UNLP

Onze opleidingen gaan gewoon door! Uiteraard hanteren wij hierbij de RIVM-richtlijnen. Lees hier onze laatste updates.

20 augustus 2021
Tim de Ridder

Simone Sijbrands over voetreflexologie: “We gaan vaak voorbij aan wat ons lichaam ons probeert te vertellen.”

6 mins

Staan wij tegenwoordig nog wel in verbinding met ons lichaam? Vanuit onze natuur staan ons lichaam en onze geest in verbinding met elkaar, toch is er tegenwoordig steeds vaker te zien dat dit niet meer het geval is. Er zijn gigantisch veel prikkels om ons heen, we eten voedsel waarvan wij weten dat het niet goed voor ons is en op het moment dat ook maar enige mate van ongemak voelen stoppen wij dit weg. Om meer over de verbinding tussen lichaam en geest te leren spraken wij met Simone Sijbrands. Simone heeft de NLP Practitioner gevolgd en is gespecialiseerd in voetreflexologie. In dit artikel leer je meer over deze eeuwenoude geneeskunst, waarom het zo effectief is en hoe wat wij kunnen doen om ons lichaam en onze geest weer in verbinding met elkaar te kunnen laten komen. 

Voetreflexologie als manier van natuurlijke geneeskunde

Na jarenlang uit dienstbaarheid in haar familiebedrijf te hebben gewerkt, besloot Simone na een burn-out voor haar eigen geluk te kiezen. Ze ging met een loopbaancoach kijken naar wat bij haar past en vanwege haar twee auto-immuunziektes, voelde zij een natuurlijke aantrekkingskracht tot natuurlijke vormen van geneeskunde. Ze merkte namelijk dat ze zich van een stapel medicijnen niet beter ging voelen. Ze besloot om te duiken in de natuurlijke geneeskunde en volgde een driejarige studie voetreflextherapie. Voetreflexologie is een holistische therapie waarbij wordt gekeken naar de mens in zijn fysieke, emotionele en spirituele vorm en niet alleen naar de klacht.

Simone vertelt meer over het ontstaan: “Voetreflex is een oude massagetechniek, waarvan men aanneemt dat het zijn wortels heeft in India en China. Egyptenaren en Indianen kenden deze vorm van voetmassage al duizenden jaren geleden. Halverwege de vorige eeuw is men deze vorm van therapie verder gaan ontwikkelen en in kaart gaan brengen. De Amerikaanse arts Dr. William Fitzgerald ontdekte dat door op bepaalde punten op de voeten en handen te drukken, pijn in het lichaam verminderde of zelfs verdween.” 

De voet is een miniatuurweergave van het lichaam, vertelt Simone: “In de voeten weerspiegelt zich het hele lichaam. Je hebt zones die corresponderen met delen in je lichaam als organen, weefsels en spieren. Door nu die zones te masseren, kun je in het corresponderende deel invloed uitoefenen. De effecten die een voetreflexbehandeling teweeg kan brengen zijn onder andere ontspanning, de vitalisering van het lichaam en het afvoeren van spanning. “

Simone legt uit: “Door de voeten met aandacht en ontspannende grepen aan te raken, ontspant men zich. Daarnaast wordt de doorbloeding gestimuleerd en spieren die doorbloedt zijn functioneren beter. Afvalstoffen worden gemakkelijker afgevoerd en voedingsstoffen beter opgenomen. Ook organen raken beter doorbloedt waardoor hun functies kunnen verbeteren.”

150 tegenover 5000 jaar

In het westen zijn mensen nog wel eens sceptisch over natuurlijke manieren van geneeskunde, ziet Simone: “Wij zijn vervreemd geraakt van wat de natuur ons te bieden heeft en proberen alles op te lossen met medicijnen. De moderne geneeskunde is iets wat we pas 150 jaar doen. Voetreflexologie bestaat al 5000 jaar, dat heeft zijn werk wel bewezen toch? Het is heel fijn dat het er is en het lost absoluut problemen op, maar het zou in mijn ogen nog mooier zijn om de twee vormen samen te laten werken. In China zijn er bijvoorbeeld ziekenhuizen waarbij je kunt kiezen tussen acupunctuur of narcose bij operaties.”

