focus. Het is goed om een grotere visie te hebben – bijvoorbeeld door middel van een visionboard – maar specifieke doelen zorgen voor een laserfocus op welk gebied jij jouw tijd en energie in moet stoppen. Als jij de hele dag door wordt gemotiveerd en herinnerd aan datgene wat je wilt bereiken, zul je er sneller mee aan de slag gaan.

Op het moment dat jij een doel stelt in je hoofd en het zelfs misschien wel opschrijft ergens in een schriftje, heb je het de wereld ingebracht. Het probleem hierbij is echter dat er heel veel dingen in de wereld zijn die jouw aandacht vragen. Vrienden waarmee je wilt afspreken, collega’s die iets van je willen, spectaculair nieuws of andere onverwachte gebeurtenissen… Het houdt allemaal onbewust jouw aandacht bij je doelen weg. Als jij er echter voor kunt zorgen dat jij continu wordt herinnerd aan jouw doelen, zullen deze doelen in je hoofd actief blijven.

Het zichtbaar maken van doelen kan dus heel motiverend werken, maar is ook een vorm van accountability. Accountability naar jezelf. Op het moment dat jij bijvoorbeeld als doel stelt om gezonder te leven en een gezonder lichaamsgewicht te hebben, kan het helpen om regelmatig jouw huidige gewicht te noteren en dit ergens op te hangen. Het kan, als jij lekker bezig bent, enorm motiverend werken. En tuurlijk, als het niet gaat zoals je wil kan dat misschien confronterend zijn. Maar, het is wel een goede manier om te kijken of je op de goede weg bent. Als jij echt gebrand bent om jouw doel te halen, zal dit alleen maar motivatie zijn om nog een stapje erbij te doen of je oorspronkelijke plan om jouw doel te halen aan te passen.

Maak gebruik van jouw voorkeursrepresentatiesysteem

Maar hoe kun je doelen op een effectieve manier zichtbaar maken? De mensen die de NLP Practitioner hebben gevolgd, zullen waarschijnlijk wel bekend zijn met de representatiesystemen. Representatiesystemen zijn simpelweg gezegd de manieren waarop wij de wereld waarnemen via onze zintuigen en onze logica. Vaak hebben mensen een voorkeur voor één van de systemen, iets wat jouw representatie voorkeurssysteem wordt genoemd. Soms is één van de representatiesystemen heel dominant aanwezig, soms is het wat subtieler.

Als jij jouw voorkeur weet, kun je dat gebruiken bij het stellen van jouw doelen. Heb jij bijvoorbeeld een sterke voorkeur voor het visuele representatie systeem? Dan kun jij jouw doelen formuleren als: “Ik zie mezelf over X jaar…” en kun je dit uitwerken in visuele uitingen zoals bijvoorbeeld een visionboard. Ben jij meer auditief digitaal? Probeer dan eens te kijken naar hoe jij jouw doelen logisch achter elkaar kunt zetten. In een tijdlijn bijvoorbeeld. Voor iedereen is de manier waarop hij of zij het liefst doelen stelt anders. Er is echter een gedeelde factor: jouw doelen visualiseren en dit vervolgens zichtbaar maken helpt jou bij het bereiken van jouw doelen.

Lange termijn doelen met een visionboard

Als je echt enthousiast bent over jouw doelen, ben je eigenlijk al op de goede weg. Een goed begin is het halve werk! Voor mensen die het lekker vinden om te fantaseren over de toekomst, maar toch dingen gedaan willen krijgen (door het zichtbaar maken van hun doelen) is een visionboard een goede manier om dit te doen.

Het maken van een visionboard kan je helpen om te bepalen waar je nu het meest enthousiast van wordt. Je zou het kunnen zien als een oefening die je meer duidelijkheid geeft, ontspannener maakt en richting geeft. Zodat je in de juiste stemming naar jouw doelen kunt toewerken en de gehele reis als een positieve ervaring gaat zien.

Als je begint aan een visionboard, kan het helpen om al jouw verwachtingen even los te laten en echt in het moment proberen te leven. Het maken van een visionboard is ervoor om jezelf te herinneren welke kant je op wilt, niet om harde deadlines te bepalen. Veel dromen, ideeën en visies komen niet uit op het moment waarop je ze misschien verwacht, ze gebeuren wanneer ze gebeuren. En natuurlijk is het goed om voor jezelf bepaalde doelen te stellen die je wilt bereiken, maar het maken van een visionboard is ook om vooral even lekker te dromen over waar je op termijn naartoe wilt werken. Om groot te dromen.

Het is daarom ook oké om soms van richting en mening te veranderen qua doelen. Maak je visionboard dus vanuit inspiratie en passie, maar onthoud dat het leven veranderlijk is en wij ons af en toe flexibel hebben op te stellen. Groei brengt verandering met zich mee, houd hier dus ook rekening mee.

Doelen zichtbaar, en dan?

En als je dan zo’n visionboard gemaakt hebt, wat dan? Hang het op een mooie plek in huis en gebruik het als inspiratie! En sta vooral ook momentjes stil bij de dingen op jouw visionboard die uitkomen, het zal je verbazen hoeveel dingen er van jouw visionboard er in korte tijd al uitkomen. Het is belangrijk om te focussen op de dingen die lukken, doelen halen mag namelijk best leuk zijn!

Door te focussen op de dingen die lukken, zul je in een positievere stemming komen en wordt het makkelijker om ook jouw andere doelen te behalen. Het focussen op de dingen die lukken is erg motiverend en helpt bij productiviteit en inspiratie. Vanuit daar kun jij lekker verder fantaseren en jouw visionboard uitbreiden en gebruiken bij jouw toekomstvisie!

Om je een handje op weg te helpen met het stellen van de juiste doelen, hebben wij een eboek geschreven. Het eboek is zo gemaakt dat jij alle aspecten van doelen stellen kunt toepassen, zodat ook jij jouw doelen kunt halen en ze vervolgers visueel/zichtbaar kunt maken. Download het eboek hieronder:

Elke maand worden er nieuwe opleidingen toegevoegd

Blijf op de hoogte

Inschrijven nieuwsbrief

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP VOOR JEUGD INFORMATIEAVOND

NLP ONDERWIJS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP ONDERWIJS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

RESERVE A SPOT FOR THE Online Workshop NLP Practitioner

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE INFORMATIEAVOND

Inschrijven voor informatieavond

Met dit formulier schrijf je je in voor een informatieavond van UNLP.

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP ONDERWIJS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP ONDERWIJS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP voor Jeugd INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

RESERVE A SPOT FOR THE Online Workshop NLP Practitioner

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP VOOR JEUGD INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE INFORMATIEAVOND

Inschrijven voor informatieavond

Met dit formulier schrijf je je in voor een informatieavond van UNLP.