Wij geven onze trainingen volgens de RIVM-richtlijnen. Je kunt er ook voor kiezen om virtueel aanwezig te zijn. Klik hier voor meer informatie

24 augustus 2018
Vincent

Bewustwording

2 mins

Bewust worden

Bewustwording is de weg naar genezing.

Een voorbeeld om dit duidelijk te maken:

Pijn uit het verleden of pijn in het heden. Indien wij snappen hoe de vork in de steel zit, dan weten we het probleem waaraan we kunnen werken. Hoe we dat doen is wellicht niet altijd direct duidelijk, maar één ding is zeker; we zijn ons bewust geworden van de situatie. Nu is er herstel mogelijk.

We zijn ons bewust geworden van een bepaalde pijn, beperking of gebrek. 

Niet oordelen

Het niet oordelen vormt een grote stap binnen dit bewustwordingsproces. Door namelijk niet direct te oordelen over een persoon of situatie, gunnen we onszelf de ruimte om daadwerkelijk te ondervinden hoe die persoon daadwerkelijk is of hoe de situatie objectief bekeken kan worden. Door te oordelen ontnemen we onszelf deze kans. Het pad naar bewustwording van eigen gedrag, behoefte en emotie heeft dus ruimte nodig. Door niet de oordelen geven we onszelf deze ruimte.

Bewustzijn hersenen

De weg naar bewustwording is een pad dat moeilijk bewandeld kan worden. Waarom is dit?

Ons brein kiest namelijk altijd makkelijk voor de weg die eerder bewandeld is.

Denk hierbij aan het maken van een keuze. Bijvoorbeeld de keuze om niet geïrriteerd te raken als iemand iets zegt dat jou normaliter enorm zou irriteren.

Je hebt twee opties:

1. Je raakt geïrriteerd, net zoals je dat al jaren doet.

2. Je kiest er bewust voor om liefdevol te reageren.

Indien je altijd hebt gekozen voor optie één en je kiest nu bewust voor optie twee, dan ontstaat er een nieuw spoor binnen je hersenen. Je ben je bewust van je gedrag en probeerd dit te veranderen. Hoe vaker je een bepaald spoor bewandeld, hoe makkelijker het wordt dit spoor vaker te bewandelen. Het wordt natuurlijk op een gegeven moment een gewoonte. Leer jezelf dus goede gewoontes aan. Oordeel niet en train je hersenen bewust om bepaalde keuzes te maken, net zo lang tot dat je nieuwe positieve gedrag een gewoonte wordt!