Als Simone om zich heen kijkt, ziet ze dat stress en de bijbehorende klachten steeds normaler lijken te worden. Maar liefst 80% van alle lichamelijke klachten zijn stress gerelateerd: “We worden continue geprikkeld door de invloeden van buitenaf, malende gedachtes… Er is bijna geen stil zijn meer, waardoor we vaak voorbij gaan aan wat ons lichaam ons probeert te vertellen. Een massage harmoniseert het lichaam en laat de geest tot rust komen. Het zelfgenezend mechanisme wordt hersteld. Als je een wondje hebt vind je het normaal dat dit zichzelf hersteld, maar van binnen kan dat ook gebeuren. Dit zelfgenezend mechanisme zou eigenlijk elke ziekte die je hebt moeten kunnen herstellen en dit gebeurt in veel gevallen niet. Als je dit systeem activeert dan wordt dit in werking gezet. Je hoeft echter niet ziek te zijn om voetreflex te ondergaan. Het is vooral een opkikker. Vanuit de holistische benadering is dit een middel om niet uit balans te raken.”

In verbinding met lichaam en geest

Simone merkt dat wij tegenwoordig niet meer in verbinding staan met ons lichaam: “Ik merk dat als ik mensen behandeld heb, ze vaak reageren met: “Goh, ik voel mijn lichaam weer”. Dus nee, wij zijn ons niet meer echt bewust van de verbinding met ons lichaam. Wij zijn vaak zo druk en op de buitenwereld gericht, dat we ons niet bewust zijn dat we een lichaam hebben. Wij geven ons lichaam pas aandacht bij ongemakken. Hoe erg waardeer jij jouw normale ademhaling als je een keer verkouden bent? Het mooie aan voetreflexologie is dat mensen even de tijd voor zichzelf nemen, het is heel holistisch. Het is een fysieke handeling, maar het richt de geest weer op het eigen lijf.”

Ook in taal merk je dat het lichaam veel meer doet dan waar wij vaak bij stil zijn. Tijdens een mBIT opleiding leer je meer over de samenwerking van de verschillende breinen, maar ook andere organen komen regelmatig voorbij in ons dagelijkse taalgebruik. Hieruit blijkt dat bepaalde onderdelen van ons fysieke lichaam een bepaalde emotionele kracht of functie hebben, vertelt Simone: “Er zijn niets voor niets uitspraken als ‘Wat heb je op je lever?’, ‘Wat ligt er zwaar op de maag?’, of ‘Maak van je hart geen moordkuil’.”

Om het lichaam en geest meer in verbinding te laten komen, heeft Simone nog een aantal tips: “Ademhalingsoefeningen zorgen voor rust, probeer te vertragen door een ‘hier en nu’ wandeling te maken en luister naar jouw eigen behoeftes. Maar oefen vooral dankbaarheid! Op die manier sta jij open voor liefde en verbinding. Met jezelf en anderen.”

Meer in verbinding komen te staan?

Wil jij ook meer in verbinding komen te staan met lichaam en geest? Via deze website kun je in contact komen met Simone om meer te weten te komen over voetreflexologie of een afspraak te maken in haar praktijk in Landsmeer. Ook in de NLP Practitioner ga jij uitgebreid kijken naar de verbinding met jezelf en de mensen om je heen. Wil jij meer weten over de NLP Practitioner? Op deze pagina vind je een overzicht van verschillende informatieavonden waar je meer vertelt wordt over de kracht van NLP en wat een opleiding voor jou kan betekenen.

INSCHRIJVEN VOOR DE INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE INFORMATIEAVOND

Inschrijven voor informatieavond

Met dit formulier schrijf je je in voor een informatieavond van UNLP.

INSCHRIJVEN VOOR DE INFORMATIEAVOND

Inschrijven voor informatieavond

Met dit formulier schrijf je je in voor een informatieavond van UNLP.