Benieuwd naar onze opleidingen, maar nog niet klaar om in te schrijven? Plan nu een gratis adviesgesprek!

Waar zouden we zijn zonder (tenminste één) goede vriendschap?

Waar zouden we zijn zonder (tenminste één) goede vriendschap?

Laten we voor eens en altijd concluderen: vriendschap is geen illusie maar een fundamentele bouwsteen voor een fijn en gelukkig leven. Én belangrijk bij de vorming van nieuwe routines. Want voor veel mensen is ‘samen aanpakken’ de sleutel tot succes. Of dit voor jou geldt, hangt voor een belangrijk deel af van je metaprofiel. Stel je voor dat je sportmaatje op je staat te wachten; ben je dan niet minder geneigd je workout af te zeggen? Deze ‘stok achter de deur’ helpt je verantwoordelijkheid te nemen en vast te houden aan je doelen. Maar vriendschappen zijn nog voor zoveel meer van onschatbare waarde. Ontdek in ons artikel hoe je met een hechte vriend aan je zijde nog verder kunt komen.

Dit geldt ook voor gedragsveranderingen: een goede vriend kan je daarbij ondersteunen. Bij onze opleidingen merken we vaak dat deelnemers al op de eerste dag op zoek gaan naar een maatje om samen de opleiding mee door te lopen.

Waar zouden we zijn met/zonder goede vriendschap?

Onderzoek na onderzoek toont aan dat mensen met een maatje of partner in crime meer succes hebben bij het aanleren van nieuwe gewoonten. Het idee dat er iemand is die op je rekent, werkt heel goed. Het laat maar weer eens zien dat we sociale wezens zijn die samen sterker staan. Neem het onderhouden van je vriendschappen dan ook serieus. Enkele hechte connecties kunnen een wereld van verschil maken voor je gezondheid en welzijn. Het is daarom slim om te investeren in de vriendschappen die je het gelukkigst maken.

Ga op zoek naar een accountability-maatje

Een ‘accountability-maatje’ klinkt misschien minder gezellig dan een vriend, maar deze vorm van partnerschap kan enorm helpen bij het aanleren van nieuwe, gezonde routines. Of je nu wilt afvallen, een nieuwe vaardigheid wilt leren, of een uitdagend project op het werk wilt voltooien, een maatje kan een aanzienlijke impact hebben op je succes hierin. Samenwerken met iemand zorgt ervoor dat je consistent blijft en je doelen niet uit het oog verliest.

Doelen delen

Door je doelen met iemand anders te delen, verhoog je je verantwoordelijkheidsgevoel en motivatie. De wetenschap dat er iemand is die op je rekent, kan je helpen om door te zetten, zelfs als je je moe of ongeïnspireerd voelt. Bovendien biedt een vriend niet alleen steun en aanmoediging, maar ook een kans om je successen te vieren en je door moeilijke tijden heen te helpen. Een maatje biedt waardevolle feedback en een ander perspectief op je voortgang en uitdagingen. Zo wordt het behalen van je doelen een gezamenlijke en versterkende ervaring.

Inzicht in de metaprofielen

NLP biedt inzicht in hoe mensen informatie verwerken en beslissingen nemen. Een van de kernconcepten binnen NLP zijn de Metaprofielen, die ons helpen begrijpen waarom mensen verschillend reageren in diverse situaties. Een onderdeel hiervan is hoe mensen het beste functioneren: alleen, in nabijheid van anderen, of in groepsverband.

Samen, nabij of alleen?

Werk je liever samen? Of word je juist gestimuleerd om samen met anderen in dezelfde ruimte te werken aan je eigen project? Of werk je het liefst alleen omdat je dan niet afhankelijk bent van anderen? Mensen met het metaprofiel ‘samen’, willen graag deelnemen aan een team en verantwoordelijkheden delen. Werk je graag alleen, maar wel met anderen om je heen? Dan is er sprake van metaprofiel ‘nabijheid’. Als jij alle verantwoordelijkheid bij jezelf wilt houden en alleen wilt werken is er sprake van metaprofiel ‘alleen’.

Teamwork makes the dream work

Laten we eens inzoomen op de groepswerkers. Het metaprofiel ‘samen’ is voor mensen die hun beste werk leveren in teamverband. Ze hebben een sterke behoefte aan sociale interactie en samenwerking om zich betrokken, productief en gesteund te voelen. Deze individuen:

  • Gedijen in een teamomgeving en voelen zich aangemoedigd door de groepsenergie.
  • Beschikken vaak over uitstekende communicatieve en interpersoonlijke vaardigheden.
  • Worden gemotiveerd door gezamenlijke doelen en gedeelde verantwoordelijkheden.
  • Ervaren voldoening door hun bijdrage aan het team (en het succes) en ontvangen graag duidelijke directe feedback.

