Wij geven onze trainingen volgens de RIVM-richtlijnen. Je kunt er ook voor kiezen om virtueel aanwezig te zijn. Klik hier voor meer informatie

26 september 2017
Vincent

Gereedschappen om systemisch te werken

4 mins

GEREEDSCHAPPEN OM SYSTEMISCH TE WERKEN

Om systemisch te kunnen werken dienen we als eerste te leren om systemisch waar te nemen. We hebben verschillende soorten gereedschap bij het systemisch waarnemen, namelijk:

Gereedschap 1: Je eigen lichaam als waarnemingsinstrument

Gereedschap 2: Sensing

Gereedschap 3: Het doorkrijgen van beelden, zinnen, impulsen

Gereedschap 4: Kennis

Gereedschap 5: Focussen

Gereedschap 1: Het eigen lichaam als waarnemingsinstrument

Welk gevoel krijgen we in ons lichaam. Krijgen we kippenvel of ineens een rilling over het lijf. Hebben we de nijging om ons weg te draaien of juist naar de cliënt toe. Wat ervaren we in ons lichaam. Het lichaam is een belangrijk instrument in het systemisch werk. Het lichaam is het enige aspect van ons wezen dat altijd volledig aanwezig is in het hier en nu. 

Ons denken schiet over het algemeen heen en weer tussen het verleden en de toekomst en is maar heel zelden in het moment zelf aanwezig. Een ander belangrijk aspect van het lichaam is dat het nooit liegt. Lichaamstaal is volledig betrouwbaar. Een geoefend oog kan vrij gemakkelijk discrepanties ontdekken tussen dat wat iemand zegt en dat wat het lichaam laat zien.

Gereedschap 2: Onze zintuigen als instrument
Lichaamstaal is de ‘taal’ die het lichaam gebruikt om zich uit te drukken. We kunnen hierin veel waarnemen en aflezen over de staat waarin iemand verkeerd. Enkele verschijnselen die je als opsteller kunt waarnemen: 
·       Blozen
·       Letterlijk afstand nemen of dichterbij komen   
·       Armen en / of benen over elkaar slaan
·       Huilen
·       Schreeuwen
·       Lachen
·       Oogcontact maken of niet
·       Tics en spiertrekkingen
·       Vuisten ballen  

Veel van onze lichaamstaal gebeurt onbewust en is als zodanig puur en erg eerlijk in wat het uitdrukt. Wordt lichaamstaal bewust gebruikt; beleefd glimlachen, uiterlijk kalm blijven terwijl er innerlijk van alles kookt, dan spreken we van een masker. Dit is bedoeld om de ware gevoelens te maskeren.

Omdat we ons onderbewuste echter niet kunnen controleren zullen er echter altijd primaire uitdrukkingen van lichaamstaal doorheen schijnen. De kunst is de primaire taal van de secundaire taal te leren onderscheiden en te kunnen ‘lezen’ wat er uitgedrukt wordt. 

Gereedschap 3: Het doorkrijgen van beelden, zinnen, impulsen
Soms krijgen we tijdens een interview of opstelling  ineens een innerlijke impuls dat er iemand op een bepaalde plek gezet dient te worden of er komt een bepaalde zin in ons op. Soms ook komt een beeld in ons op dat er bijvoorbeeld een dode op de grond ligt.

Gereedschap 4: Kennis
Wat zien en horen we in het interview of in de opstelling wat niet klopt met alles wat we weten over zaken als het geweten met haar principes van binding, ordening en balans. Hoe meer middelen er ter beschikking staan om het systemisch werken te ondersteunen, des te meer er ontstaan kan.  

Gereedschap 5: Focussen
Focussen is een fysiek ervaarbare methode om helderheid te brengen in je gevoelens. Bij focussen wordt aandacht geschonken aan een ervaren gevoel (felt sense). Dit wordt in het lichaam gevoeld, maar heeft zijn eigen betekenissen. Het heeft alle betekenissen waarmee iemand reeds leeft, omdat we situaties met ons lichaam beleven. Een ervaren gevoel is lichaam en geest voordat ze worden gescheiden.

Deze methode is ontwikkeld door Eugene T. Gendlin, hoogleraar in de psychologie. Los van het ‘therapeutische’ effect van Focussen, is het ook een mooie methode om innerlijk te leren waarnemen zonder meteen te gaan interpreteren.