Benieuwd naar onze opleidingen, maar nog niet klaar om in te schrijven? Plan nu een gratis adviesgesprek!

19 augustus 2024
Vincent

Thuiswerken: de zoektocht naar een goed werkritme

9 mins
goed werkritme

Nu thuiswerken steeds meer de norm wordt, is het vinden van een goed werkritme een ware reis – al dan niet een zoektocht. Van plannen en motivatie houden tot balanceren tussen werk en ontspanning; je zult jezelf opnieuw moeten uitvinden. Niet ieder mens is hetzelfde en daar zijn we lange tijd wel op ingesteld. De thuiswerkrevolutie dwingt ons zelf te leren hoe we willen werken en wat ons ideale ritme is. Laten we deze zoektocht dan niet óók nog zelfstandig oppakken maar vooral samen de (voor)waarden van een goed werkritme verkennen.

Work life balance

De uitkomst van thuiswerken voelt voor veel mensen als thuiskómen: in de eigen bubbel en een vertrouwde omgeving meters maken. Het is ogenschijnlijk de ideale combinatie van work en life. Totdat deze levens te veel in elkaar verstrengeld raken. Bij thuiswerken is het namelijk zo dat heel veel disciplines wegvallen: “ik kan dit nu doen maar ook morgen”. Je bent misschien geen ochtendmens en werkt veel liever in de avond door om ’s ochtends wat langer te ontspannen. Of misschien vind je het fijn om gedurende de dag te gaan fietsen en dat uurtje op een ander moment in te halen. Maar die fietstocht wordt de was doen, de was doen wordt de kinderen opvangen en… voor je het weet is de balance kwijt. Het vereist heel wat toewijding en discipline, om een goede balans (terug) te vinden én behouden.

Geluk, productiviteit en werktijd

Wat is nu eigenlijk het ideale aantal uren in een werkdag als we kijken naar ons geluksgevoel en productiviteit? Er is geen one-size-fits-all antwoord op deze vraag maar varieert sterk van persoon tot persoon, afhankelijk van factoren als werkstijl, type werk, iemands persoonlijke verplichtingen en mentale en fysieke gezondheid. Voor de meeste mensen lijkt dit punt rond de zes uur per dag te liggen. De 4-uur cup-a-soup is er zelfs op geënt. Toch heeft de maatschappij nog moeite om afstand te doen van de 9 tot 5 cultuur. Maar bij meer dan acht uur per dag werken liggen voor werknemers toch echt burn-out klachten op de loer en een verminderd welzijn op lange termijn. Er zijn nog nooit zoveel jonge mensen met een burn-out thuis komen te zitten. Een tandje minder, alsjeblieft. 

Streven naar een gezond ritme

Een grappig feitje is dat productiviteit niks te maken heeft met hoe lang je werkt. Hoewel de berg aan werk echt wel zal slinken naarmate je meer uren maakt (aandacht besteedt), neemt de productiviteit aanvankelijk af na een bepaald aantal werkuren. Productiviteit is de optelsom van efficiëntie en effectiviteit, waarbij beide factoren even waardevol zijn. Het belangrijkste is om naar je eigen lichaam en geest te luisteren en te experimenteren met verschillende werkschema’s om te ontdekken wat het beste bij je past. Dit kan betekenen dat je een flexibele werktijd hanteert, waarbij je je energieke piekmomenten benut en rust neemt wanneer je vermoeid raakt. Het is zinvol om niet alleen naar de kwantiteit van de gewerkte uren te kijken, maar ook naar de kwaliteit van het werk dat wordt geleverd en hoe het past binnen je algemene welzijn en levensstijl. Het streven naar een gezond ritme wat past bij jou is dus het beste wat je kunt doen voor jouw geluk (en let maar op, ook inspirerend voor je omgeving).

Je zinnen verzetten

Eigenlijk begint de zoektocht naar geluk en jouw productiviteit helemaal niet bij het werk zelf. Niet tijdens, maar ervoor en erna: hoe start je je dag, hoe ontspan je en hoe denk je over je werk? Maak een boekje aan waar jij jouw ritme gaat onderzoeken en take notes: om de dag mee te starten, een pure incheck met jezelf, om even je zinnen te verzetten, een to-do lijst te maken of gewoon om je dromen in op te schrijven.

De dans van point en flex

Point en flex achter elkaar je linker- of rechtervoet: beweeg je tenen zoveel mogelijk van je af (point) en trek deze daarna zoveel mogelijk naar elkaar toe, je tenen kunnen nu lekker wiebelen en bewegen (flex). Dit is even het metafoor voor jouw werkdag en -ritme. Point staat in deze voor structuur: consistent op je doel af. Flex staat voor ‘de tegenbeweging’, flexibel zijn en op tijd pauze nemen. Structuur vormt het skelet van een succesvol werkritme. Zorg dat je jouw dag op een consistente tijd begint, net zoals je dat op kantoor zou doen. Kleed je aan alsof je naar het werk gaat, zelfs als je alleen maar naar de woonkamer loopt. Dit helpt niet alleen om een scheiding te maken tussen werk en vrije tijd, maar het zet ook je brein in de juiste werkmodus. Hoewel structuur belangrijk is, is het dus ook zeker zo belangrijk om flexibel te zijn. Begrijp dat niet elke dag hetzelfde zal zijn en dat het oké is om af en toe van je planning af te wijken. Luister naar je lichaam en geest, en pas je ritme aan wanneer dat nodig is. Flexibiliteit stelt je in staat om het beste uit elke dag te halen, zelfs als die anders verloopt dan gepland.

