Benieuwd naar onze opleidingen, maar nog niet klaar om in te schrijven? Plan nu een gratis adviesgesprek!

13 september 2024
Vincent

Verander je wereld met liefdadigheid: kleine Daden, groots effect

7 mins

Liefdadigheid zoals de term omschrijft gaat over een daad van liefde waarin iemand onvoorwaardelijk iets geeft aan een ander zonder te verwachten dat er iets wordt teruggegeven.  Maar liefdadigheid draait niet alleen om geven; het gaat om het idee dat door te delen, je vermenigvuldigt. We interviewden onze NLP-trainers Wesley de Bree en Sylvia de Vries, die beiden hun unieke kijk op liefdadigheid delen.

Kleine daden met een groots effect

Een daad van liefde kan gaan om materiële zaken, zoals geld of goederen, maar vaker nog gaat het om tijd, aandacht of een helpende hand. Het is een actie die voortkomt uit een gevoel van empathie, een verlangen om een ander te helpen of te ondersteunen. En hoe klein of groot de actie of daad ook is, de impact kan enorm zijn. En het mooie is, het kan zowel de gever als de ontvanger diepgaand veranderen. Liefdadigheid reikt verder dan de onmiddellijke actie; het creëert een kettingreactie van positiviteit en verbondenheid. Of een tandwieltje, zoals Vincent zou zeggen.

Een ripple effect van vriendelijkheid

Trainer Wesley de Bree doet een boekje voor ons open over liefdadigheid en van zijn antwoorden worden wij heel erg blij. “Liefdadigheid?”, herhaalde hij. “Misschien ken je de film Pay it forward wel, over een jongen die belangeloos 3 liefdadigheidsacties uitzet, wat een grote beweging veroorzaakt. Ik geloof daar ook in, dat wanneer je iets doet om iemand te helpen dit een energie in beweging zet die niet te stoppen is. Vaak hoe kleiner de actie, hoe groter het resultaat.”

“Wanneer je iets doet om iemand te helpen, zet dit een energie in beweging die niet te stoppen is.” – Wesley de Bree.

Blijer kunnen we elkaar niet maken

Trainer Sylvia de Vries illustreert dit prachtig met haar eigen ervaring. In Duitsland ontmoette ze een bedelende oude vrouw met ‘het meest ongelukkige gezicht dat ze ooit had gezien’. Sylvia vroeg hoeveel de vrouw nodig had om de dag door te komen en gaf haar dat bedrag. De vreugde die op het gezicht van de vrouw verscheen, blijft voor Sylvia onvergetelijk: “Het was alsof de zon doorbrak. Ze liep weg met opgeheven hoofd. Blijer kan je me niet maken.” Deze ervaring laat zien dat liefdadigheid draait om verbinding, steun en samendoen. Een klein gebaar kan een krachtig ripple effect opwekken dat zich verder verspreidt dan we ons kunnen voorstellen.

De wet van geven en ontvangen

In veel spirituele tradities en ook in de psychologie is er een principe dat stelt dat wat je geeft, uiteindelijk naar je terugkomt. Dit kan in verschillende vormen gebeuren:

Systemisch gezien werkt dit principe ook binnen families en gemeenschappen. Volgens systemisch coachingsprincipes, zoals die in systeemwerk en familieopstellingen worden toegepast, kan het geven van liefde, steun of hulp in een (familie)systeem de onderlinge relaties versterken en spanningen verminderen. Het biedt een basis van vertrouwen en wederzijdse ondersteuning, waardoor ieder gezinslid op een meer gebalanceerde manier kan functioneren. Door onvoorwaardelijk te geven, zet je een positieve dynamiek in gang die zich als een olievlek door het systeem verspreidt.

De rol van de coach

Wesley vertelt dat hij zijn werk als coach juist daarom zo waardevol vindt. Een coach staat buiten het systeem van de cliënt en biedt ondersteuning en professionele hulp. Mijn bijdrage als coach zie ik zo: Iedereen bewandelt zijn eigen unieke pad in het leven, met pieken, dalen, en momenten van rust of verwarring. Dit pad is van jou, en alleen jij kunt het lopen. Soms ‘rust je even uit op een bankje’ en soms is het fijn om iemand naast je te hebben, een gids die met je meeloopt. De gids bepaalt niet je route en neemt het niet over, maar wijst je op bijzondere dingen die je misschien gemist hebt. Hij daagt je uit om een minder bewandeld pad te verkennen. Soms leun je even op de gids, zodat je daarna weer sterker verder kunt. En uiteindelijk, komt er een moment dat jullie beiden je eigen weg weer gaan.

