UNLP

Onze opleidingen gaan gewoon door! Uiteraard hanteren wij hierbij de RIVM-richtlijnen. Lees hier onze laatste updates.

12 juni 2017
Marcel Meijlink

Relatiecoaching: hoe zorgt een opstelling voor balans

5 mins

Liefdesrelatie of vervulling van behoeften?

Het uitgangspunt voor geluk in relaties lijkt zonneklaar: ‘liefde’  is daarop het antwoord. Maar hoe vaak is er in het begin sprake van ‘liefde’? En is de liefde, even snel als ze opkwam,  weer verdwenen? De relatie verdiept zich niet, maar komt vroeg of laat tot een eind. “Het was toch niet de ware”, wordt er dan gezegd. Interessante materie voor relatiecoaching.

In mijn praktijk vindt veel relatiecoaching plaats. Anne, een vrouw van in de dertig, stelde mij de volgende vraag:  “Ik word verliefd en heb dan korte tijd het gevoel dat ik de juiste partner getroffen heb en dat al mijn verlangens vervuld worden. Dan verandert er iets. Hij laat me in de steek of verlies ik mijn interesse in hem. Ik heb behoefte aan liefde en wil graag een partner die dit kan vervullen”.

Bert Hellinger, grondlegger van de familieopstellingen, zegt hierover:  “Eigenlijk beginnen de meeste relaties op deze manier: de één is op zoek naar een partner ter bevrediging van zijn of haar behoeften en verlangens. Het probleem is echter, dat de ander meestal naar hetzelfde zoekt. Ik vermoed dat verliefd worden de behoeften van ons innerlijke kind opnieuw activeert . De partner wordt  daardoor meestal in de rol van vader of moeder geplaatst. Wanneer mannen en vrouwen uitkijken naar iemand om hun behoeften te vervullen, op het diepste niveau, dan zijn ze op zoek naar een ouder. En dat kan alleen maar tot teleurstellingen leiden”.

Familieopstellingen: het bewust worden van onbewuste verlangens

In de eerste jaren zijn kinderen volledig op hun ouders aangewezen. Geen enkel kind ervaart bij zijn vader of moeder de absolute liefde waar het op hoopt. Pijn en teleurstelling horen er vanaf de geboorte bij. Een kind kan niet de gehele intensiteit van de ervaren pijn of woede verdragen. De indrukken komen ongefilterd binnen; het kind heeft nog niet geleerd om deze ervaringen te verwerken. Daarom worden pijnlijke gevoelens -en ook de herinneringen- geleidelijk aan verdrongen en onderdrukt. Ze zijn niet verdwenen, maar blijven sluimeren  in het onderbewuste.  Ze worden getriggerd  in situaties die herinneren aan dat wat verdrongen is.  Er komen spontaan reacties los, die niet passen bij het huidige moment. Deze reacties leiden tot een voortdurende bron van problemen en misverstanden, bijvoorbeeld met je partner.

Aan de oppervlakte is deze onderdrukte pijn veranderd in een verlangen naar wat destijds werd gemist. Vanuit dit oude verlangen projecteren wij als volwassenen als een diaprojector vader- of moederbeelden  op andere mannen en vrouwen. Deze beelden lopen we vervolgens achterna met de kinderlijke hoop het gemiste toch nog te krijgen.

Bij verliefde mensen ontstaat de hoop om via de liefde van de ander verborgen wonden te helen. Eindelijk is er iemand die je, zo lijkt het, volkomen accepteert en liefheeft zoals je bent. Met al je goede, maar ook met al je slechte eigenschappen! Dat is een beeld zoals je gewenst hebt dat je vader of moeder was.

De andere partner vergaat het net zo. Vanuit deze verwisseling ontstaan er veel conflicten. “Je begrijpt mij niet”, of “je houdt niet van mij!”. Verwijten die eigenlijk bij de ouders thuishoren, worden nu tegen de partner geuit. Het verlangen maakt blind en verhindert een realistische waarneming. Tegelijkertijd kan deze honger niet werkelijk gestild worden, omdat we niet meer daadwerkelijk het kind zijn en niemand de feitelijke ouders voor ons kan vervangen.

De relatie-coach werkt toe naar balans

Terug naar het voorbeeld van Anne. Omdat ze haar partner (onbewust) ziet als een gelegenheid om te krijgen waar ze naar verlangt, zal ook hij de relatie met Anne (onbewust) zien als een tijdelijke gelegenheid om zijn wensen te laten vervullen.  Dit perspectief is genoeg voor een verhouding, maar niet voor een blijvend partnerschap.

In een relatieopstelling worden Anne en haar (toekomstige) partner opgesteld. De opstelling laat zonder veel woorden zien welke plek ze inneemt t.o.v. haar relatie/familie en geeft haar inzichten in de onbewuste dynamieken.

Wanneer Anne  vanuit haar hart een beeld kan laten opkomen dat recht doet aan haar waardigheid en aan de volledige kracht en diepte van haar vrouwelijkheid, een beeld dat recht doet aan haar volledige en volwassen potentieel, dan kan ze een man treffen die die haar een waardige respons kan geven. Als de liefde zich dan ontwikkelt – en misschien ook met een beetje verliefd zijn- dan is dat prachtig.

“Verliefdheid is blind, maar ware liefde is alert. Liefde accepteert de ander werkelijk en wil de ander zoals die is. Dan wordt er iets heel dieps aangeraakt en kan de liefde groeien”, aldus Bert Hellinger.

Relatiecoaching en andere disciplines: meer weten?

Ben je geinteresseerd in familieopstellingen, relatiecoaching of relatieopstellingen? Neem gerust contact op! Wij gaan graag met jou in gesprek over de mogelijkheden om je te verdiepen in een familieopstelling of relatieopstelling. Voor jou persoonlijk of om dit te integreren in je dagelijkse praktijk als bijvoorbeeld coach of therapeut. Stuur een bericht via ons contactformulier of bel 020 – 261 07 07

Greetje Komdeur is trainer bij UNLP – Instituut voor Persoonlijke Ontwikkeling en Communicatie. UNLP is een toonaangevend instituut en verzorgt opleidingen en trainingen op het gebied van NLP, familieopstellingen en NLP-coaching. De gecertificeerde opleiding NLP Familieopstelling is een uniek in zijn soort door de samenwerking met bekende familieopstellers als Ingrid Dykstra en Daan van Kampenhout.

Elke maand worden er nieuwe opleidingen toegevoegd

Blijf op de hoogte

Inschrijven nieuwsbrief

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

RESERVE A SPOT FOR THE Online Workshop NLP Practitioner

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE INFORMATIEAVOND

Inschrijven voor informatieavond

Met dit formulier schrijf je je in voor een informatieavond van UNLP.

INSCHRIJVEN VOOR DE INFORMATIEAVOND

Inschrijven voor informatieavond

Met dit formulier schrijf je je in voor een informatieavond van UNLP.