Ken elkaars (representatie)systeem

Om effectief samen te werken met een vriend of collega, is het belangrijk om inzicht te hebben in elkaars (representatie)systeem, zoals beschreven in NLP (Neuro-Linguïstisch Programmeren). Volgens NLP verwerken mensen informatie via zintuiglijke kanalen: visueel, auditief, kinesthetisch, olfactorisch en gustatorisch. Het begrijpen van het dominante systeem van jou en je vriend kan de samenwerking aanzienlijk verbeteren. Een visueel persoon profiteert meer van visuele hulpmiddelen zoals schema’s, terwijl een auditief persoon beter reageert op gesproken uitleg. Iemand met een kinesthetische voorkeur voelt zich meer betrokken door hands-on ervaringen en beweging. Door deze voorkeuren te begrijpen, kun je effectiever communiceren en elkaar beter ondersteunen bij het bereiken van gezamenlijke doelen. Dit verhoogt de betrokkenheid en versterkt de samenwerking. Het bewust inzetten van deze systemen creëert een omgeving waarin beide individuen zich gewaardeerd voelen. Het aanpassen van communicatie- en leermethoden aan elkaars voorkeuren is essentieel voor succes en kan leiden tot duurzame resultaten en persoonlijke groei.

Tips voor het vinden van een ‘partner in crime’

Een ideale ‘partner in crime’ vinden om mee samen te werken kan soms voelen als een uitdaging, maar de voordelen van een sterke samenwerking zijn het dubbel en dwars waard. Een goede samenwerking kan niet alleen je productiviteit verhogen, maar ook je motivatie versterken. Hier zijn enkele tips om de juiste ‘partner in crime’ te vinden en jullie samenwerking tot een succes te maken:

1. Vind een gezamenlijk doel

Zoek naar iemand die dezelfde doelen en ambities deelt als jij. Wanneer jullie dezelfde focus en visie hebben, ontstaat er een natuurlijke motivatie om elkaar te ondersteunen en te stimuleren. Begin met een openhartig gesprek over wat jullie willen bereiken en kijk of jullie doelen op één lijn liggen. Deze gedeelde richting zorgt ervoor dat jullie elkaar moeiteloos kunnen versterken en motiveren.

2. Match jullie communicatiestijlen

Goede communicatie is de sleutel tot elke succesvolle samenwerking. Zorg ervoor dat jullie communicatiestijlen compatibel zijn. Of je nu de voorkeur geeft aan regelmatige updates, spontane gesprekken, of gestructureerde meetings, zoek iemand die hierop aansluit. Heldere communicatie voorkomt misverstanden en zorgt voor een soepele samenwerking waarin beide partijen zich gehoord en begrepen voelen.

3. Zet betrouwbaarheid voorop

Betrouwbaarheid is de hoeksteen van elke vruchtbare samenwerking. Kies een partner die consistent is, afspraken nakomt, en een sterke werkethiek heeft. Vertrouwen en betrouwbaarheid zorgen ervoor dat beide partners zich veilig voelen om zich open te stellen en eerlijk te zijn, waardoor de samenwerking een solide basis krijgt.

4. Kies voor een positieve (NLP)-houding

Een maatje met een positieve en motiverende houding kan een wereld van verschil maken, vooral in uitdagende tijden. Zoek iemand die optimistisch is, uitdagingen ziet als kansen, en bereid is om je te ondersteunen en aan te moedigen. Positiviteit is besmettelijk en kan helpen om je gemotiveerd en energiek te houden, zelfs als de zaken moeilijk worden.

5. Doorloop samen de 6 Logische Niveaus van Bateson

Versterk jullie samenwerking door samen de 6 logische niveaus van Bateson te verkennen. Zo begrijpen jullie beter waar de ander vandaan komt en hoe jullie samen kunnen groeien en bloeien:

  • Omgeving: In welke context werken jullie samen? Hoe beïnvloedt de omgeving jullie samenwerking?
  • Gedrag: Welke acties en gewoonten dragen bij aan jullie gezamenlijke doelen?
  • Vaardigheden: Welke competenties brengen jullie mee en welke willen jullie ontwikkelen?
  • Overtuigingen en Waarden: Welke overtuigingen en waarden delen jullie en hoe versterken ze jullie samenwerking?
  • Identiteit: Hoe zien jullie jezelf als partners? Wat voor team willen jullie zijn?
  • Zingeving: Wat is het grotere doel van jullie samenwerking? Hoe draagt deze bij aan jullie persoonlijke groei en ontwikkeling?

Ontdek hoe je jouw relaties en dynamieken verder kunt verbeteren en groei realiseert door deel te nemen aan een van onze opleidingen bij UNLP. Bekijk onze opleidingen!

25 juli 2024
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Inschrijven nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

NLP PRACTITIONER INFORMATIEOCHTEND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE provocatief coachen INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE provocatief coachen INFORMATIEAVOND