Is het mogelijk om sneller nieuwe dingen te leren, zonder dat het super veel moeite kost? Op het moment dat je nieuwe dingen wil leren, zal het altijd een beetje moeite kosten. Maar er zijn zeker dingen die je kunt doen om het een stuk makkelijker te maken! Als je namelijk weet hoe jouw brein werkt, kun je het leren optimaliseren. In dit artikel kom je er achter wat er in het brein gebeurt als je leert en krijg je twee technieken waarmee jij nieuwe informatie nog makkelijker tot je neemt.
Wat gebeurt er met het brein als je leert?
Onze hersenen bestaan uit ongeveer 85 miljard neuronen, meer dan het aantal sterren dat je met het blote oog in de nacht kunt zien. Een neuron is een cel die als ‘boodschapper’ fungeert en informatie in de vorm van zenuwimpulsen naar andere neuronen stuurt. Als je bijvoorbeeld aan het schrijven bent, sturen sommige neuronen in jouw brein het bericht ‘vingers bewegen’ naar andere neuronen. Dit bericht reist vervolgens door de zenuwen (zoals kabels) helemaal naar jouw vingers.
De elektrische signalen die van de ene neuron naar de andere worden gecommuniceerd, stellen je daarom in staat om alles te doen wat je doet: schrijven, denken, zien, springen, praten, rekenen, enzovoort. Elk neuron kan worden verbonden met maximaal 10.000 andere neuronen, wat leidt tot een groot aantal verbindingen in je hersenen.
Op het moment dat je nieuwe dingen leert vinden er belangrijke veranderingen plaats in je hersenen. Onder andere het maken van nieuwe verbindingen tussen je neuronen, wat ook wel neuroplasticiteit wordt genoemd. Neuroplasticiteit is het vermogen van je hersenen om te veranderen door verbindingen tussen je neuronen te creëren, versterken, verzwakken of ontmantelen.
Hoe meer je oefent, hoe sterker deze verbindingen worden. Naarmate je verbindingen sterker worden, worden de berichten (zenuwimpulsen) steeds sneller verzonden, waardoor ze efficiënter worden. Zo word je beter in alles wat je leert. Of het nu gaat om voetballen, lezen of tekenen.
Je kunt de verbindingen vergelijken met olifantenpaadjes, die je bijvoorbeeld in een bos vindt. Wandelen door een bos zonder pad is moeilijk, omdat je de takken uit de weg moet duwen om je een weg te banen. Maar hoe meer je hetzelfde pad gebruikt, hoe gemakkelijker en praktischer het wordt.
Andersom, wanneer je stopt met het gebruik van het pad, groeit het groen weer terug en verdwijnt het pad langzaam. Wanneer je stopt met iets te oefenen, verzwakken de verbindingen tussen je neuronen in jouw brein. Het is echter mogelijk dat sommige neurale netwerken zo sterk worden dat de sporen of verbindingen nooit helemaal verdwijnen.
Door herhaaldelijk te oefenen worden je neuronen geactiveerd en leer je. Deze veranderingen vinden plaats vanaf het moment dat een baby zich in de baarmoeder bevindt en gaat eigenlijk het hele leven door. De vraag is dus: hoe kun je je neuronen helpen hun verbindingen te maken en te versterken?
Hoe kun je makkelijker leren?
Strategie 1: Leren door herhaling
Een manier om makkelijker te leren is door herhaling. Door veel te oefenen en bijvoorbeeld een concept aan een vriend uit te leggen, worden de verbindingen tussen je neuronen meerdere keren geactiveerd waardoor ze sterker en efficiënter worden. Als baby kon je niet binnen 1 dag praten en lopen… Je oefende veel.
Het is belangrijk om te weten dat alleen lezen of kijken over een onderwerp niet zo nuttig zal zijn bij het verbinden van uw neuronen. Veel mensen trappen in deze val als het gaat om persoonlijke ontwikkeling. We lezen en kijken heel veel, maar we moeten er uiteindelijk zelf mee aan de slag.
Iets nieuws leren is als wandelen in een bos zonder pad. Je zult in het begin waarschijnlijk langzaam lopen, maar als je blijft wandelen zullen er paden ontstaan ​​en uiteindelijk loop je op goed gebaande paden. Wetenschappers hebben ontdekt dat het uitvoeren van testjes of examens je kan helpen informatie beter te onthouden dan alleen te studeren. De tests vereisen dat je de informatie ophaalt uit de neuronen waarin de informatie is opgeslagen, waardoor je verbindingen worden geactiveerd en bijdragen aan hun versterking. Oefen dus op verschillende manieren!
Strategie 2: Neem tijd tussen het leren
Wil je iets snel onder de knie krijgen? Oefen dan vaker, maar korter! In plaats van bijvoorbeeld 2 uur achter elkaar iets te doen, kun je jouw brein meer ruimte geven door 4 perioden van 30 minuten over een paar dagen te studeren. Door het nemen van pauzes en goed te slapen, zul je op de lange termijn hier meer van onthouden.
Kortom, wanneer je jouw tijd neemt om te leren worden je hersenen meer geactiveerd dan wanneer je massaal leert in één lange sessie. Je kunt dit gemakkelijk in jouw dagelijkse leven toepassen. Op het moment dat jij iets nieuws leert, is de meest voor de hand liggende verandering om jouw studieschema op te splitsen in kleinere sessies.
Meer brein feitjes én praktische tools?
Nieuwe dingen leren vindt in je brein plaats en het is belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen. Hou die neuronen lekker actief! De twee leerstrategieën die we in dit artikel besproken hebben zijn mogelijkheden om in optimale omstandigheden de verbindingen tussen je neuronen te versterken en te consolideren. Wil je meer praktische tools waarmee jij een leuker leven kunt leren? Misschien is de NLP Practitioner dan wel perfect voor jou! Neem snel een kijkje op deze pagina of bezoek eens een gratis informatieavond!