UNLP

Onze opleidingen gaan gewoon door! Uiteraard hanteren wij hierbij de RIVM-richtlijnen. Lees hier onze laatste updates.

22 juli 2021
Tim de Ridder

Wat als jouw leven een game zou zijn?

10 mins

Stel je voor dat het leven een spel zou zijn, wat zou er dan voor je veranderen? Hoe anders zou jij jouw leven gaan leven? Zou je meer op safe spelen of zou je proberen het optimale er uit te halen? Zal je hetzelfde level opnieuw willen spelen of lijkt het je toffer om steeds een nieuwe omgeving te ontdekken? Zou je het spel constant alleen willen spelen of lijkt die multiplayer je ook wel wat? Op het moment dat jij het leven als game gaat zien, zal dit voor meer vrijheid zorgen. In dit artikel ga jij erachter komen waarom wij vaak niet alles uit ons leven halen, wat er voor jou kan veranderen als jij jouw leven als een game gaat zien en hoe gamification jou kan helpen om meer uit het leven te halen.

Zelfopgelegde beperkingen

Een veel voorkomende oorzaak van niet optimaal kunnen leven, zijn zelfopgelegde beperkingen. “Presenteren voor een grote groep? Dat kan ik nooit!”, “Reizen? Maar… mijn werk dan?” en ga zo maar door. Je ziet jezelf en jouw omgeving op een bepaalde manier, waardoor jij denkt op een bepaalde manier te moeten handelen. Je verwacht dit van jezelf, maar ook anderen hebben verwachtingen van je. Jouw ouders, jouw leraren en als je het nog groter wilt maken zelfs de maatschappij. Dit kan voor interne blokkades zorgen waardoor jij jouw leven niet leeft op de manier waarop jij dit eigenlijk wilt doen. Zelfopgelegde beperkingen komen dus vaak niet vanuit jezelf, maar door de verwachtingen van anderen.

Als jij als kind (of als volwassene) midden in de drukke binnenstad van Amsterdam opeens hard begint te zingen, zullen verschillende mensen naar je kijken. “Wat schattig!”, zullen velen denken. Toch zijn er ook een aantal mensen die rustig willen shoppen en daarom licht geïrriteerd jouw kant op kijken. Ook jij ziet deze blikken en slaat deze herinnering op in jouw onderbewuste. Jouw onderbewuste vult zich in de loop van jouw leven met dit soort gedachtes en ervaringen. De volgende keer dat jij je wilt uiten in het openbaar, zul je wel twee keer nadenken. Je wilt deze blikken tenslotte niet weer! Je zult alles wat je in het heden doet koppelen aan wat jij in het verleden hebt meegekregen en hebt opgeslagen.

Deze zelfopgelegde de beperkingen zorgen er vaak voor dat jij jouw leven niet leidt zoals jij dat eigenlijk zou willen. Want misschien wil je wel iets voor jezelf beginnen, maar denk je dat je dat niet kunt omdat in het verleden iemand heeft gezegd dat je maar voor zekerheid moet kiezen. Misschien wil je wel op die ene persoon afstappen, maar ben je in het verleden wel eens afgewezen (wie niet?), waardoor je het toch nog wel eng vindt. Misschien heb jij wel behoefte aan meer avontuur in jouw leven, maar wat nu als het mis gaat?

Iets wat kan helpen om jouw leven in meer vrijheid te leven is door jouw leven als spel te gaan zien. Vind je die nieuwe activiteit die je graag wilt doen nog een beetje eng? Wat maakt het in een game uit als je een level een keer niet haalt? Dan probeer je het toch een keer opnieuw! Op het moment dat jij een spel speelt, wil je toch alles eruit halen? Je wilt niet enkel de missies voltooien die het spel voor je heeft bedacht, maar je wilt ontdekken! Wat kun je nog meer uit het spel halen? Wat gebeurt er als je het niet volgens door de maatschappij bedachte regels doet, maar jij jouw eigen plan trekt? Als jij “risico’s” neemt? In plaats van overleven zul je de stap naar voluit leven kunnen zetten.