Thuis de verbinding zoeken

Wat kantoormensen in coronatijd dan ook het meest bleken te missen toen zij een tijdje ‘verplicht’ moesten thuiswerken, waren de onverwachte ontmoetingen. Het tegen elkaar oplopen. Dat je dan eerst denkt “geen zin in” en het uiteindelijk uitdraait op een gesprek vol inzicht en verbinding. Thuis heb je dat niet. Hooguit met de postbode of bakker die je in de pauze tegenkomt. Thuiswerken kan daardoor soms eenzaam aanvoelen. Hoe zorg je ervoor dat je ook verbonden blijft, zowel met jezelf als met anderen, terwijl je in je eigen bubbel werkt? Deze oefening helpt je om bewust verbinding te zoeken, zowel met je innerlijke wereld als met de mensen om je heen:

Oefening: thuiswerken en verbinding ervaren

Benodigdheden:

Dit zijn de 4 stappen om thuis verbinding te ervaren:

Stap 1. Reflectie op je werkritme

Neem enkele minuten de tijd om stil te staan bij je huidige werkritme. 

Stap 2. Verbinding met jezelf en anderen

Stap 3. Actieplan

Maak een actieplan op basis van je reflecties en ideeën. Welke stappen ga je de komende dagen nemen om je werkritme te verbeteren en meer verbondenheid te ervaren? Noteer specifieke doelen en deadlines om jezelf verantwoordelijk te houden.

Stap 4. Evaluatie en aanpassing

Plan regelmatige evaluatiemomenten in om je voortgang te bespreken en indien nodig aanpassingen aan te brengen in je werkritme en verbinding met anderen. Houd je notities bij en wees bereid om te leren en te groeien gedurende dit proces.

Voer sociale controle uit

Er heerst onder thuiswerkers nu zelfs een soort trend die ‘loud leaving’ heet. Dit fenomeen houdt in dat je aan het eind van de dag luid en duidelijk meldt dat je werkdag erop zit, zodat je collega’s hun berichten tot de volgende dag bewaren. Deze trend geeft aan dat het tegenwoordig belangrijk is dat we op tijd stoppen én elkaar daarbij een beetje in de gaten houden. Stel duidelijke grenzen voor jezelf en respecteer deze: neem de begin- en eindtijd mee in je to-do’s. Creëer een specifieke werkruimte waar je je kunt concentreren en sluit deze af wanneer je werkdag voorbij is. Dit helpt om de verleiding te weerstaan om constant aan het werk te blijven en zorgt ervoor dat je tijd hebt voor ontspanning en herstel.

Voed je motivatie

Thuiswerken is vooral zo lekker als je even bent opgeladen op kantoor – of juist alle energie kwijt bent geraakt – en je vervolgens thuis kan gaan zitten werken in alle rust. 100% thuiswerken werkt niet. 100% kantoor werkt ook niet. Motivatie kan soms moeilijk te vinden zijn als je voor een langere periode thuis werkt: je zult de energie uit jezelf moeten halen. Creëer een inspirerende omgeving om in te werken, met motiverende citaten aan de muur of je favoriete muziek op de achtergrond.

Onze twee favorieten muziek playlists tijdens het werken zijn:

Maar de beste motivatie booster is nog om echt haalbare doelen voor jezelf te stellen (ben kritisch op je to-do) én je successen te vieren, hoe klein ze ook mogen lijken. Ce-le-bra-tion time, come’on!

Oja, zo werkt het voor mij het beste!

Nu hebben we de ideale casus: welke elementen van werken zijn gecombineerd het beste? Daarvoor is het belangrijk om je waarden te weten en vooral ook met betrekking op je professionele leven. Schrijf 5 pré’s op van thuiswerken en 5 pré’s op van op locatie werken en hang achter elke pré een woord uit deze lijst: welke waarde filter jij uit deze pré ofwel werkbehoefte? Constateer nu jouw 5 werkwaarden. Iedere keer dat je werkt, zijn deze waarden je controlepost of blauwdruk om een fijn werkritme aan te houden.

Door bewust te werken aan een gezond werkritme en actief verbinding te zoeken, kun je de uitdagingen van thuiswerken omzetten in kansen voor persoonlijke groei en welzijn. Wil jij weten hoe jij je natuurlijke werk en leefritme vindt? Wil jij ontspannen zijn en soms ook productiever zijn om jouw hoogste doelen te behalen? Kijk hier voor een overzicht van onze NLP Practitioner en Master opleidingen waarmee je jouw NLP skills naar het allerhoogste niveau kunt brengen. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Inschrijven nieuwsbrief

NLP PRACTITIONER INFORMATIEOCHTEND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE provocatief coachen INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE provocatief coachen INFORMATIEAVOND