UNLP

Onze opleidingen gaan gewoon door! Uiteraard hanteren wij hierbij de RIVM-richtlijnen. Lees hier onze laatste updates.

12 juni 2017
Nicky

Negatieve gedachten stoppen? Zo stop je negatieve gedachtepatronen

4 mins

In dit artikel leer je alles over negatieve gedachten en gedachtepatronen. Ook vind je hier een techniek om dit effectief op te lossen. Lees verder om dit patroon te leren zodat je met negatieve gedachten kunt omgaan.

Negatieve gedachten? Werk dan met je ‘innerlijke stem’

In een onlangs gepubliceerd artikel sprak ik over onze innerlijke stem, ook wel bekend als de “innerlijke dialoog” of “mentale monoloog”. Nu is Neuro Linguïstisch Programmeren, of NLP, bij uitstek een manier om het negatieve interne dialoog stil te krijgen. 

De techniek voor negatieve gedachten maakt gebruik van NLP – Maar wat is NLP?

NLP werkt met geavanceerde mentale technieken zoals submodaliteiten, hypnose, ankeren, onbewuste denkpatronen, dissociatie en associatie. Eenvoudig gezegd breng je met NLP vastgeroeste, onbewuste mechanismen in kaart en zet je mentale technieken in om de negatieve denkpatronen te vervangen voor positieve denkpatronen.

Het pakt de negatieve interne dialoog aan die je belemmert om te doen, te denken en te voelen wat je graag wilt.

We gaan de ‘Auditieve Swish’ gebruiken voor onze negatieve gedachten

Veel NLP technieken zijn zodanig geavanceerd dat ze moeilijk op papier zijn uit te leggen. Niet voor niets zijn er gecertificeerde NLP opleidingen zoals een NLP practitioner voor beginners en een NLP Master Practitioner voor meer gevorderde NLP’ers. Laatst vroeg iemand mij: “Moet ik een NLP opleiding doen voordat ik gebruik kan maken van NLP?”. Nee.

De inzichten en NLP grondbeginselen zijn ook voor mensen zonder enige NLP kennis goed te begrijpen. Wil je echt goed worden in NLP en in staat zijn om geavanceerde NLP technieken bij jezelf of anderen in te zetten, dan is het wel aan te raden om je in te schrijven voor een opleiding. Met uitzondering van de volgende techniek: het Auditieve Swish Patroon. Een NLP techniek die je zonder voorkennis kunt leren.

Waarom het Auditieve Swish Patroon voor negatieve gedachten?

Het pakt de negatieve interne dialoog aan die je belemmert om te doen, te denken en te voelen wat je graag wilt. Kortom, het houdt je tegen om de persoon te zijn die je graag wilt zijn. Dit is niet nodig, want –in tegenstelling tot 50 jaar geleden- zijn er vandaag de dag uitermate effectieve technieken beschikbaar om deze interne dialoog eens en voor altijd uit je systeem te halen.

Hoe gaat deze techniek om met negatieve gedachten om te gaan? 5 stappen

Wat volgt zijn de 5 stappen om de Auditieve Swish Patroon uit te voeren. Weest gerust als het de eerste keer nog niet helemaal lukt. De meer je oefent, de makkerlijker het wordt.

1. Virtuele Soundmixer

Maak in gedachten een virtuele soundmixer. Op die soundmixer heb je een tweetal grote schuifknoppen waarmee je het volume hoger en lager kunt zetten.

2. Beweeg de Schuifknoppen

Van de negatieve stem –de stem die je wilt veranderen- is de schuifknop omhoog. Van je positieve stem heb je ook een schuifknop. Deze staat nu omlaag en daarmee uit. Begin nu de oude stem te horen. Zodra je deze hoort beweeg je de schuifknop naar beneden, waarbij je tegelijkertijd de schuifknop van de positieve stem volledig open zet.

3. Ogen open en kijk om je heen 

Doe vervolgens je ogen open (als deze gesloten waren) en kijk even –kort- om je heen naar verschillende objecten in de ruimte.

4. Herhaal de stap 1-3 

Zie in gedachten vervolgens weer de virtuele soundmixer met daarop de beide schuifknoppen. Zodra je je negatieve stem hoort, zet je tegelijkertijd de schuifknop hiervan omlaag en uit en van de positieve stem zet je ‘m geheel open. En vervolgens doe je weer je ogen open, kijk je in de ruimte en herhaal je het hele proces van begin af aan.

5. Merk het nieuwe automatische patroon op

Doe dit een paar keer totdat je merkt dat je negatieve stem automatisch verdwijnt direct nadat het opkomt en vervangen wordt voor een positieve stem. Zodra je denkt aan iets waarbij je normaal gesproken een negatieve interne dialoog zou hebben, merk je nu op dat ‘ie wellicht kort opkomt om vervolgens direct weer te verdwijnen en plaats te maken voor je positieve interne dialoog.

Meer weten over NLP technieken?

Bij UNLP kun je terecht voor verschillende NLP opleidingen waar je veel verschillende NLP technieken en NLP vaardigheden leert. Wil je hier meer over weten, dan kun je gerust contact met ons opnemen. Ik maak graag kennis met jou en vertellen je wat NLP voor jou kan betekenen. Ik hoor graag van je!

Dr. Vincent van der Burg is NLP trainer en psycholoog. Gespecialiseerd in mentale verandering op het gebied van gedrag, overtuigingen en identiteit. 

Elke maand worden er nieuwe opleidingen toegevoegd

Blijf op de hoogte

Inschrijven nieuwsbrief

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

RESERVE A SPOT FOR THE Online Workshop NLP Practitioner

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE INFORMATIEAVOND

Inschrijven voor informatieavond

Met dit formulier schrijf je je in voor een informatieavond van UNLP.

INSCHRIJVEN VOOR DE INFORMATIEAVOND

Inschrijven voor informatieavond

Met dit formulier schrijf je je in voor een informatieavond van UNLP.