Jouw leven als game

Maar… Hoe ziet dat spel van het leven er dan uit? Het leuke aan games is dat je steeds nieuwe gebieden vrij kunt spelen, nieuwe missies kunt doen en er meer mogelijk wordt. Op het moment dat jij een nieuw gebied in een spel vrij wilt spelen, zul jij hier echter wat voor moeten doen. Net zoals in het echte leven! Je zult verschillende nieuwe tools moeten vrijspelen, waardoor er meer voor jou mogelijk wordt. Maar, het spel bevat wel een aantal regels waar jij je aan moet houden…

Ook in het leven zijn er wetten en regels waar jij je aan moet houden. Er is een begin en een eind, er is een platform waarop jij het spel kunt spelen genaamd ‘de aarde’. Alle beslissingen en keuzes die wij maken bepalen hoe wij door het spel heen manoeuvreren. Net zoals in een spel willen wij in het echte leven natuurlijk allemaal winnen! Iets wat sommigen lukt, maar anderen helaas niet. Dat roept de natuurlijke vraag op: wie wint er in het spel? En kunnen wij niet allemaal winnen?

In tegenstelling tot een computerspel, heb jij in echte leven geen tijd om achteraf nog heerlijk na te genieten. Om dus te genieten van het spel moet jij jouw definitie van “winnen” nog eens goed bekijken, zodat jij kunt genieten op het moment dat jij aan het spelen bent. Winnen in het leven wordt daarom niet bepaald door de kwantiteit van materiaal succes dat wij aan het einde hebben verzameld. Tuurlijk, het is altijd leuk en in zekere mate belangrijk om nieuwe gadgets vrij te spelen. Het verzamelen van dingen als rijkdom, spullen, beroemdheid of status kan echter makkelijk verward worden met het uiteindelijke doel. Het zijn echter slechts onderdelen van het spel en geeft vaak slechts tijdelijk plezier.

Je kunt het vergelijken met het winnen van een bordspel. Je zult tijdelijk in een goede stemming zijn, maar die stemming zal al snel vervagen. In plaats daarvan kun jij die positieve stemming op zichzelf als overwinning zien. Door te genieten van het spel en het verzamelen van ervaringen ben je niet gedwongen om enkel te focussen op het verzamelen van zoveel mogelijk spullen.

Het leven is een onzeker en complex spel, waar niets vast lijkt te staan en het onmogelijk is om te voorspellen wat de volgende uitdaging is. Een spel dat continue updates heeft. Maar de enige manier om alles uit het spel te halen is door het spel te spelen.

De kwaliteit van jouw leven zal exponentieel groeien als jij je realiseert dat jij het spel al hebt gewonnen door er actief aan mee te doen. Door risico’s te nemen, door uitdagingen aan te gaan of door jezelf te verbeteren zodat jij nieuwe dingen vrij speelt. Door je leven te leven. De kwaliteit van jouw leven zal exponentieel groeien als jij je realiseert dat jij het spel al hebt gewonnen door er actief aan mee te doen.

Gamification van je leven

Iets wat kan helpen om jouw leven naar het volgende level te brengen, is gebruik te maken van gamification in jouw leven. Iedereen die wel eens een computerspel heeft gespeeld, weet dat het spel leuker wordt door de beloningen die je kunt winnen. Je kunt strijden met je vrienden voor een bepaalt aantal punten, je kunt nieuwe dingen vrij spelen door een missie te halen en op het moment dat jij extra beloond wordt als jij het spel elke dag speelt, zal het toch verleidelijk zijn om toch maar even kort in te loggen. Maar wat zou er gebeuren als jij jouw leven op deze manier zou gaan inrichten?

Uit onderzoek is gebleken dat op het moment dat je positief beloond wordt als jij een taak uitvoert, je sneller geneigd bent om diezelfde taak of andere taken nog een keer uit te voeren. Op het moment dat jij iets succesvol afgerond, komt er namelijk dopamine vrij. Jouw brein houdt hier van en zal er alles aan doen om deze dopamine spike nog een keer te ervaren. Softwareontwikkelaars gebruiken dit heel slim bij het geven van een melding als je een berichtje binnen krijgt. Maar, je kunt het ook zelf inzetten in jou leven. Door jezelf te belonen of je zelf een bepaalde missie te geven die jij per se wilt halen, zal de kans van slagen een stuk groter worden. Op het moment dat jij jezelf als doel stelt om elke dag te lezen en je beloond jezelf op het moment dat je dat doet, zal jouw brein de volgende dag weer deze dopamine spike willen ervaren.

