Wij geven onze trainingen volgens de RIVM-richtlijnen. Je kunt er ook voor kiezen om virtueel aanwezig te zijn. Klik hier voor meer informatie

26 september 2017
Marieke

Fenomenologie

2 mins

FENOMENOLOGIE


Fenomenologisch waarnemen gaat over: uitgaan van de verschijnselen die zich voordoen, onbevangen, op afstand van het systeem dat staat opgesteld. Het vereist een open houding en innerlijke onbevangenheid. Geen beschermende houding tegenover de cliënt, of veroordeling van iets wat in de familie heeft plaatsgevonden. 

Niet willen handelen, maar verduren en laten gebeuren en wachten op de aanwijzing voor de volgende stap. Niet alleen de representanten geven aan wat er speelt, zelf kun je ook in en uit het systeem stappen om te voelen wat er is.  De opsteller luistert naar wat de verschijnselen te zeggen hebben en je bent terughoudend met theoretische beslommeringen en interpretaties. Alleen dan kun je de werkelijkheid toelaten. Alleen door de werkelijkheid toe te laten kan hij een volgende stap zetten. 

De innerlijke houding van de opsteller is een belangrijke voorwaarde en instrument om met opstellingen te kunnen werken. Tegelijk is het moeilijk aan te geven wat dat precies is en hoe je kunt leren er vanuit te werken. In ieder geval is ervaring van belang: je kunt het oefenen. 

Bert Hellinger heeft het over de filosofische houding van de fenomenologie. Dat is een houding van terughoudendheid en bescheidenheid. De begeleider maakt zich ondergeschikt aan het grotere geheel, kijkt ernaar zonder te willen verklaren en stemt in. De begeleider werkt van binnen uit, precies zoals het is. Hij is er tegelijk ook onderdeel van, maakt er deel van uit.

Hij werkt vanuit  ‘het lege midden’.