Wesley de Bree – NLP Trainer, Supervisor en Coach

In de schoenen van een ander

Naast de rol van de coach en de waarde van liefdadigheid, speelt ook jouw persoonlijke houding een cruciale rol in het verspreiden van liefde en begrip in de wereld. In NLP spreken we over de vaardigheid om in de tweede waarnemingspositie te stappen, oftewel jezelf verplaatsen in de schoenen van een ander. Probeer te begrijpen wat de ander voelt en denkt.

“Probeer te begrijpen wat de ander voelt en denkt: deze kwaliteit gun ik iedereen.” – Sylvia de Vries

“Achter elk gedrag zit een positieve intentie,” zegt Sylvia, “een echte NLP-uitspraak en door deze te erkennen kunnen we met meer begrip naar elkaar kijken.” Sylvia verwoordt het als volgt: “Ik geloof er heilig in dat wanneer wij als mensen meer bezig zijn met wat we voor anderen kunnen betekenen, in plaats van wat een ander voor ons kan doen, de wereld stukje voor stukje weer gezonder wordt.”

Liefdadigheid in de samenleving

Liefdadigheid heeft dus niet enkel op individueel niveau impact; het kan ook systemisch werken binnen de maatschappij. Stel je voor dat liefdadigheid als een zaadje wordt geplant in gemeenschappen, zoals Sylvia verwoordt: “Als ik liefdadigheid ergens kon planten, zou dat zijn binnen de samenleving als geheel, samen met dankbaarheid en liefde. Het zijn de krachtigste energieën die er zijn.”

In Nederland en andere Westerse landen waar iedereen soms vooral bezig lijkt te zijn met zichzelf, kunnen we het verschil maken. Door meer te focussen op wat we voor elkaar kunnen doen, kunnen wij als samenleving stappen zetten.. Dit hoeft niet groots gerealiseerd te worden; begin al met het oppakken van kleine taken oppakken in je buurt, je familie of vriendengroep en misschien werkt dit wel zo goed voor je dat je je inzetbaar kunt maken voor het grotere maatschappelijke geheel. 

“Medemenselijkheid en een klein beetje meer begrip kan als een positief virus uitgroeien en zich verspreiden. Dat is precies wat de wereld nodig heeft.” – Sylvia de Vries

Hoe maak je daden van liefdadigheid makkelijk?

Hoewel het idee van geven en liefdadigheid prachtig klinkt, kan het soms lastig zijn om het in de praktijk te brengen. Drukte, dagelijkse verplichtingen en de hectiek van het leven kunnen in de weg staan. Toch zijn er manieren om liefdadigheid een geïntegreerd onderdeel van je leven te maken:

  1. Begin klein: Zoals Wesley ook aangeeft, hoeven liefdadigheidsacties niet groot te zijn. Een eenvoudig gebaar, zoals iemand de weg wijzen of een kopje koffie aanbieden, kan al een groot verschil maken.
  2. Maak het een gewoonte: Probeer dagelijks iets kleins voor een ander te doen. Dit kan zelfs zoiets eenvoudigs zijn als glimlachen naar een vreemde op straat.
  3. Doe iets waar je zelf blij van wordt: Liefdadigheid moet niet als een verplichting voelen. Kies daden die je zelf ook vreugde geven, of dat nu vrijwilligerswerk is, het doneren van oude spullen of gewoon een luisterend oor bieden.
  4. Geef zonder verwachting: Het belangrijkste element van liefdadigheid is het geven zonder iets terug te verwachten. Als je iets geeft, doe het dan omdat je het wilt doen, niet omdat je iets terug hoopt te krijgen.

De kracht van verbinding

Liefdadigheid draait uiteindelijk om verbinding. Liefdadigheid herinnert ons eraan dat we deel uitmaken van iets groters. Door te geven aan anderen, versterken we niet alleen de band met de mensen om ons heen, maar ook met onszelf. Door te delen, vermenigvuldig je liefde, vreugde en hoop. En dat is precies wat de wereld in deze donkere dagen nodig heeft. Het zaadje van liefdadigheid dat je plant, kan ontkiemen tot iets groots. Zoals Sylvia mooi verwoordt: “Hoe kleiner de actie, hoe groter het resultaat.”

Laat je inspireren door deze verhalen en ontdek hoe je dagelijks een positieve impact kunt maken in jouw omgeving. Met zowel NLP als Systemisch Coachen leer je hoe je jezelf en anderen kunt helpen om blijvende veranderingen te realiseren. Bekijk onze opleidingen en zet de eerste stap naar persoonlijke en professionele groei.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Inschrijven nieuwsbrief

NLP PRACTITIONER INFORMATIEOCHTEND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE provocatief coachen INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE provocatief coachen INFORMATIEAVOND