Door jouw leven zó in te richten dat jij continu dopaminespikes ervaart als jij iets doet wat goed voor jou is, wordt je daarmee gepusht om een zo leuk mogelijk leven te leiden. Hieronder hebben wij vijf tips voor jou samengesteld waarmee jij gamification in jouw leven kunt toepassen:

Nieuw taal leren? Duolingo!

Duolingo is een app waarmee jij gratis een nieuwe taal kunt leren. Door het belonen en stimuleren van dagelijks gebruik door middel van een ranglijst, maakt deze app slim gebruik van gamification en maakt het een nieuwe taal leren leuk!

Behoefte aan competitie? Jouw vrienden!

Een goede manier om jouw doelen te behalen met gamification, is door simpelweg met jouw vrienden af te spreken dat bij bepaald een bepaalde beloning of straf hoort. Stuur elkaar bijvoorbeeld een foto als jullie gaan sporten! Een dag over geslagen? Dan moet je trakteren op een etentje 🙂 Door er onderling een wedstrijdje van te maken, zul jij super gemotiveerd zijn om net even dat stapje extra te zetten! Jij wilt toch ook winnen van jouw vrienden?

Meer concentratie? Forest!

Zit jij iets vaker dan je zou willen op jouw telefoon? Forest is een app waarmee jij jouw focus naar het volgende level kunt brengen aan de hand van gamification! Op het moment dat je de forest app aan zet, zal in het spel een boompje geplant worden. Onderbreek je het planten door bijvoorbeeld op whatsapp te gaan? Dan zal je boompje helaas sterven en dat wil je natuurlijk niet! Het toffe aan deze app? Als jij een bepaald aantal punten haalt, zorg je er voor dat er ook in het echte leven een boom wordt geplant!

Meer rust in jouw hoofd? Calm!

In deze drukke wereld heeft iedereen wel eens behoefte aan een momentje voor jezelf. Even niets doen en jouw gedachten laten gaan. Uiteraard kan jij zelf mediteren, maar een van de beste apps om dit mee te doen is Calm. Calm maakt gebruik van gamification door het bijhouden van het aantal dagen dat je achter elkaar mediteert en jouw te feliciteren met mijlpalen als ‘aantal minuten’ of ‘aantal sessies’.

Gezonder leven? MyFitnessPal!

Wil jij gezonder leven? Je kunt gamification ook toepassen bij een gezonde leefstijl, bijvoorbeeld met jouw voeding! Op het moment dat jij voor ogen hebt welk doel je wilt behalen en wat hiervoor nodig is, zal het een stuk leuker worden als jij jouw vooruitgang ziet. Als het echter een beetje een puzzeltje wordt, voegt dit nog een extra dementie toe! Hoe cool is het dat als jij een bepaald aantal calorieën op een dag wilt eten, je dit in een app bij kunt houden om zo dicht mogelijk bij jouw doel te komen? Dit kun je uiteraard ook bijhouden samen met vrienden, zodat jullie elkaar op het goede spoor houden!

Vrijheid door gamification

Door jouw leven als spel te gaan zien en het concept van gamification in jouw leven toe te passen, zal de kans groter zijn dat jij jouw doel gaat behalen én de reis er naartoe leuker gaat vinden. Je zal gemotiveerder zijn jouw droomleven te behalen en gefocust te blijven op de weg er naartoe.

Wil jij meer in vrijheid leven en alles uit het leven halen? Dit begint allemaal met vrij worden in jouw hoofd zodat jij het spel optimaal kunt spelen. Een methode waarmee dit mogelijk wordt is Neuro Linguistisch Programmeren, ofwel NLP. Wil jij hier meer over weten? Bekijk deze pagina om meer over NLP te weten te komen of bezoek eens een gratis informatieavond waar jij alles leert over een opleiding op dit gebied.

INSCHRIJVEN VOOR DE INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE INFORMATIEAVOND

Inschrijven voor informatieavond

Met dit formulier schrijf je je in voor een informatieavond van UNLP.

INSCHRIJVEN VOOR DE INFORMATIEAVOND

Inschrijven voor informatieavond

Met dit formulier schrijf je je in voor een informatieavond van UNLP.