UNLP

Onze opleidingen gaan gewoon door! Uiteraard hanteren wij hierbij de RIVM-richtlijnen. Lees hier onze laatste updates.

10 juni 2021
Tim de Ridder

Negatieve gedachten

3 mins

Het idee dat je iets sowieso wel niet zal kunnen, mensen je wel niet aardig zullen vinden of iets anders waarbij jij jezelf helemaal op zit te vreten… Bijna iedereen heeft wel eens last van negatieve gedachten. Vaak denken wij dat wij hier weinig aan kunnen doen en dat het vanzelf wel over zal gaan op het moment dat wij het hebben. Je ziet echter vaak dat het een vicieuze cirkel is en je door deze negatieve gedachten, minder leuke dingen gaat doen, waardoor jij je nog slechter gaat voelen. In dit artikel kom je er achter wat negatieve gedachten precies zijn en hoe je dit kunt doorbreken.

Wat zijn negatieve gedachten?

Negatieve gedachten zijn ideeën die jij over jezelf, iemand of iets hebt die je een negatief beeld geven van een situatie. Misschien heb jij negatieve gevoelens over jezelf, bijvoorbeeld dat jij waardeloos bent. Misschien heb je niets met een bepaalde collega, waardoor alles wat diegene doet bij jou in het verkeerde keelgat schiet. Of heb je een situatie (bijvoorbeeld presenteren), waarbij je elke keer dat jij in de situatie terechtkomt gelijk overspoelt wordt met negatieve gedachten. Je komt in een negatieve spiraal terecht.

Negatieve gedachten ontstaan vaak door een eerste gebeurtenis in het leven van iemand. Door als kind negatieve feedback te krijgen op iets wat jij doet (luidruchtig zijn bijvoorbeeld), zal dit in jouw latere leven zich uiten in bijvoorbeeld niet meer voor een groep durven te spreken. Daarnaast kunnen negatieve gedachten ook ontstaan door de feedback die wij van andere/de buitenwereld krijgen. Als wij zien dat anderen een (al dan niet gespeeld) super leuk leven hebben, kan dat ons onzeker maken over ons eigen leven. Als wij horen dat wij iets “niet goed doen”, kan dat ons daarnaast laten twijfelen over ons eigen kunnen. Veel voorkomende voorbeelden van negatieve gedachten zijn onder andere angst, onzekerheid, twijfel en boosheid.

Negatieve gedachten doorbreken

Om jouw negatieve gedachten te doorbreken en de negativiteit te stoppen, kun je zelf verschillende oefeningen doen om spiraal te doorbreken. Neuro Linguistisch Programmeren biedt verschillende tools en technieken om hier op een goede manier mee om te gaan. Eén van deze technieken is om te werken met submodaliteiten. Klinkt ingewikkeld, is eigenlijk heel eenvoudig.

Op het moment dat je negatieve gedachten of negatieve gevoelens ervaart, heb jij een bepaald beeld voor je of voel je het ergens in jouw lichaam. Op het moment dat jij met deze negatieve gedachtes gaat “spelen” en deze gaat veranderen, zal het gevoel ook veranderen. Een goed voorbeeld hiervan is als jij het gevoel hebt dat jij geen presentaties kunt houden. Voel waar dat gevoel zit en probeer het gevoel kleiner te maken… En nog kleiner… En als het beeld of gevoel een kleur heeft, welke kleur? En als je dit zwart-wit maakt? En wat voor gewicht? Wat nu als je het lichter maakt?

Door te spelen met de eigenschappen van het beeld of gevoel, zul je merken dat het minder zwaarbeladen wordt. Dit is echter slechts één van de dingen die je kunt doen om jouw negatieve gedachten te doorbreken of jouw gedachten te veranderen.

Meer weten over negatieve gedachten oplossen?

NLP biedt veel verschillende technieken en tools waarmee jij om kunt gaan met beperkende en negatieve gedachten, ook door bijvoorbeeld terug te gaan naar de oorzaak. Tijdens de NLP Practitioner ga je hier uitgebreid mee aan de slag. Ben je benieuwd naar wat Neuro Linguïstisch Programmeren voor jou kan betekenen? Bezoek dan eens een informatieavond.

INSCHRIJVEN VOOR DE INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE INFORMATIEAVOND

Inschrijven voor informatieavond

Met dit formulier schrijf je je in voor een informatieavond van UNLP.

INSCHRIJVEN VOOR DE INFORMATIEAVOND

Inschrijven voor informatieavond

Met dit formulier schrijf je je in voor een informatieavond van UNLP.